Χορτοφαγικές συνταγές της Μεσογειακής Κουζίνας

Μπορεί τα κρέατα της Ελλάδας να έχουν πρωταγωνιστικό λόγο στην Ελληνική κουζίνα, ωστόσο και τα εδέσματα που έχουν ως βάση τα λαχανικά συνθέτουν μοναδικά πιάτα υψηλής διατροφικής και γαστριμαργικής αξίας.

Η ελληνική κουζίνα έχει τέσσερα μυστικά: τα καλά φρέσκα συστατικά, τη σωστή χρήση των μυρωδικών (βοτάνων) και των μπαχαρικών, το διάσημο ελληνικό ελαιόλαδο και την απλότητά της. Βασίζεται στα φρέσκα εποχιακά λαχανικά και φρούτα, δημητριακά, όσπρια και χόρτα- ιδανικοί συνδυασμοί για χορτοφάγους.

Η αποτοξίνωση από το κρέας που καταναλώνουμε κάθε μέρα, η υψηλή διατροφική αξία των λαχανικών και των οσπρίων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη χορτοφαγική κουζίνα, αλλά και οι μοναδικές γεύσεις που προκύπτουν από τους σωστούς συνδυασμούς, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι γευστικές προτάσεις που ακολουθούν θα συγκαταλέγονται πολύ σύντομα στις αγαπημένες σας. Αυτές είναι συνταγές που ενοπίσαμε στο visitgreece την επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμούπου υποστηρίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

1944535 1
Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Ορεκτικά, σαλάτες και σάλτσες

Μία από τις πιο διάσημες ελληνικές σαλάτες είναι η χωράτικη με τη φρεσκοκομμένη ντομάτα, το δροσιστικό αγγούρι, το σπιρτόζο κρεμμύδι, τις πεντανόστιμιες ελιές, την παγκοσμίου φήμης φέτα, το παρθένο ελαιόλαδο και τη μυρωδάτη ρίγανη που θα σας ανοίξουν την όρεξη για άλλες χορτοφαγικές νοστιμιές. Η κρητική σαλάτα, ο ντάκος, θα απογειώσει τη γεύση σας. Αποτελείται από το κριθαρένιο παξιμάδι, στεφανωμένο με ντομάτα ψιλοκομμένη, τριμμένη μυζήθρα ή φέτα, ελιές, κάπαρη και ρίγανη.

Επόμενη λαχταριστή γεύση είναι τα χόρτα, σερβιρισμένα βραστά, με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι, ανάλογα με τα γούστα σας. Λαχταριστοί, αγαπημένοι σε όλους μεζέδες αποτελούν τα ψητά λαχανικά και τυριά, το τυρί σαγανάκι, οι ντοματοκεφτέδες και οι κεφτέδες λαχανικών, ενώ με βάση το κολοκύθι θα βρείτε πεντανόστιμους πειρασμούς, όπως βραστά ή τηγανητά κολοκυθάκια, κολοκυθοκεφτέδες και γεμιστούς κολοκυθοανθούς. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται πολύ όμορφα με ελληνικές σάλτσες, όπως το τζατζίκι, η ταραμοσαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα και η σκορδαλιά.

Ντιπ πράσινης ελιάς, μαραθόριζας και κόλιαντρου

Υλικά
3 φλ. τσαγιού πράσινες ελιές χωρίς το κουκούτσι
1 μαραθόριζα μέτριου μεγέθους ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο λίωμένη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού μαραθόσπορο τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπωλ του πολυμίξερ και τα χτυπάμε μέχρι το μίγμα να γίνει ένας πηχτός πολτός. (Συνταγή από το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στην Σπάρτη).

Όσπρια

Φάβα, γίγαντες, ρεβίθια, φακές, μαυρομάτικα, κουκιά και τόσοι άλλοι γευστικοί και διατροφικοί θησαυροί της ελληνικής γης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας και βρίσκονται στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής! Περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, σιδήρου και ινών, ελάχιστο ή καθόλου λίπος και μηδενική χοληστερίνη, ενώ φημίζονται για τις σημαντικές ποσότητες που περιέχουν σε μέταλλα, όπως κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Αγαπημένο φαγητό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αλλά και δροσερή καλοκαιρινή πρόταση ως σαλάτα, τα ελληνικά όσπρια είναι γνωστά για τη νοστιμιά τους. Φημισμένα είναι τα όσπρια από τη βόρεια Ελλάδα, καθώς το έδαφός της είναι πλούσιο σε κάλιο, γεγονός που συμβάλει καθοριστικά ώστε να βράζουν εύκολα και να είναι εύγευστα. Φασόλια Πρεσπών, φακές Βοΐου Κοζάνης, φάβα Φενεού και Σαντορίνης, φακή Εγκλουβής (Λευκάδας), ρεβίθια Λάρισας ή Γρεβενών είναι μερικά από τα όσπρια με «ιδιαίτερη πατρίδα», όπου το μικροκλίμα τα κάνει μοναδικά.

Φασολάδα

Υλικά
350 γρ. φασόλια
1 κρεμμύδι
2 καρότα
2-3 κλωνάρια σέλινο
1 φλ. τριμμένη ντομάτα
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
Ελάχιστη ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε νερό για να μουλιάσουν. Την επομένη, τα σουρώνουμε, τα βράζουμε για 10 λεπτά και ξανασουρώνουμε. Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια, βραστό νερό, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, το ψιλοκομμένο σέλινο, την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και σκεπάζουμε. Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για περίπου 1 ώρα (ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο σκληρά είναι φασόλια). Λίγο πριν κατεβάσουμε τη φασολάδα από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελάχιστη ζάχαρη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αφού σερβίρουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Ταιριάζει πολύ με τυρί φέτα!

