Γιάφκες τρομοκρατών με χημικά όπλα και εκρηκτικά εντοπίστηκαν στις Βρυξέλλες

Γιάφκες τρομοκρατών με χημικά όπλα και εκρηκτικά εντοπίστηκαν στις Βρυξέλλες

Γιάφκα τρομοκρατών ανακάλυψαν οι αρχές ασφαλείας σε προάστιο των Βρυξελλών, όπως αναφέρει η Βελγική εφημερίδα Dernière Heure.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα βρέθηκαν χημικά και εκρηκτικές ύλες ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα και πολεμοφόδια σε σπίτι στο Μολενμπεκ, κοντά στη γειτονιά που μεγάλωσε ο μακελάρης του Παρισίου Αμπντελχαμιντ Αμπαούντ.

Στο μεταξύ κι άλλη γιάφκα είχε εντοπιστεί στην ίδια γειτονιά πριν από λίγες ώρες σύμφωνα με την La Capitale.

Η Βελγική εφημερίδα αναφέρει πως στο σπίτι-γιάφκα βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών, όπως και εκρηκτικές ύλες. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν έγιναν συλλήψεις, ωστόσο ίσως στο γεγονός αυτό οφείλεται όπως αναφέρει η εφημερίδα ο “κόκκινος συναγερμός” που έχει σημάνει από το πρωί στις Βρυξέλλες.

Η βελγική υπηρεσία ασφαλείας (OCAM) από το πρωί αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή στην πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4, κάνοντας λόγο για «σοβαρή και επικείμενη απειλή».

«Μετά από νέα αξιολόγηση της υπηρεσίας ασφαλείας που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή αυξάνεται για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4. Το επίπεδο 3 εξακολουθεί να ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας», ανέφερε η OCAM, προειδοποιώντας για μια «σοβαρή και επικείμενη απειλή».

Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib) ανακοίνωσε πως όλοι οι σταθμοί του μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα.

«Έπειτα από τη σύσταση του κέντρου κρίσεων της Δημόσιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όλοι οι σταθμοί του μετρό (…) θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα. Είναι ένα προληπτικό μέτρο», ανακοίνωσε η Stib σήμερα το πρωί στον ιστότοπό της.

Πάντως ο τρόμος βασιλεύει πάνω από τις Βρυξέλλες καθώς στρατιωτικά οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους, αστυνομικοί και στρατιώτες πάνοπλοι και ετοιμοπόλεμοι κάνουν περιπολίες, πολλά καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά και είναι μόνο μερικές από τις εικόνες που συναντά κανείς στη βελγική πρωτεύουσα.

bryxelles neo thdf

Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός του Βελγίου

Το Βέλγιο αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στην περιοχή των Βρυξελλών στο ανώτατο όριο λόγω ενός «κινδύνου επιθέσεων από πρόσωπα με όπλα και εκρηκτικές ύλες» επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ.

«Αυτό προκύπτει από αρκετά ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την απειλή να διαπραχθεί μια επίθεση παρόμοια με εκείνη που διαπράχθηκε στο Παρίσι» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης επισήμανε επιπλέον ότι είναι υπαρκτή μια «απειλή επιθέσεων από πρόσωπα με την χρήση όπλων και εκρηκτικών υλών, (επιθέσεις) που θα διαπραχθούν ενδεχομένως ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές », δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του επιπέδου συναγερμού- που ανήλθε πλέον στο επίπεδο 4- σε όλη την περιοχή των Βρυξελλών, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπως και το Βιλβόρντε, μια κοινότητα στη Φλάνδρα όπου πολλοί νέοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Οι πιθανοί στόχοι είναι σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ «οι εμπορικοί δρόμοι, οι συγκεντρώσεις, οι πολυσύχναστοι χώροι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς» προσέθεσε ο ίδιος, μετά το τέλος μιας σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι η απειλή είναι συγκεκριμένη και επικείμενη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρεντέρς προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί σήμερα στην πρωτεύουσα του Βελγίου και δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν πριν από αύριο το απόγευμα, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Πρόκειται για ένα μέτρο χωρίς προηγούμενο, καθώς ακόμα και σε ανάλογη περίσταση κατά το παρελθόν, την κήρυξη δηλαδή του ύψιστου συναγερμού, το μετρό συνέχιζε να λειτουργεί.

Επιπλέον πολλές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Μεταξύ αυτών δύο συναυλίες του Τζόνι Χάλιντεϊ που ματαιώθηκαν σήμερα λόγω των τρομοκρατικών απειλών. Τα εμπορικά κέντρα είναι κλειστά όπως και πολλά μουσεία και κινηματογράφοι.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών από την πλευρά του καθησυχάζει τους επιβάτες ότι «μπορούν να ταξιδέψουν» χωρίς κανένα πρόβλημα.

stratos belgio neo f

«Αεροδρόμιο- προσβάσιμο» διευκρινίζεται σε ένα μήνυμα στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Twitter του αεροδρομίου.

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί αύριο το απόγευμα με τη σύγκληση εκ νέου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

ImageHandler sytrato spoli sfg vryxelles

Leave a Reply

Your email address will not be published.