Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη – Σύριοι κυνηγημένοι από τον ISIS δέχονται πυροβολισμούς από Τούρκους στα σύνορα

Ένα κύμα προσφύγων από τη Συρία κινήθηκε στα σύνορα με την Τουρκία μετά από μία απρόσμενη επίθεση που δέχθηκε η κοινότητα που τους φιλοξενούσε από τον ISIS, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εκατοντάδες.

Ο ISIS εξαπέλυσε την επίθεση στη συγκεκριμένη κοινότητα μετά από την απώθηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στην περίμετρο του χωριού Dabiq. Η επέλαση του ISIS στην συγκεκριμένη περιοχή, συνεχίστηκε τις τελευταίες 12 μέρες και έφθασαν κοντά στο χωριό αιφνιδιάζοντας τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Οι δυνάμεις του ISIS μπήκαν σύμφωνα με πληροφορίες σε 10 χώρους συγκέντρωσης προσφύγων που έχουν μετακινηθεί από το εσωτερικό της χώρας για να ξεφύγουν από τον ISIS. Όπως είπαν στον Guardian, τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας μπήκαν στους χώρους και με μεγάφωνα καλούσαν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν προς τις περιοχές που ελέγχουν. Κάποιοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία, αλλά δέχθηκαν πυροβολισμούς από τους Τούρκους συνοριοφύλακες.

Οι χώροι υποδοχής εκκενώθηκαν μαζικά με περισσότερους από 5.000 ανθρώπους να κινούνται προς το βασικό πέρασμα προς την Τουρκία κοντά στην πόλη Αζάζ.

Το συγκεκριμένο πέρασμα παραμείνει κλειστό για περισσότερο από ένα χρόνο με την Τουρκία να αντιδρά στις πιέσεις να επιτρέψει τη διέλευση προσφύγων από την περιοχή που ελέγχεται από τη Συριακή αντιπολίτευση.

«Τα σύνορα υποτίθεται ότι είναι ανακούφιση για εμάς, αλλά είναι ένα φράγμα που μας σπρώχνει πίσω στην κόλαση» είπε ο Abdul Aziz Rizk που εγκατέλειψε τα κέντρα υποδοχής και πρόσθεσε ότι «το μόνο που θέλουμε είναι να φύγουμε από εδώ».

Η Αζάζ φιλοξενεί ήδη περίπου 30.000 πρόσφυγες και οι τουρκικές αρχές επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να τους αρνούνται την είσοδο στη χώρα εκτός αυτών που έχουν έκτακτη ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης.

Η εδαφική προέλαση του ISIS στην περιοχή ήρθε μετά από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι οι προσπάθειες για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκιμένες περιοχές έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο.

Πηγή: Guardian

Leave a Reply

Your email address will not be published.