Το Άργος Ορεστικό υιοθετεί σύμβολο της πόλης. Δείτε το έμβλημα

Το Άργος Ορεστικό υιοθετεί σύμβολο της πόλης. Δείτε το έμβλημα

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε όσους παραβρίσκονται αυτή την ώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Άργους Ορεστικού με αφορμή την εκδήλωση-συναυλία για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο δήμαρχος του Άργους αφού ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη χρονιά η 11η Νοεμβρίου θα είναι επίσημη αργία και για το Άργος Ορεστικό έδωσε το λόγο στον πρόεδρο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Ανδρέα Βιτούλα ο οποίος και παρουσίασε το σήμα-έμβλημα το οποίο κατατέθηκε έπειτα από απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου στην Επιτροπή Ονοματοθεσιών του υπουργείου Εσωτερικών.

4Σύμφωνα με τον κ. Βιτούλα: Πέρασε ένας αιώνας και πλέον από την ίδρυση του Δήμου Άργους Ορεστικού. Όλα αυτά τα χρόνια, για διάφορους λόγους, τόσο η πόλη, όσο και ο Δήμος δεν είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν με τη χρήση κάποιου εμβλήματος την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητά τους, καθώς και έναν δυναμικό συμβολισμό για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αισθανόμενο την ανάγκη να πληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το ιστορικό, αισθητικό και συμβολικό κενό αποφάσισε να σας παρουσιάσει σήμερα την ομόφωνη πρότασή του για υιοθέτηση συμβόλου και εμβλήματος της πόλης και του Δήμου προς το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε αυτό να κατοχυρωθεί και να αναγνωριστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Ίσως δεν θα υπήρχε καταλληλότερος χρόνος για την παρουσίαση του εμβλήματος από τη σημερινή ημέρα διότι αυτή είναι ημέρα μνήμης. Η απόσταση όμως από το παρελθόν δεν μετριέται σε χρόνια. Μετριέται από τη δυνατότητα μας να διαλεγόμαστε με αυτό και να το μεταποιούμε σε τροφή για το σήμερα και το αύριο.

Αυτή την αντίληψη θεωρούμε ότι υπηρετεί και η επιλογή μας για το έμβλημα της πόλης και του Δήμου, που έρχεται από το πολύ μακρινό παρελθόν του τόπου μας και όμως είναι τόσο κοντά μας με αυτά που το ίδιο συγκεφαλαιώνει ως καλλιτεχνικό δημιούργημα.

Η επιλογή μας λοιπόν είναι αυτή: Ο «Σκεπτόμενος» της Αρχαίας Ορεστίδας. Πρόκειται για κτέρισμα, δηλαδή για ταφικό αφιέρωμα, που βρέθηκε κατά την αρχαιολογική ανασκαφή υπό την επιστημονική επίβλεψη του αρχαιολόγου κ. Χαράλαμπου Τσούγγαρη. Κοσμεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας και ανάγεται στην πρώιμη εποχή του σιδήρου μεταξύ 11ου και 7ου αιώνα π.Χ. Είναι κατασκευασμένο από μπρούτζο.

 

Οι πέντε λόγοι της επιλογής
Οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή αυτού του ευρήματος και όχι κάποιου άλλου είναι οι εξής:

Πρώτον, προέρχεται από τα σπλάχνα της γης της αρχαίας Ορεστίδας της οποίας διοικητικό κέντρο και πόλη πρωτεύσας σημασίας ήταν το Ορεστικόν Άργος.

Δεύτερον, διαθέτει μία πανθομολογούμενη πρωτοτυπία. Συνεπώς υπηρετείται άριστα το ζητούμενο της αναγνωρισιμότητας σε τέτοιου είδους επιλογές.

Τρίτον η καλλιτεχνική αξία του ευρήματος συναρπάζει με την πρώτη ματιά. Πρόκειται για μία σπάνια σύλληψη δοσμένη με μοναδική πλαστικότητα και εξαιρετικό ύφος, για την οποία επιστήμονες και καλλιτέχνες μας έχουν εκφράσει τον θαυμασμό τους.

