Χαλάρωση των capital controls σε νέο ΦΕΚ – Στα 2.000 ευρώ αυξάνεται το όριο για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Χαλάρωση των capital controls σε νέο ΦΕΚ – Στα 2.000 ευρώ αυξάνεται το όριο για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Αυξάνεται το όριο των χρημάτων που μπορούν να έχουν μαζί τους όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής στο ΦΕΚ.

Πλέον όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα μπορούν να έχουν μαζί τους χαρτονομίσματα -σε ευρώ ή άλλο νόμισμα- μέχρι του ορίου των 2.000 ευρώ, ενώ μέχρι τώρα ήταν 1.000 ευρώ.

Ο περιορισμός των 2.000 ευρώ, αφορά μόνο στους κατοίκους Ελλάδας καθώς για τους κατοίκους εξωτερικού δεν μπαίνει περιορισμός. Η απόφαση αυτή ενσωματώνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου με την οποία μπήκε τέλος στην τραπεζική αργία και διευκρινίστηκαν οι όροι παραμονής των capital controls.

Οι εγκρίσεις εισροών-εκροών κεφαλαίων από το εξωτερικό και ανάληψης μετρητών δίδονται από τις τράπεζες. Συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένονται από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι συνοδοί προσώπων που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για νοσηλεία, μπορούν να σηκώσουν από τραπεζικό λογαριασμό και να έχουν μαζί τους, το ποσό των 2.000 ευρώ.

Παράλληλα με την απόφαση προβλέπονται και άλλες αλλαγές. Όπως ότι οιναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως.

Επίσης με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, μπορεί να πραγματοποιούνται αναλήψεις και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.

Τέλος διευκρινίζεται ότι εφεξής δεν θα υπάρχει ο περιορισμός ανάληψης έως των 60 ευρώ ημερησίως για τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά παραμένουν για τις κάρτες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.

 

huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.