Κρουασάν βουτύρου

Κρουασάν βουτύρου

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. γάλα
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1,5 κ.γ. αλάτι

Για τη στρώση βουτύρου

  • 270 γρ. παγωμένο βούτυρο
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Σε ένα κάδο του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά για την ζύμη με τον γάτζο  (τα 270γρ βούτυρο τα αφήνουμε στην άκρη για μετά) σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι που η ζύμη μας να ομογενοποιηθεί. Αν η ζύμη μας  κολλάει    πάρα πολύ στα τοιχώματα τού κάδου βάλτε 1-2 κουταλιές της σούπας παραπάνω αλεύρι , ίσα-ίσα για να ξεκολλήσει. Πρέπει η ζύμη μας σε αυτό το σημείο να είναι αρκετά μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας.
  • Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε πασπαλίσει λίγο αλεύρι, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι από πάνω, καλύπτουμε καλά με μία μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 12ώρες, η ζύμη δεν θα φουσκώσει πολύ αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχήσει διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πάρει την γεύση από την μαγιά.
  • Παίρνουμε τα 270 γρ. βούτυρο από το ψυγείο και το ανοίγουμε με τον πλάστη ανάμεσα από δύο λαδόκολλες  ώστε να σχηματίσουμε ένα τετράγωνο βούτυρο 15εκ. Χ 15εκ.
  • Σε περίπτωση που δεν είναι εντελώς τετράγωνο, κόβουμε τις άκρες τις τοποθετούμε στην μέση κι ξανανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να σχηματίσουμε το τετράγωνο 15εκ. Χ 15εκ ακριβώς.
  • Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα διότι όσο έχουμε το βούτυρο στα χέρια μας θα λιώσει και θα γίνει πιο δύσκολη η διαδικασία για να το ανοίξουμε.
  • Σε περίπτωση που λιώσει, βάζουμε στο ψυγείο ώσπου να κρυώσει καλά.
  • Βγάζουμε την ζύμη απ το ψυγείο, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας και την ανοίγουμε τετράγωνη 25εκ. Χ 25εκ.
  • Σε περίπτωση που είναι δύσκολη να την ανοίξουμε ακριβώς τετράγωνη , πιέζουμε με το πίσω μέρος του μαχαιριού τις άκρες απ το ζυμάρι για να δημιουργήσουμε ένα τετράγωνο σχήμα.
  • Αν το ζυμάρι κολλάει πάνω στον πλάστη πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι για να γίνει πιο εύκολο το άνοιγμα του ζυμαριού.
  • Πάνω στο τετράγωνο ζυμάρι 25εκ.Χ 25εκ τοποθετούμε στο κέντρο το βούτυρο 15εκ. Χ 15εκ και γυρίζουμε τις άκρες του ζυμαριού ώστε να καλύψει και το πάνω μέρος από το βούτυρο σαν φάκελος ( όλες οι κινήσεις μας με το ζυμάρι πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα για να μην λιώσει το βούτυρο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε γάντια για να μην περνά η θερμοκρασία από τα χέρια μας στην ζύμη . τέλος διαλέγουμε ο πιο κρύο μέρος του εργαστηρίου ή του σπιτιού για να ανοίξουμε το ζυμάρι)