Τέταρτον, φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Είναι επισκέψιμο τον κάθε ενδιαφερόμενο συμπολίτη αλλά και από τους επισκέπτες της πόλης, καθώς το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ο κατεξοχήν προορισμός για οποιονδήποτε ζητά να εντρυφήσει στο παρελθόν του σημαντικού ιστορικού χώρου της Ορεστίδας. Είναι συνεπώς ένα εύρημα ζωντανό, «έτοιμο» να μετουσιώσει τον θαυμασμό που προκαλεί σε γόνιμο προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον.

Πέμπτον, συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο ένα μεστό συμβολισμό για το σήμερα. Δεν αποτελεί ένα κλασικό μουσειακό έκθεμα εγκλωβισμένο στο χθες.

Ο «Σκεπτόμενος» της Αρχαίας Ορεστίδας είναι και θα είναι παντοτινά το σύμβολο του σύγχρονου  προβληματιζόμενου, σκεπτόμενου πολίτη, που θέλει και πρέπει να έχει λόγο στα κοινά του βίου. Επιπλέον, το γεγονός ότι αυτή η μορφή συνόδευε κάποιον αρχαίο συμπολίτη στην τελευταία του κατοικία, μας κάνει να υποκλινόμαστε απέναντι στη σοβαρότητα με την οποία οι αρχαίοι κάτοικοι αυτού του τόπου αντιμετώπιζαν τη ζωή και τον θάνατο.

Ο ακίνητος και αμίλητος «σκεπτόμενος» εκφράζει με την ιδιαιτερότητά του την ανάγκη ο άνθρωπος να υπερβαίνει πάντοτε τις αγκυλώσεις της χωμάτινης φύσης του, με σκοπό να γίνεται ασταμάτητα όλο και περισσότερο άνθρωπος, όλο και περισσότερο πολίτης, μέτοχος δηλαδή στο γεγονός της πόλης και όχι απερίσκεπτος παρατηρητής του. Έτσι λοιπόν αποκτά και πάλι κίνηση και λαλιά ο «Σκεπτόμενος της Ορεστίδας».

Έτσι βρίσκει την πολιτική θεμελίωσή της η επιλογή μας να βρίσκουμε ως σύγχρονοι κάτοικοι του Άργους Ορεστικού την κοινή μας αναφορά όχι σε ένα απολιθωμένο παρελθόν αλλά στο παρελθόν που μπορεί να νοηματοδοτήσει με σύγχρονους όρους το συλλογικό παρόν στο ταξίδι προς ένα συλλογικότερο μέλλον.

Την ημέρα κατά την οποία γιορτάζουμε την απελευθέρωσή μας ας γιορτάσουμε και τη θύμηση που δωρίζει ο «Σκεπτόμενος» σε όλους μας ότι είναι ανάγκη να απελευθερωνόμαστε από την αφροσύνη της ιδιώτευσης.

 

Σχόλια και απαντήσεις

Άμεση ήταν η αντίδραση του κόσμου της πόλης στο δημοσίευμα του inKastoria αναφορικά με το έμβλημα. Από χτες έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά το facebook με σχόλια, αρνητικά και θετικά για το λογότυπο. Διαβάστε μερικά από αυτά:

“Συγγνώμη αλλα το σύμβολο της πόλης εάν ειναι αυτό ειναι πολυ κακή επιλογή.Στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε θα πρεπει να βλέπουμε και μακροπρόθεσμα και οχι να ακολουθούμε πάντα την πεπατημένη μήπως και αποτύχουμε. Πιστευω οτι θα έπρεπε να γίνει ένας ανοικτός σε όλους διαγωνισμός και να μπει προς ψήφιση κάτι που θα αντιπροσωπεύει την πόλη μας παντού.Σωστες οι κινήσεις αλλα λίγο βιαστικές.” D.D.

“Σαν κίνηση σγρ είναι θετική. Απλά το αποτέλεσμα δεν με ικανοποιεί.” Α.Φ.

“ΑΦΟΥ ΤΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕ ΟΛΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ, ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΝΑ ΕΜΒΛΗΜΑ” Α.Τ.

