Φουλ επίθεση Αγγελή στο ΣΧΟΚ, μας φορτώνει τις ευθύνες του καταγγέλλει ο Σύλλογος

Φουλ επίθεση Αγγελή στο ΣΧΟΚ, μας φορτώνει τις ευθύνες του καταγγέλλει ο Σύλλογος

Θέμα ασφάλειας του Χιονοδρομικού κέντρου έθεσε ο Δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής, στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης τύπου για τη Λίμνη των Ευχών. Ο Δήμαρχος κατηγόρησε τον ΣΧΟΚ για άδικη επίθεση και δήλωσε πως θα αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στον καθένα. Τόνισε πως το Χιονοδρομικό λειτουργεί χωρίς ασφάλεια όλα αυτά τα χρόνια και ότι το πρόβλημα λειτουργίας του δεν μπορεί να λυθεί με ημίμετρα. “Χωρίς πιστοποίηση δεν μπορεί να λειτουργήσει” εξήγησε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι “αυτό που συμβαίνει από το 1983 δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έγιναν Βαλκανικοί αγώνες χωρίς πιστοποίηση με ευθύνη του ΣΧΟΚ. Το Χιονοδρομικό πρέπει να λειτουργήσει κάτω από κανόνες νομιμότητας. Να αναλάβει ο ΣΧΟΚ τις ευθύνες του”.

Οι δηλώσεις του δημάρχου…

 

…και η απάντηση του ΣΧΟΚ

Έκπληκτοι ακούσαμε τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου, αφού νωρίτερα  ακόμα πιο έκπληκτοι ακούσαμε εκείνες του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος, δήλωσε κατά την πρόσφατη συνάντησή μας την αντίθεσή του στο να δημοσιοποιούνται όλα αυτά τα θέματα αντί να λύνονται με συζήτηση, η ενορχηστρωμένη επίθεση της Δημοτικής Αρχής κατά του συλλόγου μας και η διαφαινόμενη προσπάθεια που γίνεται να “φορτωθούν” όλα στον Σύλλογο, μας αναγκάζει να τοποθετηθούμε δημόσια σε όσα ακούστηκαν και εντείνουν την στάση του Δήμου την οποία είχαμε χαρακτηρίσει ως “εχθρική”.

 • Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε σε άδικη επίθεση του ΣΧΟΚ. Όπως του εξηγήσαμε η ανακοίνωση του συλλόγου δεν είχε καμιά επιθετική πρόθεση. Απλά ενημερώσαμε – όπως οφείλαμε – τους φίλους της χιονοδρομίας καθώς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ότι από κακή εκτίμηση των πραγματικών αναγκών αλλά και ολιγωρία κάποιων ιθυνόντων, διαφαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το ΧΚ. Αυτό είναι κάτι που το επισημαίνουμε εδώ και 22 μήνες (αρχικά στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και στην συνέχεια στην παρούσα).
 • Είπε ο κ. Δήμαρχος ότι το χιονοδρομικό πρέπει να αναδειχθεί όπως της Βασιλίτσας και της Βίγλας. Θα πρέπει να τον ενημερώσουμε ότι το μεν ΧΚ-Βασιλίτσας είναι Εθνικό και λειτουργεί υπό την απόλυτη κηδεμονία της Γεν. Γραμ. Αθλητισμού, ενώ το ΧΚ-Βίγλας Πισοδερίου ανήκει στην Π.Ε. Φλώρινας και τον Δασικό Συνεταιρισμό του Πισοδερίου και είναι μισθωμένο σε ιδιώτη. Και στα δύο κέντρα για τις συντηρήσεις φροντίζουν κάποιοι από το ευρύτερο Δημόσιο. Μάλιστα σε αυτό της Βίγλας η Π.Ε. Φλώρινας πρόσφατα προχώρησε η ίδια (και όχι ο μισθωτής) σε ανάθεση συντηρήσεων και αντικαταστάσεις εξαρτημάτων. Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι για κανένα από τα δύο δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα το Σήμα Λειτουργίας.
 • Πράγματι – και το έχουμε επισημάνει κατ΄επανάληψη – ο κ. Δήμαρχος έχει εκφράσει σε κάθε συνάντησή μας, την συμπαράστασή του για την λειτουργία και την βελτίωση του ΧΚ. Μόνο που όπως φαίνεται οι δηλώσεις του δεν έχουν εκληφθεί με την ίδια θέρμη από εκείνους οι οποίοι θα έπρεπε να τις κάνουν πράξη.
 • Έγινε αναφορά σε απαιτήσεις που έχει ο Δήμος και πηγάζουν από έγγραφα και υποθέτουμε ότι είναι το ίδιο πράγμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Παπαδόπουλος. Στο ότι δηλαδή ο ΣΧΟΚ είχε και έχει μια πολύ μεγάλη κερδοφορία από την λειτουργία του ΧΚ και παρόλα αυτά δεν τηρεί τον όρο του παραχωρητηρίου της πρώην κοινότητας Οξυάς, βάσει του οποίου κάποιο ποσοστό θα έπρεπε να αποδίδεται στην κοινότητα. Όπως φαίνεται κανενας δεν αναλογίζεται με ποιες δαπάνες και ποιους κόπους όλα αυτά τα 32 χρόνια που μεσολάβησαν από την παραχώρηση της χρήσης της έκτασης μέχρι σήμερα, και κυρίως με ποιες οικονομικές θυσίες φτιάχτηκε και επιβιώνει ό,τι υπάρχει στο Βίτσι και πόσο κάποιοι χρειάστηκε να βάζουν το “χέρι στην τσέπη” για να συμπληρώνουν τα χρήματα που απαιτούνταν κάθε φορά, έχοντας σαν μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για αυτό. Και το έκαναν γιατί κανένας Δήμαρχος, κανένας Νομάρχης ή άλλος φορέας δεν θέλησε ΠΟΤΕ να υιοθετήσει το κέντρο, να αναλάβει την λειτουργία του, να το αναβαθμίσει και να εισπράξει τα “μεγάλα κέρδη” που φαντάστηκε ο κ. Παπαδόπουλος και ίσως και κάποιοι άλλοι από τους συνεργάτες του κ. Δήμαρχου. Ευτυχώς αρκετοί από αυτούς που στα 32 αυτά χρόνια, διετέλεσαν μέλη στα ΔΣ του ΣΧΟΚ είναι ακόμα ανάμεσά μας για να μπορούν να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω.
 • Είπε ο κ. Δήμαρχος ότι ο Δήμος δεν κάνει κόντρες και δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα. Αντί άλλου σχόλιου, θα τον παραπέμψουμε στις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις που έχουν κάνει στα ΜΜΕ οι κ. Πετρόπουλος, Μπινιάκος, Κωτούλας, Στεργιόπουλος και χθες ο κ. Παπαδόπουλος. Σε όλες αυτές το μήνυμα που προσπάθησαν να περάσουν στους φίλους του κέντρου και τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι ότι αυτός ο “κατάπτυστος” ΣΧΟΚ δεν έχει κάνει τίποτα σωστό από το 1983 και ενώ φταίει για όλα προσπαθεί να τα φορτώσει στον Δήμο. Αν αυτό κ. Δήμαρχε δεν είναι κόντρα …
