Έντονοι βομβαρδισμοί του τουρκικού στρατού κατά του ISIS και Κούρδων στη Συρία

Έντονοι βομβαρδισμοί του τουρκικού στρατού κατά του ISIS και Κούρδων στη Συρία

Το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει από νωρίς σήμερα το πρωί θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, απαντώντας στη ρίψη οβίδων στο τουρκικό έδαφος, την ώρα που εκατοντάδες σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ετοιμάζουν από την τουρκική πλευρά των συνόρων επίθεση κατά των τζιχαντιστών στην Τζαραμπλούς.

Η συριακή αυτή πόλη είναι το τελευταίο σημείο διέλευσης που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Τρεις οβίδες που ερρίφθησαν από τη Συρία έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Κιλίς και ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, που επικαλείται πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα, περίπου 80 χλμ. ανατολικά της Κιλίς, δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην τουρκική περιοχή Καρκαμίς, στη νοτιοανατολική Τουρκία, πολύ κοντά στα συριακά σύνορα και ακριβώς απέναντι από τη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά πλήττοντας με σχεδόν 60 οβίδες τέσσερις θέσεις-στόχους του ΙΚ στη Τζαραμπλούς.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί πραγματοποιούνται ενώ εκατοντάδες σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ετοιμάζουν από την τουρκική πλευρά των συνόρων επίθεση για να καταλάβουν την Τζαραμπλούς, σύμφωνα με πηγές των ανταρτών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επιχείρηση αυτή αιτιολογείται από τη βούληση της Άγκυρας να εμποδίσει τους κούρδους πολιτοφύλακες να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής αυτής, καθώς και “να ανοίξει ένας διάδρομος για τους μετριοπαθείς αντάρτες”, υπογράμμισε τούρκος αξιωματούχος.

Ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, είπε ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο να εμποδίσουν την προώθηση των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων (FDS) από την Μινμπέτζ προς την Τζαραμπλούς” και να εμποδίσουν τους Κούρδους να αναπτύξουν περαιτέρω τις θέσεις τους στα σύνορα.

Οι FDS είναι μια συμμαχία κούρδων μαχητών και ένοπλων αραβικών οργανώσεων που πολεμούν το ΙΚ.

Χθες βράδυ, το πυροβολικό είχε βομβαρδίσει θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής, του PYD (Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης) και του ΙΚ στη Τζαραμπλούς και τα περίχωρά της.

Η Τουρκία θεωρεί το ΙΚ και την PYD τρομοκρατικές οργανώσεις και τις πολεμά παρότι είναι σε διαφωνία με τον αμερικανό της σύμμαχο για τους Κούρδους, συμμάχους της Ουάσινγκτον εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.