Και η δήλωση-απάντηση του προέδρου της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Ανδρέα Βιτούλα, όπως αναρτήθηκε στο facebook:

“Δεκτή κάθε καλόπιστη κριτική έστω και αρνητική. Μην έχουμε όμως αυταπάτες, οποιαδήποτε κι αν ήταν η επιλογή του συμβόλου, δεν επρόκειτο να αποσπάσει την καθολική συναίνεση. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αισθητικό. Σε κάποιους αρέσει, σε άλλους όχι. Το θέμα είναι να υπηρετούνται βασικοί όροι όπως ότι δεν εξάπτει μίση και πάθη, δεν έχει ιδεολογικό-πολιτικό περιεχόμενο, εξασφαλίζει πρωτοτυπία και αναγνωρισιμότητα. Τα παραπάνω υπηρετούνται απολύτως, όπως ομόφωνα (σπάνιο πράγμα) αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Όσο για το ενδεχόμενο διαγωνισμού να ειπωθεί ότι το άρθρο 5 του Καλλικράτη δεν προϋποθέτει διαγωνισμό, ούτε καν διαβούλευση με φορείς της πόλης. 

Άλλωστε όσες προτάσεις κι αν κατετίθεντο πάλι οι παραπάνω όροι θα έπρεπε να πληρούνται, που στη συγκεκριμένη επιλογή νομίζω πληρούνται άριστα. Και πάλι θα υπήρχαν ενστάσεις, με το εύρος των διαφωνούντων να είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με την ομόθυμη συναίνεση τώρα. Όμως θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η επιλογή προτού φθάσει προς ψήφιση στο Δ.Σ. διέθετε ήδη τη συμφωνία και τον ενθουσιασμό των 4/5 των συμβούλων της Δημοτικής κοινότητας Άργους Ορεστικού (το πέμπτο μέλος απουσίαζε δικαιολογημένα), όπως επίσης και των εκπροσώπων των έξι πολιτιστικών συλλόγων της πόλης. Χωρίς να υπάρχει νομική υποχρέωση λοιπόν διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους έγινε για λόγους ηθικούς και δημοκρατικού σεβασμού. Τέλος να γνωστοποηθεί ότι πέραν της απόλυτης έγκρισης που απέσπασε το ψηφισθέν σύμβολο από αρχαιολόγους και ανθρώπους της τέχνης και εκτός Άργους (στο πλαίσιο της άτυπης διαβούλευσης που ήταν όμως για μας υποχρέωση) τη μεγάλη χαρά και τη στήριξή του δήλωσε και ο Καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ξενοφών Μουσσάς (ερευνητής μεταξύ των άλλων και του μηχανισμού των Αντικηθύρων), ο οποίος θεωρεί (και διδάσκει!) ότι το συγκεκριμένο εύρημα είναι μοναδικής αξίας, διότι επαληθεύει συμπεράσματα για την ιστορία της αστρονομίας που ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν ήδη δημοσιεύσει.
Ο λαμπρός επιστήμονας προτίθεται με χαρά να επισκεφθεί και πάλι το Άργος για να δημοσιοποιήσει και να τεκμηριώσει επισημότερα την αξιολογότατη, και γι’ αυτόν, επιλογή μας. Ας μην βγάζουμε λοιπόν εύκολα συμπεράσματα κι ας αγκαλιάσουμε το σύμβολο της κοινής μας αναφοράς, που συμπυκνώνει με ανυπέρβλητο τρόπο ιστορία, ταυτότητα, επιστήμη και φιλοσοφία. Νομίζω ότι καμία άλλη επιλογή δεν θα συγκέντρωνε τόσα πλεονεκτήματα και τέτοιες προοπτικές για περαιτέρω διερεύνηση που μπορούν να κάνουν την πόλη μας ευρύτερα γνωστή”.

5 3 2

Πάνω δεξιά το έκθεμα στο Αρχαιολογικό μουσείο Άργους
Πάνω δεξιά το έκθεμα στο Αρχαιολογικό μουσείο Άργους

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.