Συνάντηση Εργασίας για το Χωροταξικό Σχεδιασμό στην Καστοριά

Συνάντηση Εργασίας για το Χωροταξικό Σχεδιασμό στην Καστοριά

Η τρίτη κατά σειρά συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο διαβούλευσης για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4/9 στην Καστοριά, έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε παρουσία εκπροσώπων της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) έγινε συνοπτική παρουσίαση από τη μελετητική ομάδα των κυριοτέρων σημείων του Β1’ σταδίου του ΠΠΧΣΑΑ. Ακολούθησε διάλογος με φορείς της Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις και επισήμαναν τις παρατηρήσεις τους προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην τελική πρόταση που θα υποβάλλει η Περιφέρεια στο αρμόδιο υπουργείο, το ΥΠΑΠΕΝ, το οποίο έχει και τη συνολική ευθύνη εκπόνησης των ΠΠΧΣΑΑ της χώρας.
«Σήμερα παρουσιάζεται το χωροταξικό της ανάπτυξης και της αειφορίας σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. Το χωροταξικό είναι το ευαγγέλιο της ανάπτυξης, είναι δηλαδή ο οδικός χάρτης πάνω στον οποίο θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις πολιτικές, να παρθούν οι αποφάσεις πάντα σε ευθεία συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους και την κοινωνία, ώστε να είναι αυτές οι πολιτικές αποτελεσματικές. Υπήρξε χωροταξικό και στο παρελθόν αλλά πολλά από αυτά που σχεδιάστηκαν δεν υλοποιήθηκαν, καθώς έλειπαν οι πολιτικές αποφάσεις. Αυτό λοιπόν που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι αυτό που θα χωροθετήσουμε, να το υλοποιήσουμε και να το εφαρμόσουμε» σημείωσε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος επισήμανε πως «Η κατάρτιση ενός σωστού και λειτουργικού χωροταξικού σχεδιασμού προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς αυτός θα αποτελέσει τον βασικό οδηγό ανάπτυξης του τόπου μας για τα επόμενα χρόνια».

Παρών στην συνάντηση ήταν ακόμη η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιωτίδου Ελισάβετ, η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας & Εμπορίου Αμαλία Κούσκουρα, ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, εκπρόσωποι των Δήμων Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, εκπρόσωπος της ΑΝΚΟ, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θ. Ζυμπίδης, Π. Κώττας, φορείς, σωματεία, υπηρεσιακοί παράγοντες και πολίτες της περιοχής, ενώ την συνάντηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Κωτσίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.