Ποιες είναι οι τρεις χήρες που παίρνουν συνολικά 24 συντάξεις

Ποιες είναι οι τρεις χήρες που παίρνουν συνολικά 24 συντάξεις

20 χιλιάδες συνταξιούχοι εμφανίζονται να παίρνουν πολλές συντάξεις, τη στιγμή που οι περισσότεροι συνταξιούχοι βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται συνεχώς (τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα ΗΛΙΟΣ δείχνουν ότι η μέση κύρια σύνταξη είναι πλέον στα 666 ευρώ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Έθνος, πρόκειται κυρίως για χήρες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.ά. ή ανεξάρτητα απασχολούμενους (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί) που έχουν περάσει και από το Δημόσιο, οι οποίοι έχουν καταλήξει να εισπράττουν σήμερα από 5 έως 10 συντάξεις.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι πέντε συντάξεις εισπράττουν 14.533 άτομα, ενώ υπάρχουν 7 συνταξιούχοι με εννιά συντάξεις ο καθένας και ακόμη τέσσερα άτομα με 10 συντάξεις.   Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη πλειονότητα των πολυσυνταξιούχων αφορούν σε συζύγους που έπαιρναν από 4 ή 5 συντάξεις ο καθένας, ο άνδρας πέθανε και η χήρα εισπράττει τις συντάξεις του. Τα Ταμεία που εμπλέκονται συνήθως είναι του Δημοσίου, το ΕΤΑΑ (νομικοί, γιατροί, μηχανικοί), το ΜΤΠΥ, το ΕΤΕΑ, το ΙΚΑ, το ΜΤΣ κ.ά.

Ενδεικτικά αναφέρονται τρεις περιπτώσεις που αφορούν δικαιούχους πολλών συντάξεων:

1 Χήρα στρατιωτικού γιατρού παίρνει συνολικά οκτώ συντάξεις. Η ίδια είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ και εισπράττει και την επικουρική από το ΕΤΕΑΜ. Παράλληλα παίρνει συντάξεις λόγω θανάτου από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ), το ΕΤΕΑ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το ΕΚΟΕΜ αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

2 Χήρα μηχανικός δικαιούται επτά συντάξεις. Οι προσωπικές της συντάξεις είναι από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το ΕΤΕΑ. Οι συντάξεις μεταβίβασης λόγω θανάτου του συζύγου είναι από το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το ΕΤΕΑ.

3 Συνταξιούχος του Δημοσίου είναι χήρα στρατιωτικού δικαστή. Η ίδια δικαιούται σύνταξη από το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (μέρισμα) και το ΕΤΕΑ. Παράλληλα, παίρνει με βάση τη νομοθεσία και συντάξεις (ή μερίσματα) λόγω θανάτου του συζύγου της από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (νομικών), το ΕΤΕΑ, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το ΕΚΟΕΜ αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2013 οι συνταξιούχοι που έπαιρναν 10 συντάξεις ήταν δύο και σήμερα είναι πλέον τέσσερις, ενώ αντίστοιχα δύο άτομα έπαιρναν 9 συντάξεις (σήμερα είναι 7), μόλις… 21 έπαιρναν 8 συντάξεις (σήμερα 53), 199 δικαιούνταν επτά παροχές (σήμερα 371) και 1.729 λάμβαναν 6 συντάξεις (σήμερα 4.802).

Οι πολυσυνταξιούχοι βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του πυρός, καθώς στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού αναμένεται να προβλεφθεί νέο πλαφόν για το άθροισμα των εισπραττόμενων συντάξεων ανά συνταξιούχο στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ. Πάνω από 2.000 ευρώ εισπράττουν σήμερα 48.800 συνταξιούχοι.   Στα ειδικά Ταμεία οι συνταξιοδοτούμενοι σε ηλικίες κάτω των 62 φτάνουν έως και το 80%. Οσοι εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ είναι 917.394 άτομα, ποσοστό 34,44% του συνόλου.

Πηγή: Έθνος

Leave a Reply

Your email address will not be published.