Χρησιμοποιείτε GPS; Τότε, μάλλον, έχετε χάσει τον προσανατολισμό σας

Χρησιμοποιείτε GPS; Τότε, μάλλον, έχετε χάσει τον προσανατολισμό σας

Ποια ήταν η τελευταία φορά που χαθήκατε με το αυτοκίνητο; Τα smartphone και όλες οι συσκευές που έχουν GPS δεν μας έχουν αφήσει ποτέ να πάρουμε μία λάθος στροφή και αυτό είναι πραγματικά υπέροχο. Από την άλλη, επειδή όλοι βασιζόμαστε σε αυτές, έχουμε σταματήσει να προσπαθούμε έστω και στο ελάχιστο να διατηρήσουμε τον προσανατολισμό μας. Αυτό το οποίο έχετε καταλάβει και από μόνοι σας, ότι δηλαδή βασίζεστε πολύ στο Google Maps έρχονται να επιβεβαιώσουν και σχετικές έρευνες, οι οποίες διαπίστωσαν ότι τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούμε αλλάζουν τον εγκέφαλό μας.

Όπως αναφέρει το New York Mag, μία έρευνα διαπίστωσε ότι οι πεζοπόροι που χρησιμοποιούν GPS είναι πιο δύσκολο να θυμηθούν την διαδρομή που έκαναν σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποίησαν κανονικό χάρτη.

Έρευνα που έγινε το 2006 ανάμεσα στους οδηγούς ταξί του Λονδίνου συνέδεσε το επάγγελμά τους με τον αυξημένο σε μέγεθος ιππόκαμπο στην περιοχή του εγκεφάλου, το μέρος εκείνο που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση του χώρου. Άλλοι, πάλι, ερευνητές αναφέρουν ότι η χρήση του GPS έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και μειώνει το μέγεθος του ιππόκαμπου. Όπως τόνισε το Nature σε μία στήλη του πέρσι, ο προσανατολισμός είναι μία δεξιότητα που ή την χρησιμοποιεί κανείς ή την χάνει και τον τελευταίο καιρό την χρησιμοποιούμε όλο και λιγότερο.

Παρ’ ολ’ αυτά, οι New York Times μας έχουν κάποια καλά νέα, αφού όπως αναφέρουν υπάρχει τρόπος για να ξαναβρούμε τον προσανατολισμό μας. Είναι απλό! Ας σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τόσο πολύ την τεχνολογία και αρχίσουμε και πάλι να ερχόμαστε σε επαφή με το περιβάλλον όταν ταξιδεύουμε. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας, τόσο εκείνος θα γίνεται και πιο δυνατός.

Πηγή: Κατερίνα Νανοπούλου (http://www.huffingtonpost.gr/)

Leave a Reply

Your email address will not be published.