Generation Next: Συνέντευξη με τους 9 δημιουργούς του Workshop της 41ης Έκθεσης Γούνας

Ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο υπό την εποπτεία του Συνδέσμου Γουνοποιών Προφήτης Ηλίας και την καθοδήγηση του designer Λάζαρου Σαββίδη. Οι εννέα νέοι σχεδιαστές που συμμετέχουν στο Workshop της 41ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, σχεδίασαν, έκοψαν και έραψαν 10 μοναδικά μοντέλα με κύριο υλικό τη γούνα. Φιλόδοξοι, εμπνευσμένοι, δημιουργικοί και κυρίως νέοι, στοχεύουν να αποτελέσουν την επόμενη γενιά που θα πάει τη γούνα -και όχι μόνο- ένα βήμα μπροστά. Τα κεντρικά πρόσωπα του Workshop μίλησαν στο inkastoria για τα σχέδια τους, την πηγή έμπνευσης και έδειξαν ότι όλα είναι δυνατά…

Συνεντεύξεις: Μάρκος Πετρόπουλος

Οι τρεις, κοινές για όλους τους σχεδιαστές-σχεδιάστριες, ερωτήσεις:
1. Πώς εμπνεύστηκες το έργο σου;
2. Το επόμενο βήμα.
3. Ποιο είναι το πιο ιδιαίτερο και εξεζητημένο υλικό που θα ήθελες να χρησιμοποιήσεις;

DSC_0001

Σχεδιάστρια: Πασχαλίνα Μούσιου. Κατασκευαστής: Στέργιος Γουδής 

1. Μελέτη των τάσεων f/w ’17, καθημερινά αντικείμενα, μοτίβο σκακιέρας σχεδόν εμμονικό! 

2. Επόμενο βήμα η εξάσκηση στο πατρόν και ο συνεχής σχεδιασμός μοντέλων.   

3. Περισσότερο θα με ενδιέφερε ο πειραματισμός τεχνικών με τα ήδη υπάρχοντα υλικά, γούνα – δέρμα. Ίσως το μέταλλο.

*Ευχαριστώ τον κ. Νίκο Ξανθόπουλο, τον κ. Λάζαρο Σαββίδη και τον κ. Στέργιο Γουδή. Χωρίς αυτούς δε θα είχε υλοποιηθεί.

DSC_0290Σχεδιάστρια: Βαρβάρα Μάγγου. Κατασκευαστής: LAZAROU & VASSOU FURS

1. Η πηγή της έμπνευσής μου ήταν η δεκαετία του ’70 και συγκεκριμένα τα λαχούρια που αποτελούν μια διαχρονική τάση.  

2. Θα συνεχίσω να σχεδιάζω και να βγάζω πατρόν, ώστε να μπορέσω κάποια στιγμή να φτιάξω τη δική μου συλλογή.

3. Στο επόμενο δημιούργημά μου θέλω να χρησιμοποιήσω γυαλί με γούνα.

*Θέλω να ευχαριστήσω την εταιρία  LAZAROU & VASSOU και τον σχεδιαστή τους Θοδωρή Παπαθανασίου για την βοήθειά τους.

DSC_0292

Σχεδιάστρια: Χαρούλα Κοκκινίδου. Κατασκευαστής: Παύλος Σίσκος

1. Έμπνευση για εμένα αποτέλεσε η αγκαλιά, φανταζόμουν δηλαδή τη μορφή ενός παιδιού που αγκαλιάζει στο σώμα της γυναίκας, αυτό και έκανα. Το μπλε κομμάτι του ρούχου δείχνει τη φιγούρα του παιδιού να “γατζώνεται”  από πίσω με τα χέρια του να κλείνουν στο στήθος.  

2. Αφού τελειώσω με το κομμάτι της πρακτικής δεν θέλω να χάνω χρόνο, έχοντας όρεξη και μεράκι γι αυτό που κάνω, βασικός μου στόχος είναι να εργασθώ στο χώρο του σχεδίου μόδας και να αφιερωθώ σε αυτό.

3. Μιας και μ’ αρέσει να χρησιμοποιώ περίεργα υλικά στα ρούχα, θα πω γυαλί.

DSC_0295

Σχεδιάστρια: Ναστάζια (Αναστασία) Ιωαννίδου. Κατασκευαστής: Γεωργάκης Ιωάννης

1. Το έργο μου είναι καθαρά μέσα από το μυαλό μου. Δεν είχα κάποια ιδιαίτερη έμπνευση. Ήθελα να είναι ένα παλτό το οποίο να φοριέται παντού και πάντα! Να είναι εντυπωσιακό και να τραβάει τα βλέμματα, αλλά μέχρι εκεί. Όχι να φοριέται σε συγκεκριμένα μέρη και χώρους. 

2. Αν όλα πάνε καλά, θα ήθελα να κάνω τα δικά μου κομμάτια πάνω σε γούνα και μάλιστα όχι μόνο πανωφόρια, αλλά να το προχωρήσω και σε απλά καθημερινά ρούχα. Η γούνα είναι κάτι εντυπωσιακό από μόνη της οπότε δεν χρειάζεται η υπερβολή για να κατασκευαστεί σε ρούχα.   