16088046
Eurokinissi/Βασίλης Ψωμάς

Λαδερά

Το ελαιόλαδο είναι για τους Έλληνες όχι απλώς πολύτιμο, αλλά πραγματικά ιερό. Συνδέεται με τον κύκλο της ζωής μέσα από προαιώνιες παραδόσεις. Αυτή η σχέση αποδεικνύει τη ζωτική σημασία που έχει αυτός ο ευγενής “χυμός” για τον άνθρωπο.

Τα λαδερά φαγητά είναι μια πραγματική πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων. Τα λαχανικά, φρέσκα ή ξερά, μαγειρεύονται έτσι ώστε να διατηρούν όλη τους τη θρεπτική αξία. Αρακάς και μπάμιες, αγκινάρες (μπριάμ ή τουρλού), μελιτζάνες (παπουτσάκια ή ιμάμ), απλά υλικά που με την προσθήκη κρεμμυδιού, μπαχαρικών και του πολύτιμου ελαιολάδου, μετατρέπονται σε πιάτα υψηλών συγκινήσεων.

Γεμιστά

Υλικά (για 6 άτομα):
Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας διαλέγουμε: ντομάτες (όχι πολύ ώριμες ), πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια…
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι- πιπέρι
ελαιόλαδο
φρυγανιά τριμμένη
1 1/2 ποτήρι ρύζι γλασέ

Εκτέλεση
Αδειάζουμε με ένα κουταλάκι (ή με το ειδικό εργαλείο) το εσωτερικό από τα λαχανικά που θέλουμε να γεμίσουμε.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ροδίζουμε σε ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σκόρδα και το ρύζι. Προσθέτουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες που έχουμε αδειάσει, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό και μόλις κοντεύει να το πιεί το τραβάμε από το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ έχουμε τοποθετήσει τα λαχανικά σε ένα ταψί στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε και πατατούλες, κομμένες σε κυδώνια. Γεμίζουμε τα λαχανικά, αφήνοντας ένα περίπου εκατοστό από το καπάκι τους, γιατί το ρύζι όταν μαγειρευτεί θα φουσκώσει. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη, προσθέτουμε ελαιόλαδο και λίγο νερό. Ψήνουμε για 1 ώρα και 1 τέταρτο περίπου στους 180 βαθμούς.

Χορτοφαγικές πίτες

Αλμυρές και γλυκές, με φύλο ή σφολιάτα, στρογγυλές, στριφτές ή τριγωνικές, καθημερινές ή γιορτινές, απλές ή πολύπλοκες, οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής γαστρονομίας. Εκφράζοντας απόλυτα το ελληνικό γαστρονομικό πνεύμα της απλότητας, οι πίτες είναι γευστικά αριστουργήματα από λιτά υλικά που συνδυάζουν τη σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία.

Αποτελούν κάποιες φορές το απαραίτητο συνοδευτικό του πλούσιου τραπεζιού ή ένα γευστικό και υγιεινό σνακ μέσα στην ημέρα. Εκτός από παραλλαγές στο φύλλο, η ποικιλία της γέμισης μιας πίτας δεν έχει όρια!

1690058
Πηγή: Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος

 

Τσουκνιδόπιτα
Η παραδοσιακή μας γαστρονομία εκμεταλλεύτηκε ακόμη κι αυτό το «ιδιαίτερο» φυτό σαν ιδανική γέμιση για πίτες. Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά:
1 κιλό τσουκνίδες
2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι αγριομάραθο
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
1 αυγό
200 γρ. φέτα
Φύλλο χωριάτικο

Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε προσεκτικά τις τσουκνίδες χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό γάντι. Τις ζεματίζουμε για 3 λεπτά σε νερό που βράζει και έπειτα τις σουρώνουμε. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε στη συνέχεια τις τσουκνίδες και τελευταίο το μάραθο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μίγμα και προσθέτουμε τη φέτα. Στον πάτο ενός καλά λαδωμένου ταψιού στρώνουμε ένα χωριάτικο φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο. Ενώνουμε τις άκρες των φύλλων για να μην αδειάσει η γέμιση και αλείφουμε την πίτα μας με ένα αυγό χτυπημένο. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου.

Ζυμαρικά

Τα ελληνικά ζυμαρικά θα τα βρείτε σε αμέτρητα σχήματα και μεγέθη. Κάποια από αυτά γίνονται με την προσθήκη γάλακτος και αυγών ή από ένα απλό μείγμα από σκληρό σιτάρι ή σιμιγδάλι, νερό και αλάτι. Την παράδοση των χειροποίητων ζυμαρικών διατηρούν κατά κύριο λόγο οι γυναίκες κάθε καλοκαίρι που φτιάχνουν τους πολύτιμους θυσαυρούς του ελληνικού τραπεζιού, αφήνοντάς τους να στεγνώσουν κάτω από τον ήλιο ώστε να είναι έτοιμοι για το χειμώνα.

1686495
Πηγή: Eurokinissi

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 πακέτο σπαγγέτι (500 γρ.)
25 φέτες αυγοτάραχο
8 κ. σ. Ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού πράσο ψιλοκομμένο
1/2 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε τα πράσα επί 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε το αυγοτάραχο σε διάφανες ψιλούτσικες φέτες, αναμειγνύουμε με το χυμό λεμονιού και 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Σουρώνουμε το σπαγγέτι, προσθέτουμε τα πράσα, αναμειγνύουμε, προσθέτουμε το αυγοτάραχο, αναμειγνύουμε. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και άφθονο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως! (Πηγή:trikalinos.gr)

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.