Ξεκινούν σήμερα οι «Πρέσπες 2016»

Ξεκινούν σήμερα οι «Πρέσπες 2016»

Ξεκινούν σήμερα το βράδυ οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2016». Στις 8.00 μ.μ., στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, ο ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, έγραψε, σκηνοθέτησε και παίζει στο λαμπρό μονόλογο « σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πείς και ένα τραγούδι» που ήταν τον χειμώνα η πιο  ξεχωριστή παράσταση στην Αθήνα.

Αμέσως μετά, στις 9.45 μ.μ., στον ίδιο χώρο θα επακολουθήσει ρεσιτάλ της Ηρώ Σαϊα και του Νεοκλή Νεοφυτίδη σε τραγούδια επιλεγμένα από τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου το μεσημέρι (12.00 μ.) θα γίνουν τα εγκαίνια της Δημόσιας βιβλιοθήκης του Αμυνταίου. Πρόκειται για ένα λαμπρό κτήριο που θα το κοσμούν πάνω από 6.000 τόμοι βιβλία πολλά υπογεγραμμένα από τον Ρίτσο, τον Καρούζο, τον Αναγνωστάκη, τον Κατσαρό, τον  Χριστιανοπούλο, τον Χειμωνά, τον Ταχτσή. Θα το κοσμούν επίσης πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη, του Αλέκου Φασιανού, του Γιάννη Μετζικωφ, του Γιάννη Χαδούλη, του Γιώργου Λαζόγκα και  Φλωριναίων ζωγράφων. Γλυπτά του Δημήτρη Καλαμάρα. Στη βιβλιοθήκη αυτή ο Γιώργος Λιάνης πέρα από τα βιβλία του κατέθεσε και ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού του αρχείου που περιλαμβάνει σημαντικά ντοκουμέντα της σύγχρονης ιστορίας μας καθώς και 4.000 φωτογραφίες.

Η βιβλιοθήκη θα συνδεθεί ψηφιακά με την βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Την επιμελείται ο πλέον αρμόδιος, ο ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ καθώς ο ίδιος επιμελείται τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της Βουλής των Ελλήνων. Στην πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος συνέβαλαν αποφασιστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής (που θα την εγκαινιάσουν), ο Υπουργός Παιδείας Νικόλαος Φίλης, ο Γ.Γ Υπουργείου  Παιδείας Ιωάννης Παντής.

Μετά το πέρας των εγκαινίων στον περίβολο της βιβλιοθήκης (12.30 μ.μ.) η Σοφία Σπυράτου σκηνοθέτησε ένα μικρό θεατρικό δρώμενο με τίτλο οι «Κυρίες των Λιμνών». Παίζουν οι ηθοποιοί Λήδα Πρωτοψάλτη, Ξανθή Γεωργίου, Χλόη Μάντζαρη, τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ.

Το βράδυ του Σαββάτου στον Άγιο Αχίλλειο (8.00 μ.μ.) στο νησάκι με τους 24 κατοίκους γίνεται η κεντρική εκδήλωση των εκδηλώσεων «ΠΡΕΣΠΕΣ 2016» που την παρουσιάζει όπως πάντα ο Αλέξης Κωστάλας. Ο Διονύσης Σαββόπουλος– έρχεται για έκτη φορά στις Πρέσπες- είναι αυτός που ενστάλαξε στις Πρέσπες την ουσία που αναζητούσαν «εδώ είναι Μπαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε» στο πλευρό του η συναρπαστική Ελένη Βιτάλη που η φωνή, της γεμάτη μωβ νότες, ξυπνάει συνειδήσεις.

Νωρίτερα (7.00 μ.μ.) στη Μικρολίμνη, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του πεσόντος υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την Κυριακή 29 Αυγούστου (10.30 π.μ.) στο κτήριο του «Αριστοτέλη» θα γίνει ημερίδα με θέμα το προσφυγικό. Θα πάρουν μέρος ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, ο καθηγητής  Κων/νος Τσουκαλάς, ο καθηγητής Ηλίας Νκολακόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο ποιητής Γιώργος Χρονάς,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κκ. Προκόπης Παυλόπουλος θα τιμήσει εκεί τον φωτορεπόρτερ Γιάννη  Μπεχράκη ήδη τιμημένο με το φετινό βραβείο PULLINGER για τις βαθύνοες φωτογραφίες των προσφύγων στα νησιά μας . Οι φωτογραφίες αυτές αφύπνισαν τη διεθνή κοινότητα.

Το βράδυ της Κυριακής (9.00 μ.μ.) στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας ο Θάνος Μικρούτσικος και  ο Μίλτος Πασχαλίδης σε μια συναυλία με τα σπάνια τραγούδια του συνθέτη. Πρόγραμμα αυστηρό που να ταιριάζει και στο γεγονός ότι το Εργατικό Κέντρο της Φλώρινας γιορτάζει τα 75 χρόνια της ύπαρξης του (8.30 μ.μ.). Τα  περισσότερα τραγούδια του Μικρούτσικου είναι συνδεδεμένα με τους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας.

Πηγή: neaflorina.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.