Τοίχοι της Καλοσύνης» -Κρεμούν σε κρεμάστρες σακούλες με φαγητό για τους απόρους [εικόνες]

Η δράση «Τοίχος της Καλοσύνης» άρχισε επισήμως στις 21 Δεκεμβρίου 2015 στο facebook, από μια παρέα στη Λάρισα. Πλέον εξαπλώνεται σε πολλές πόλεις.

«Αν δεν το χειάζεσαι άφησέ το. Αν το χρειάζεσαι παρ’το». Αυτό γράφει η μικρή πινακίδα δίπλα στην κρεμάστρα με τις σακούλες, σε δημόσιο τοίχο στη Λάρισα.

Αυτό είναι το σλόγκαν των Τοίχων της Καλοσύνης, σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια απλή, απλούστατη μα πολύ πρακτική ιδέα. Πολίτες μεμονωμένοι απ΄όλη τη χώρα που έχουν περίσσεια φαγητού και θέλουν να το δώσουν σε έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη, αντί να το αφήνουν μέσα στη βρωμιά του δρόμου ή δίπλα σε σκουπιδοτενεκέδες, το κρεμάνε μέσα σε καθαρές σακούλες από τα ειδικά άγκιστρα σε εμφανή σημεία των πόλεων. Καθαριότητα, αξιοπρέπεια, σεβασμός σ΄αυτόν που πεινάει. Βοήθεια από απόσταση, χωρίς συναισθηματική εμπλοκή.

Το κίνημα, αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι, άρχισε την εβδομάδα των Χριστουγέννων στη Λάρισα, με μία ξύλινη ζωγραφισμένη κρεμάστρα, μερικές σακούλες ζεστό φαγητό και την πινακίδα. Πολύ γρήγορα οι κρεμάστρες αυξήθηκαν στην πόλη. Και πάρα πολύ γρήγορα η σελίδα Ο Τοίχος της Καλοσύνης στο facebook έγινε ένας τόπος οργάνωσης για όσους θέλουν να συμμετέχουν σ΄αυτή την κίνηση.

Πως; Με ενημερωτικούς χάρτες για το που υπάρχουν τέτοιες κρεμάστρες και αιτήσεις από όποιον ενδιαφέρεται να μπουν και στη γειτονιά του ανάλογες, μαζί με την πινακίδα.

Βεβαίως το facebook στάθηκε και ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος διάδοσης αυτής της ιδέας. Ετσι από τις 21 Δεκεμβρίου έως σήμερα υπάρχουν ανάλογοι Τοίχοι της Καλοσύνης στην Κοζάνη, στον Βόλο, στην Κόρινθο, στο Ηράκλειο και τρεις στην Αθήνα (Κέντρο, Αγία Παρασκευή, Περιστέρι).


Η αρχική ιδέα έρχεται από ανάλογη σελίδα του ιρανικού facebook. Μόνο που εκεί κρεμάνε ρούχα αντί για φαγητό


Η παρέα που δημιούργησε τον πρώτο Τοίχο της Καλοσύνης στη Λάρισα

Διαβάστε το μήνυμα των διοργανωτών των Τοίχων της Καλοσύνης από τη Λάρισα στο facebook

«Πολλοί θα έχετε παρατηρήσει κατά καιρούς ότι στην άκρη κάποιων κάδων σκουπιδιών είναι κρεμασμένες σακούλες που γράφουν απ’ έξω “καθαρό φαγητό”. Αυτές τις σακούλες τις βάζουν συνάνθρωποι μας που τους περισσεύει λίγο φαγητό και τις παίρνουν κάποιοι άλλοι που το έχουν ανάγκη.

»Βασικός στόχος της ομάδας μας είναι να φύγουν οι σακούλες (καθαρό φαγητό) από τους κάδους σκουπιδιών και να τοποθετούνται σε ένα πιο ασφαλές και αξιοπρεπές μέρος (κρεμάστρες). Βασική επιδίωξη μας είναι επίσης, να ευαισθητοποιηθούν οι περίοικοι-γείτονες ώστε να στηρίξουν και να συνδράμουν περισσότερο.

»Έτσι η ομάδα μας ξεκίνησε να τοποθετεί κρεμάστρες σε διάφορους τοίχους της πόλης μας, αρχικά στις γειτονίες των ενεργών μελών της, με στόχο να διαδοθεί η ιδέα και στο άμεσο μέλλον να τοποθετηθούν κρεμάστρες για “καθαρό φαγητό” σε κάθε γωνιά της πόλης και γιατί όχι και σε… άλλες πόλεις.

»Η ομάδα του Τοίχου της Καλοσύνης χρειάζεται ανθρώπους που να θέλουν να διαθέσουν μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο τους (και τίποτε άλλο) ώστε να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

»Αν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε, βρείτε έναν τοίχο στη γειτονιά σας και στείλτε ένα μήνυμα στη σελίδα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας και κάποιο μέλος της ομάδας σύντομα  θα  περάσει και θα κρεμάσει στη γειτονιά σας ακόμη μια κρεμάστρα για “καθαρό φαγητό”.

»Ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο σημείο στη γειτονιά σας, μπορείτε να κρεμάσετε μια σακουλίτσα με καθαρό φαγητό σε κάποια άλλη κρεμάστρα και να διαδώσετε την ιδέα σε φίλους σας, σε γείτονες σας, ώστε καμία κρεμάστρα και κανένας Τοίχος της Καλοσύνης να μην μείνει  χωρίς “καθαρό φαγητό”.

»Ο Τοίχος της Καλοσύνης είναι μια αυθόρμητη κίνηση μιας παρέας ανθρώπων της πόλης μας και γεννήθηκε από την ανάγκη μας για αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο.

Σας ευχαριστούμε».

iefimerida.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.