 • Θα σταθούμε στις αναφορές ότι ο ΣΧΟΚ δήλωσε ότι θα λειτουργήσει το κέντρο μόνο για τα 55 μέλη του. Απόλυτη ανακρίβεια. ΠΟΤΕ δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Δηλώσαμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε διαφυλάσσοντας πρωτίστως την ασφάλεια των αθλητών μας να λειτουργούμε το κέντρο για κάποιες ώρες, όσες θα χρειάζεται για να μπορούν να γίνονται οι προπονήσεις τους, όπως και τα μαθήματα των φυτωρίων μας. ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ και κανείς άλλος, γιατί για αυτά τα παιδιά ξεκίνησε το ΧΚ και σε ότι μας αφορά, για αυτά θα συνεχίσει να υπάρχει σε πείσμα οποιουδήποτε. Έχοντας στις ομάδες μας έναν από τους οκτώ αθλητές που διεκδικούν θέση στην τετράδα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Εφήβων της Νορβηγίας, δεν δικαιούμαστε να στερήσουμε από αυτά τα παιδιά την δυνατότητα να προσπαθήσουν. Εξηγήσαμε επίσης ότι το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές του συλλόγου παρεύρεθηκαν 50-55 μέλη, γιατί μόνο αυτοί από τα πλέον των 300, είχαν δικαίωμα ψήφου σαν ταμειακά τακτοποιημένα, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι για τους πιο πολλούς από εμάς.
 • “Η απαίτηση του Δήμου είναι να λειτουργήσει το κέντρο με πιστοποίηση που θα την κάνει αυτός που έχει την χρήση” αναφέρει ο κ. Δήμαρχος. Αυτό ακριβώς ζητάμε και εμείς εδώ και 22 μήνες (μάταια), ενώ για την συνέχεια προτείναμε να αναλάβει ο Δήμος πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την Π.Ε. Καστοριάς ή όποιον ο ίδιος επιλέξει να έχει την ευθύνη για την λειτουργία του κέντρου κι εμείς απρόσκοπτα να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό και μόνο.
 • “30 χρόνια δεν έγινε τίποτε όσον αφορά στην σωστή πιστοποίηση”. Θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι η νομοθεσία που ισχύει αυτή την στιγμή, θεσπίστηκε αρχικά το 2003. Επειδή όμως ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί και παρέμεινε ανενεργή διαφοροποιήθηκε το 2011 και στην συνέχεια το 2012. Παρόλα αυτά όσα κέντρα κατάφεραν να αδειοδοτηθούν, αυτό έγινε μετά το 2014, ενώ φέτος φαίνεται ότι η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στις παρατάσεις. Σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν ήδη εκδοθεί τα σήματα λειτουργία μόνο για 3 χιονοδρομικά και είναι σε διαδικασία βέβαιης έκδοσης άλλα 3. Και τα 6 ανήκουν στο ευρύτερο δημόσιο.
 • Τελειώνοντας δεν μπορούμε να μην σταθούμε στον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε ο κ. Δήμαρχος να μας “εκθέσει” στην τοπική κοινωνία για το γεγονός ότι στην προηγούμενη περίοδο λειτουργήσαμε το κέντρο χωρίς την απαιτούμενη άδεια, διοργανώνοντας μάλιστα και αγώνες.
 • Σε ότι αφορά στους αγώνες, θα πρέπει να τον πληροφορήσουμε ότι απαιτείται μια άλλη πιστοποίηση, αυτή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (FIS) την οποία το κέντρο διαθέτει και γιαυτό δεν τέθηκε κανένα θέμα και από τον διεθνή κομισάριο του συγκεκριμένου αλλά και των άλλων αγώνων που διοργανώθηκε.
 • Σε ότι αφορά την τουριστική λειτουργία, πράγματι λειτουργήσαμε το κέντρο αναλαμβάνοντας τεράστια ευθύνη. Όμως αυτό κ. Δήμαρχε δεν έγινε ερήμην του Δήμου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έγινε με την παρότρυνσή του και τις «ευλογίες» του, όταν τον Νοέμβρη του 2014 είμασταν στην ίδια δυσχερή κατάσταση που είμαστε και σήμερα.

 

Μόνο που τότε το κέντρο είχε τουλάχιστον ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Το Δ.Σ.  του Σ.Χ.Ο. Καστοριάς

Leave a Reply

Your email address will not be published.