Υστέρηση εσόδων και έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ για τον ΕΦΚΑ

Υστέρηση εσόδων και έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ για τον ΕΦΚΑ

Μπορεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης να ξεκίνησε να λειτουργεί με έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα στα έσοδα του από τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα φτάσει τα 480 εκατ. ευρώ το 2017.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τώρα από τα 1.194.000 σημειώματα του ΕΦΚΑ πληρώθηκαν τα 323.600. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ, παρότι πέρασε και η πρώτη εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε εσπευσμένα για τις πληρωμές. Και φυσικά είναι γνωστά τα οργανωτικά προβλήματα του νεοσύστατου ΕΦΚΑ.

Με δεδομένο ότι και οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι που εκδόθηκαν περισσότερο περιέπλεξαν παρά αποσαφήνισαν το πώς ακριβώς γίνεται η καταβολή των εισφορών, το υπουργείο Εργασίας προωθεί σχέδιο νόμου με στόχο την επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Δηλαδή φέρνει νέο νόμο για να αλλάξει τον νόμο Κατρούγκαλου. Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκαν τον Μάιο του 2016, θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι ακόμη δεν μπορούν να υλοποιηθούν, όπως π.χ. τα μπλοκάκια.

Επίσης ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου καταγράφεται όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων (αιτήσεις από Μάιο 2016). Επρεπε να περάσουν δέκα μήνες για να καταλάβουν στο υπουργείο Εργασίας ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η διάταξη η οποία προέβλεπε να διαμορφώσει τον συντελεστή μισθών, με βάση τον οποίο αναμενόταν να υπολογιστούν οι κύριες συντάξεις.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν είναι δυνατό να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών από το 2002 και μετά και προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης περίπου 100.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας, με την οποία για το διάστημα έως και το 2020 ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα διενεργείται με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και μετά, σύμφωνα με την τροπολογία, θα γίνει με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών που θα υπολογιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ, εφόσον καθοριστούν οι όροι από τα συναρμόδια υπουργεία.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.