Βρετανία: Γιατί ο Έλον Μασκ χρωστά χρήματα στον βασιλιά Κάρολο

Βρετανία: Γιατί ο Έλον Μασκ χρωστά χρήματα στον βασιλιά Κάρολο

Μπορεί ο Έλον Μασκ να είναι ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο αλλά ακόμη και αυτός εμφανίζεται να έχει χρέη που αφορούν κυρίως την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η οποία πέρασε προσφάτως στα χέρια του. Ο Μασκ χρωστάει χρήματα ακόμη και στον βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολο.

Πιο αναλυτικά, το τελευταίο διάστημα η εταιρεία του Μασκ γίνεται αποδέκτης αγωγών από ιδιοκτήτες ακινήτων στο Σαν Φρανσίσκο και στο Λονδίνο, αφού δεν πληρώνει ενοίκια. Η μη πληρωμή των ενοικίων εντάσσεται στο πλαίσιο της ακραίας στρατηγικής μείωσης του λειτουργικού κόστους της εταιρείας που εμφανίζεται να εφαρμόζει ο ιδιοκτήτης της.

Όπως μεταδίδει ο βρετανικός guardian στην ηλεκτρονική έκδοσή του, το Crown Estate, η ανεξάρτητα διοικούμενη, εμπορική επιχείρηση, που διαχειρίζεται τα ακίνητα που ανήκουν στον Κάρολο Γ’, μήνυσε το Twitter του Έλον Μασκ, επειδή δεν πλήρωσε το ενοίκιο για ακίνητο που μίσθωνε στο Λονδίνο.

Όπως αναφέρει το BBC, η φερόμενη ως μη καταβολή ενοικίου από την εταιρεία του Μασκ αφορά ένα κτήριο με γραφεία κοντά στο Piccadilly Circus στο κέντρο του Λονδίνου. Το Crown Estate επιβεβαίωσε ότι η δικαστική αγωγή σχετίζεται με καθυστερήσεις ενοικίων στους χώρους που είναι τα γραφεία του Twitter στο Λονδίνο.

Απλήρωτα ενοίκια σε τρεις ηπείρους

Άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, έχουν αναφέρει ότι το Twitter δεν έχει πληρώσει το ενοίκιο στα κεντρικά γραφεία του στο Σαν Φρανσίσκο για αρκετές εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα έξοδα. Ο ενοικιαστής του χώρου όπου βρίσκονται τα γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο έχει επίσης κινηθεί νομικά.

Επιπλεόν, οι εργαζόμενοι του Twitter στη Σιγκαπούρη εκδιώχθηκαν προσωρινά από τα γραφεία της εταιρείας για τον ίδιο λόγο, μέχρι που ο Μασκ εν τέλει πλήρωσε τα χρωστούμενα.

Από την άλλη, η βρετανική βασιλική οικογένεια είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται το Crown Estate περιλαμβάνει ακίνητα αξίας που ξεπερνούν τα 19 δισ. δολάρια. Τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνουν την Regent Street, τον κυριότερο εμπορικό δρόμο του Λονδίνου, τον ιππόδρομο Ascot Racecourse, και σχεδόν ολόκληρο τον θαλάσσιο βυθό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όλα τα καθαρά κέρδη του Crown Estate -361 εκατ. δολάρια για το έτος χρήσης του 2021- πηγαίνουν στο βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο και η βασιλική οικογένεια λαμβάνει μερίδιο.

Συγκεκριμένα, ο μονάρχης λαμβάνει το 15% των κερδών από την αξιοποίηση της βασιλικής περιουσίας, ένα επίδομα γνωστό ως Sovereign Grant που δίνεται για τα βασιλικά του καθήκοντα.

Το 2022, το Sovereign Grant ανήλθε σε 99,6 εκατ. δολάρια με βάση τα καθαρά κέρδη του Crown Estate κατά το έτος χρήσης 2019 – 2020.

Για τον λόγο αυτό, ο Κάρολος δεν είναι ακριβώς ο τυπικός ιδιοκτήτης των γραφείων στο Twitter.

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα, ο Κάρολος έδωσε εντολή στο Crown Estate τα κέρδη από τις συμφωνίες μίσθωσης έξι υπεράκτιων μονάδων παραγωγής αιολικής ενέργειας, αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, να αξιοποιηθούν για το «δημόσιο καλό» και να μην προστεθούν στο Sovereign Grant.

Πηγή: newmoney.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.