Με αφορμή το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 14χρονου: Μερικές αλήθειες από την Σουλτάνα Ζορπίδου

Με αφορμή το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 14χρονου: Μερικές αλήθειες από την Σουλτάνα Ζορπίδου

zorpidou
Γράφει η Σουλτάνα Ζορπίδου

Ας ασχοληθούμε περισσότερο με τα παιδιά μας, τα play station, tablet, pc και κάθε είδους παιχνιδομηχανές δεν είναι για όλες τις ηλικίες, όπως και όλες οι τεχνολογίες που βλέπουμε σε χέρια όχι μόνο ανήλικων αλλά και νηπίων.
Και δεν είστε κακοί γονείς αν δεν αγοράσετε όποιο καινούριο γκάτζετ βγει στην αγορά, ούτε θα σας πουν φτωχούς αν δεν γεμίσετε τα δωμάτια των παιδιών με ότι πουλιέται στην αγορά. Μάθετε να λέτε όχι στα παιδιά, καλό θα τους κάνετε.
Είναι καλό να έχουμε την ησυχία μας και να τα παρκάρουμε μπροστά σε μια οθόνη και κάποιες φορές απαραίτητο αφού μας αναγκάζουν οι συνθήκες, όμως ας προσπαθούμε να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, με διάβασμα (ξέρω πόσο δύσκολο είναι), βόλτες στην φύση (έχουμε τόσο ωραίες διαδρομές και μονοπάτια στην Καστοριά), με μουσική (αλλά όχι λαϊκά από μωρά ρε παιδιά, υπάρχουν και άλλες μουσικές γι αυτές τις ηλικίες, τόσους συνθέτες έχει βγάλει αυτή η ριμάδα η χώρα), με μαγείρεμα, με διάλογο για διάφορα θέματα που απασχολούν τα παιδιά, με ζωγραφική, κατασκευές ή ότι άλλο αγαπάτε, αρκεί να υπάρχει βαθιά και ειλικρινής επικοινωνία και να περνάμε στα παιδιά μας αξίες και όχι καταναλωτικά πρότυπα .
Παρατηρώ με πικρία και απογοήτευση πως η κοινωνία μας επιβάλει στα παιδιά από πολύ νωρίς ένα μεγαλίστικο τρόπο συμπεριφοράς, τα κοριτσάκια χάνουν την παιδικότητά τους από τα νήπια και θέλουν να είναι σέξι, τα αγόρια αντίστοιχα χάνονται στον ψηφιακό κόσμο των περίεργων αντρικών προτύπων και προπονούνται στο ποιος θα σκοτώσει περισσότερους και πόσο αίμα θα χύσει, ενώ οι μαμάδες δίπλα πίνουν ήσυχες καφέ.
Να με πείτε συντηρητική, αυστηρή και παλιομοδίτισσα, αλλά δεν συμφωνώ με τα τσιφτετέλια και τις ζεμπεκιές και όλη την υποκουλτούρα (για μένα) του λαϊκού τραγουδιού, της ανελέητης καψούρας κτλ. στις εκδηλώσεις των δημοτικών σχολείων ούτε με τα σουβλάκια, δεν είναι ανάγκη να μπουν τόσο στο ζουμί της παλιοζωής τα παιδιά μας από τα 7 τους χρόνια. Ας κρατήσουμε ένα επίπεδο και ας είναι για τα μάτια του κόσμου…
Σε κάποια κουβέντα για τα παιχνίδια πολέμου με τον γιο μου, όπου νικητής αναδεικνύεται αυτός που σκότωσε τους περισσότερους, με καθησύχασε πως όλα αυτά είναι καλά και να μην ανησυχώ, γιατί λέει όταν θα γίνει πόλεμος, “που θα γίνει γιατί τα πράγματα σήμερα είναι παντού άσχημα μαμά όπως ξέρεις”, αυτοί οι θεριακλήδες στα παιχνίδια “σκοτώστε” θα είναι έτοιμοι για να μας υπερασπιστούν γιατί έχουν κάνει τόση εξάσκηση στις οθόνες…
Τα παιδιά να μείνουν παιδιά, μην χαίρεστε όταν τα βλέπετε να μιμούνται με επιτυχία συμπεριφορές μεγάλων, είναι καταστροφικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.