Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την Ταλ Αφάρ

Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την Ταλ Αφάρ

Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την πόλη Ταλ Αφάρ και τα περίχωρά της, ανακοίνωσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Η Ταλ Αφάρ είναι ένα από τα τελευταία προπύργια του ΙΚ στο έδαφος του Ιράκ. Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη αυτή πριν από τρία χρόνια και πλέον. Την Κυριακή ο ιρακινός στρατός άρχισε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από την Ταλ Αφάρ. 

Σύμφωνα με τη συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στο Ιράκ, τη Λίσε Γκράντε, «οικογένειες περπατούν ακόμη και 20 ώρες υπό συνθήκες ακραίας ζέστης για να εγκαταλείψουν την Ταλ Αφάρ, χωρίς τροφή και νερό», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

«Περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή», συνέχισε ο εκπρόσωπος. Ο ΟΗΕ και οι ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται «δεν γνωρίζουν πόσοι άλλοι άμαχοι βρίσκονται ακόμη στις ζώνες όπου διεξάγονται μάχες, αλλά αναμένουν ότι χιλιάδες ακόμη άνθρωποι θα διαφύγουν τις ημέρες και τις εβδομάδες που έρχονται», πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Λιγότερα από τα μισά από τα 980 εκατομμύρια δολάρια που προβλέπονταν για την ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ φέτος έχουν συγκεντρωθεί», επισήμανε παράλληλα ο εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στο πεδίο δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους άμαχους εάν δεν βρεθούν επιπλέον χρήματα.

Οι ιρακινές δυνάμεις απέσπασαν την Δευτέρα από το ΙΚ πολλά χωριά γύρω από την Ταλ Αφάρ. Ο στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους, που δρουν με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλους τους άξονες γύρω από την πόλη και να περικυκλώσουν πλήρως τους τζιχαντιστές, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικοί στο πεδίο.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.