Με επιπλέον τσίλι αλλά και μπόλικο πιπέρι οι γεύσεις απογειώνονται, τα μάτια δακρίζουν, ο ουρανίσκος καίει και ακόμη και οι πιο τολμηροί αποκτούν εμπειρίες που μένουν αξέχαστες. Όλοι οι πολιτισμοί διαθέτουν πιάτα που διεγείρουν και τονώνουν τον ουρανίσκο σας με μπαχαρικά και προσθέτουν καυτερή γεύση σε καθημερινά συστατικά. Ρωτήσαμε, ψάξαμε, δοκιμάσαμε, καήκαμε και σας παρουσιάσουμε 10 από τα πιο καυτερά & νόστημα πιάτα από όλον τον κόσμο. Πάρτε ένα ποτήρι νερό δίπλα σας για παν ενδεχόμενο και πάμε να τα δούμε.
- Torta Ahogada
Στη Guadalajara του Μεξικού, η torta ahogada κυριολεκτικά σημαίνει «πνιγμένο σάντουιτς» και θεωρείται φάρμακο για τα πάντα, από το hangover μέχρι τη μελαγχολία. Είναι ουσιαστικά ένα σάντουιτς με ψητό χοιρινό, κρεμμύδια τουρσί και προσφέρεται βουτηγμένο σε καυτερή σάλτσα τσίλι είτε μισό (media ahogada), είτε ολόκληρο (bien ahogada). Τρώγεται ή στο χέρι ή σε πιάτο με μαχαιροπίρουνα και συνήθως το προτιμούν σαν σνακ στους ποδοσφαιρικούς αγώνες -όπου σίγουρα το τρώνε στο χέρι.
2. Larb
Διάσημο πιάτο στο Λάος, το οποίο θα το βρείτε ως larb ή laap και αποτελείται από σαλάτα κρέατος, με χυμό lime και σάλτσα ψαριού, ενώ συνοδεύεται με ρύζι και αρκετό τσίλι, ικανό να σας κάνει να… κοκκινίσετε. Έχουν ήδη φροντίσει, όμως, για την ισορροπία του πιάτου, έτσι ώστε το καυτερό να αντισταθμίζεται με λαχανικά όπως μελιτζάνα, αγγούρι κ.ο.κ. - Tteokbokki
Δημοφιλές, κορεάτικο σνακ που οι ντόπιοι παίρνουν στο χέρι και το απολαμβάνουν με τη συνοδεία αρκετού νερού. Είναι βρασμένο συμπαγές ρύζι, περιχυμένο με σάλτσα τσίλι, ενώ τα τόπινγκ του ποικίλουν, από κρεμμύδι και γαρίδες, σε ψάρι, αβγά, σπόρους σουσαμιού κ.ο.κ., ανάλογα με τον πωλητή και τα… γούστα του. Παρ’ όλο που δεν είναι όλα τα tteokbokki καυτερά, όσο πιο κόκκινη είναι η σάλτσα, τόσο πιο πολύ ανεβαίνει η θερμοκρασία.
- Pica Pau
Από την μεσογειακή Πορτογαλία το επόμενο πιάτο μας Pica Pau λοιπόν… Μικρά κομμάτια βοείου κρέατος, τηγανισμένα σε ελαιόλαδο, με σκόρδο και κρασί με το ειδικό καρύκευμα Portugalia. - Chettinad Aatu Kari Kuzhambu
Το να γράφεις σωστά ή να προφέρεις το όνομα αυτού του πιάτου είναι τόσο αγχωτικό, όσο και να το τρως. Αλλά μην ανησυχείς, στην πραγματικότητα σημαίνει Chettinad Κάρυ με Αρνί (ή κάτι τέτοιο, απ’ ό,τι μου λένε). Η κουζίνα Chettinad είναι άλλη μία απ’ τις τοπικές κουζίνες της Ινδίας, και η συγκεκριμένη (από την νοτια πολιτεία της Tamil Nadu) ανταγωνίζεται την Andhra για τον τίτλο της “πιο καυτερής κουζίνας της Ινδίας”. Παίρνει το όνομά της από την κοινότητα Chettiyar που, επειδή ήταν έμποροι, ανέπτυξαν την δικιά τους ιδιαίτερη κουζίνα, αρκετά διαφορετική από των άλλων Tamil. - Beef Ularthiyathu
Ενώ πραγματικά είναι πολύ δύσκολο κατόρθωμα το να βρεις μοσχάρι στην Ινδία (εκτός μοδάτων εστιατορίων στις μεγάλες πόλεις), μπορείς να κατευθυνθείς στην νότια πολιτεία της Kerala για μερικούς πικάντικους τρόπους παρασκευής που βασίζονται στο μοσχάρι. Το Beef Ularthiyathu είναι ένα στεγνό πιάτο που μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά, έχει όλους τους συνήθεις υπόπτους (πράσινες τσίλι πιπεριές, κόκκινα τσίλι, πιπέρι κλπ) μέσα του, συν μία υγιή δόση καρύδας και λαδιού καρύδας, το οποίο δίνει το ευδιάκριτο άρωμα, αρκετά τυπικό της περιοχής.