Ο Σκεπτόμενος του Άργους Ορεστικού ‏σημείο αναφοράς για την Ιστορία και το μέλλον (φωτό – βίντεο)

Ο Σκεπτόμενος του Άργους Ορεστικού ‏σημείο αναφοράς για την Ιστορία και το μέλλον (φωτό – βίντεο)

Με κεντρικούς ομιλητές τον Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος, διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφώντα Μουσά και την Δρα Γεωργία Στρατούλη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Καστοριάς και τον υπεύθυνο εποπτίας λειτουργίας κοινωνικών δομών, μέλος Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Βιτούλα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28/5 στις 18:00 μ.μ. εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του λογότυπου του Δήμου εμπνευσμένο από εύρημα Σκεπτόμενου της αρχαίας Ορεστίδας που εκτίθεται στο Μουσείο. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η βουλευτής Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Ο κ. Ξενοφών Μουσάς, εξήγησε πως ο «Σκεπτόμενος» είναι ένα μοναδικό εύρημα με απολύτως ιδιαίτερα στοιχεία ανάμεσα σε άλλα παρόμοια και στη συνέχεια παρουσίασε εν συντομία τα πορίσματα των παρατηρήσεων και της έρευνάς του, τα οποία οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα πως ο «Σκεπτόμενος» είναι η καλλιτεχνική αποτύπωση των πρώτων προσπαθειών του ανθρώπου να προσδιορίσει με ορθολογικό τρόπο τον χρόνο. «Όλα αυτά καταδεικνύουν πως όσον αφορά στην επιλογή του αρχαίου Σοφού ως συμβόλου, πρόκειται για μία πολύ επιτυχημένη απόφαση, που συνδέει το σύγχρονο Άργος Ορεστικό με την σπουδαία, όπως αποδεικνύεται, ιστορία του».

Όμοια, η προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της ΕΦ.Α. Καστοριάς κ. Γεωργία Στρατούλη εξήρε την επιλογή του Δήμου να εκφράσει την ιδιαιτερότητά του μέσω του συγκεκριμένου κτερίσματος, καθώς -όπως είπε- με τον τρόπο αυτό πραγματοποιεί μια δυναμική σχέση γέφυρας του επιτυχημένου παρελθόντος του με το φωτεινό μέλλον του, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Ανδρέας Βιτούλας αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού να υιοθετήσει το συγκεκριμένο σύμβολο ομόφωνα, καθώς και στον συμβολισμό που αυτό εμπνέει για το παρόν και το μέλλον.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το αγαλματίδιο αλλά και να παρακολουθήσουν ένα ταξίδι στην ιστορία του πολιτισμού και της φιλοσοφίας με αφορμή το έμβλημα του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Ο δήμαρχος Άργους, Πάνος Κεπαπτσόγλου έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα, επισημαίνοντας πως το έμβλημα αποτελεί την ιστορική και αισθητική σύνθεση των στοιχείων που συνιστούν την ταυτότητα της πόλης. Μεταξλυ άλλων τόνισε πως: «ο Δήμος Άργους Ορεστικού παύει να είναι ένας απρόσωπος θεσμός, ένα ακόμη κύτταρο της τοπικής αυτοδιοίκησης αξεχώριστο και αδιαφοροποίητο ανάμεσα στα εκατοντάδες άλλα… Όλες οι ζωντανές παραδόσεις που μας χαρίζουν δεκαετίες τώρα μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία αποκτούν με την καθιέρωση του εμβλήματός μας τη συνεκτική αναφορά και την πολύτιμη συνισταμένη τους».

Μάρκος Πετρόπουλος

Οι δηλώσεις των καθηγητών κ.κ.  Γεωργίας Στρατούλη  και Ξενοφώντα Μουσά

Το κάλεσμα του δημάρχου Πάνου Κεπαπτσόγλου προς τους δημότες της πόλης στην εκδήλωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο «Σκεπτόμενος» έμβλημα του Δήμου Άργους Ορεστικού και με τη βούλα!

καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (2) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (3) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (5) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (7) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (8) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (10) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (11) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (15) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (21) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (24) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (29) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (31) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (32) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (34) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (36) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (38) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (40) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (41) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (42) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (44) καστοριά άργος ορεστικό αρχαιολογικό μουσειο (46)

Leave a Reply

Your email address will not be published.