  • Ανοίγουμε το ζυμάρι μας παραλληλόγραμμο 15εκ. Χ 50εκ. , το διπλώνουμε στα 3 σαν ένα γράμμα βεβαιώνοντας να ξεσκονίσουμε με ένα πινέλο το παραπανίσιο αλεύρι που έχει μείνει πάνω στην ζύμη. Βάζουμε σ ένα ταψάκι, καλύπτουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 με 45 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ανοίγματος και διπλώματος άλλες 3 φορές αφήνοντας για 30 έως 45 λεπτά στο ψυγείο . την τελευταία φορά που θα το ανοίξουμε και θα το διπλώσουμε αφήνουμε το ζυμάρι μας στο ψυγείο για 6 ώρες σκεπασμένο πολύ καλά.
  • Μετά από 6 ώρες βγάζουμε το ζυμάρι απ το ψυγείο και το χωρίζουμε στα 2 με ένα μαχαίρι, βάζουμε το ένα στο ψυγείο και ανοίγουμε το άλλο πάνω στο πάγκο μας παραλληλόγραμμο 18εκ. Χ 50εκ. Βεβαιωθείτε πως είναι σωστό το μήκος και το πλάτος του ζυμαριού διότι απ αυτό θα εξαρτηθεί το μέγεθος και ο χρόνος που θα ψηθούν τα κρουασάν στον φούρνο. Σε περίπτωση που δεν είναι ακριβές παραλληλόγραμμο κόψτε με ένα μαχαίρι τις άκρες για να ισιώσετε όλες τις πλευρές.
  • Κόβουμε την λωρίδα στα 5 ώστε να σχηματίσουμε παραλληλόγραμμα   10εκ. Χ 18εκ. Ξεσκονίζουμε οτιδήποτε αλεύρι παραπανίσιο με ένα πινέλο και κόβουμε το κάθε παραλληλόγραμμο διαγώνια ώστε να σχηματίσουμε 10 τριγωνάκια.
  • Παίρνουμε μπροστά μα ς το κάθε τριγωνάκι, ξεσκονίζουμε καλά ώστε να μην έχει παραπανίσιο αλεύρι και αρχίζουμε να τυλίγουμε απ την πλευρά των 10 εκ.
  • Για καλύτερο αποτέλεσμα στο σχήμα του κρουασάν μας με την βοήθεια ενός μαχαιριού κάνουμε μια τομή μήκους 3 εκ κάθετα στην πλευρά των 10εκ. Ακριβώς στην μέση και τυλίγουμε τραβώντας λίγο τις άκρες από την βάση για να μην μαζευτεί όλο το ζυμάρι στην μέση.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι στο τέλος η μύτη απ το τρίγωνο θα έρθει ακριβώς στο κέντρο από το κρουασάν δίνοντας ωραιότερο σχήμα στο κρουασάν . τέλος τραβάμε λίγο τις 2 άκρες από το κρουασάν και τις ενώνουμε πιέζοντας λίγο με τα δάχτυλά μας . κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα τριγωνάκια και στην συνέχεια την ίδια διαδικασία και στο ζυμάρι που αφήσαμε στο ψυγείο.
  • Στο σημείο αυτό μπορούμε είτε να βάλουμε τα κρουασάν στην κατάψυξη τυλιγμένα πολύ καλά πάνω σε ένα ταψάκι , είτε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως αφού πρώτα τα αφήσουμε να φουσκώσουν πάνω σ ένα ταψάκι περίπου μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου (θα φουσκώσουν λίγο αλλά μην περιμένετε να διπλασιαστούν) .
  • Στην άλλη περίπτωση που τα βάλουμε στην κατάψυξη τα βγάζουμε και τα αφήνουμε απ το προηγούμενο βράδυ να ξεπαγώσουν και να φουσκώσουν πάλι σε θερμοκρασία δωματίου σ ένα ταψάκι 6-8 ώρες. Και στις 2 περιπτώσεις φροντίζουμε τα κρουασάν να είναι καλυμμένα με μια μεμβράνη ή με μια λαδόκολλα
  • Χτυπάμε 2 κουταλιές της σούπας γάλα μ έναν κρόκο αυγού και αλείφουμε τα κρουασάν με ένα πινέλο .
  • Βάζουμε τα κρουασάν σ ένα αντικολλητικό ταψάκι αφήνοντας 5 εκ κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν (6 σε κάθε ταψί) . ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά και στην συνέχεια χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο χαμηλώνουμε στους 180 για 15 με 20 λεπτά.
  •  Σερβίρουμε με την αγαπημένη μας γέμιση πραλίνα, μαρμελάδα ή βούτυρο.

Πηγή: akispetretzikis.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.