3. Το cat lynx και το τσιντσιλά είναι απ’ τα αγαπημένα μου καθώς και η Silver Fox, αλλά δεν χρησιμοποιείται πολύ η αλεπού λόγο κόστους.

DSC_0004

Σχεδιάστρια: Ελευθερία Μιχαλοπούλου. Κατασκευαστής: Μιχάλης Κωνσταντίνου 

1. Επέλεξα έναν συνδυασμό θεμάτων. Αρχικά η έμπνευσή μου προήλθε από την πανοπλία (armor) και στην συνέχεια συνδυάστηκε με κάποια μοτίβα και τεχνικές πλεξίματος missoni! 

2.I want to create my personal line in fashion industry”. Στόχος μου είναι η διεθνής αναγνώριση στον χώρο της μόδας (φυσικά με το δικό μου brand).   

3. Το πιο εξεζητημένο υλικό που θα ήθελα να χρησιμοποιήσω είναι το Η2Ο… Οποιοδήποτε άλλο υλικό θεωρώ ότι είναι πολύ βατό και έχει σίγουρα χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλο σχεδιαστή! Προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον-καινοτόμο εάν ανακαλύπταμε μία τεχνική η οποία θα έκανε την σάρκα και την τρίχα να απωθεί το νερό! Αυτή η τεχνική φυσικά θα έπρεπε να γίνει αφού έχουν ολοκληρωθεί πρώτα όλες οι κατεργασίες της γούνας, σταμάτωμα, ραφή, πλυντήριο κ.λπ. και στην συνέχεια να γινόταν αδιάβροχη. Κάτι αντίστοιχο έχει ανακαλυφθεί για τα υφάσματα είναι καιρός λοιπόν να ανακαλυφθεί και για την γούνα.

 

DSC_0301

Σχεδιάστρια: Ειρήνη Παπατέρπου.  Κατασκευαστής: Εμμανουηλίδης Δημήτρης 

1. Η αρχική μου έμπνευση ήταν οι πινάκες ζωγραφικής και η αποτύπωση τους επάνω στην γούνα, μετέπειτα μια βόλτα στην φύση με βοήθησε να ολοκληρώσω την σκέψη μου. 

2. Ο στόχος μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι ως σχεδιάστρια – μοντελίστ, όπως και στο κομμάτι της παράγωγης. Με συναρπάζει να βιώνω μια δημιουργία από την γέννηση μέχρι την ολοκλήρωση της.

3. Υπάρχει αστείρευτη πηγή έμπνευσης για έμενα στην φύση, θα έλεγα από φυσικά λουλούδια και ξύλο μέχρι διαμάντια.

DSC_0306

Σχεδιαστής: Θωμάς Δημητρίου.  Κατασκευαστής: LAZAROU & VASSOU FURS 

1. Γενικά, η αρχική ιδέα ήταν να σχεδιάσω κάτι απλό και λιτό, χωρίς κάτι υπερβολικό όσον αφορά το σχήμα ή τα χρώματα. Το συγκεκριμένο κομμάτι για εμένα εκφράζει την “ισορροπία”.

2. Ενώ δεν ξέρω αν θα ασχοληθώ με το fashion design και τη γούνα σαν υλικό συγκεκριμένα, θα ήθελα οπωσδήποτε να παραμείνω στον τομέα του design.

3. Σε όλη τη διαδικασία αυτού του εγχειρήματος, τα υλικά που μου τράβηξαν την προσοχή και θα ήθελα, εφόσον ήταν δυνατόν, να χρησιμοποιήσω είναι δέρμα από lynx cat και ochelot. 

DSC_029s

Σχεδιάστρια: Αργυρώ Νικολάου Κοσμά.
Κατασκευαστής: Αργυρώ Νικολάου Κοσμά σε συνεργασία με Αθηνά Τερζοπούλου 

1. Πηγή έμπνευσης η φύση, τα φύλλα των δέντρων που είναι ελεύθερα στην κίνηση με τον αέρα, σε συνδυασμό με τα χρώματα του καλοκαιριού και συγκεκριμένα το χρυσό χρώμα της άμμου στην παραλία.

2. Θέλω να ασχοληθώ με το σχεδιαστικό κομμάτι και τη δημιουργία ιδιαίτερων ρούχων με ταυτότητα. Θέλω η γυναίκα ή ο άντρας που θα φοράει τη δημιουργία μου να “μιλάει” μέσα από αυτό και να βγαίνουν στοιχεία της προσωπικότητάς του.

3. Θα ήθελα να συνδυάσω τη γούνα με διάφορα υλικά κυρίως δαντέλα και διαφάνειες. 

DSC_0311

Σχεδιάστρια: Κωνσταντίνα Ξέρα. Κατασκευαστής: Δημήτρης Μαντζούφας. 

1. Η έμπνευσή μου προήλθε από την εποχή που σχεδιάστηκε, τον χειμώνα, που παρόλο τη φαινομενική ηρεμία, η φύση προετοιμαζόταν και περίμενε την άνοιξη για να δείξει την ανάπτυξή της.

2. Η διεκπεραίωση των σπουδών μου και η συμμετοχή μου σε μελλοντικές ευκαιρίες που θα βρεθούν στο κατώφλι μου.

3. Οτιδήποτε θα μπορούσε η φύση να μου χαρίσει απλόχερα. Υλικά από το φυσικό περιβάλλον. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.