Οι ΗΠΑ αποστέλλουν περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ εναντίον του ISIS

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ εναντίον του ISIS

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ, τα οποία θα αναλάβουν δράση πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τις ιρακινές δυνάμεις στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του ISIS (Daesh/ Ισλαμικού Κράτους).

Αμερικανοί αξιωματούχοι του χώρου της άμυνας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον θα αποστείλει περίπου 200 επιπλέον στρατιωτικούς, κυρίως σε ρόλο συμβούλων στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, καθώς επελαύνουν προς τη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ISIS.

«Καθώς βλέπουμε τους Ιρακινούς πρόθυμους να πολεμήσουν και να κερδίσουν έδαφος, ας διασφαλίσουμε ότι τους παρέχουμε υποστήριξη» δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη στο CBS News. «Περιμένω ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για να πέσει η Μοσούλη» πρόσθεσε.

Η αμερικανική ηγεσία έχει εγκρίνει επίσης τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων Apache για να βοηθήσουν τους Ιρακινούς, καθώς μπορούν να παρέχουν ταχεία και ακριβή αεροπορική υποστήριξη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, οι σύμβουλοι θα συνοδεύουν ιρακινές δυνάμεις, ισχύος 2.500 ανδρών, δρώντας πιο κοντά στην πρώτη γραμμή. Μέχρι τώρα οι σύμβουλοι περιορίζονταν σε μεγαλύτερους σχηματισμούς (μεραρχίες) δυναμικού 10.000 ανδρών, σε μεγάλη απόσταση από το πεδίο μάχης.

«Αυτό θα φέρει Αμερικανούς πιο κοντά στη δράση» είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ας Κάρτερ. «Ο σκοπός τους είναι να είναι σε θέση να βοηθούν αυτές τις δυνάμεις να αντιδρούν πιο ευέλικτα».

Η αύξηση αυτή θα φέρει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών στο Ιράκ στους 4.087, χωρίς να περιλαμβάνεται προσωπικό ειδικών δυνάμεων, κάποιοι εργαζόμενοι στην επιμελητεία και δυνάμεις που βρίσκονται προσωρινά εκεί. Επίσης, το Πεντάγωνο θα παρέχει μέχρι και 415 εκατ. δολάρια σε κουρδικές δυνάμεις Πεσμεργκά, που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ. Τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν κυρίως σε τρόφιμα, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Σον ΜακΦάρλαντ, επικεφαλής του συνασπισμού που μάχεται κατά του ISIS. «Αυτή τη στιγμή οι Πεσμεργκά δεν λαμνβάνουν αρκετές θερμίδες για να παραμείνουν στο πεδίο της μάχης» είπε σχετικά ο ΜακΦάρλαντ.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.