Υπό δοκιμή το πρώτο χάπι κατά των τάσεων αυτοκτονίας

Οπιοειδές αναλγητικό δοκιμάζουν επιστήμονες στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, με την ελπίδα να αποτελέσει το πρώτο χάπι που θα δρα κατά των τάσεων αυτοκτονίας.
Το χάπι αυτό περιέχει βουπρενορφίνη, ένα οπιοειδές, που χρησιμοποιείται για απεξάρτηση από την ηρωίνη  και, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες στις πρώτες δοκιμές, μειώνει δραστικά τις σκέψεις για αυτοκτονία από την πρώτη εβδομάδα χορήγησής του.
Η σχετική δημοσίευση για τις δοκιμές έγινε από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και του Πανεπιστημίου της Χάϊφα στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής “The American Journal of Psychiatry”.
Σύμφωνα με το “New Scientist”, το φάρμακο χορηγήθηκε επί ένα μήνα σε 40 ανθρώπους με σοβαρές τάσεις αυτοκτονίας ενώ σε μια δεύτερη ομάδα δόθηκε εικονικό φάρμακο.
Όσοι πήραν το φάρμακο, είχαν σε μία εβδομάδα μείωση έξι μονάδων  στην κλίμακα των αυτοκτονικών σκέψεων και σε ένα μήνα μείωση δέκα μονάδων Όσοι πήραν το εικονικό φάρμακο εμφάνισαν μείωση δύο μονάδων.
Ως τώρα τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οι ψυχοθεραπείες, δεν έχουν άμεση αποτελεσματικότητα, ενώ τώρα αν η δράση του νέου φαρμάκου   επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, ανοίγει ο δρόμος για το πρώτο αντι-αυτοκτονικό φάρμακο ταχείας δράσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.