Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Συνεδρίαση ΚΟ πριν από την Ολομέλεια για τη συμφωνία

Την ώρα που σημειώνονται σοβαρές αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία και με δεδομένο ότι η Αριστερή Πλατφόρμα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα την καταψηφίσει, στη διάρκεια του διαλείμματος, μεταξύ των συνεδριάσεων των επιτροπών και της Ολομέλειας της Βουλής, θα συνεδριάζει η ΚΟ του κόμματος σε μια τελευταία -κατά τα φαινόμενα- προσπάθεια ενότητας της.Παράλληλα, στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ θα επιχειρηθεί να υπολογιστεί ο αριθμός των διαρροών που θα σημειωθούν κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ, τόνισε ότι επιθυμία του είναι να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος.

Σημείωσε ότι σέβεται τις απόψεις των συντρόφων του, ωστόσο τόνισε ότι καθένας φέρει την πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις του, φέρει πολιτική ευθύνη για το πολιτικό σχέδιο που υπηρετεί η απόφασή του.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία είναι προϊόν σκληρής και εκδικητικής στάσης των εταίρων, ωστόσο το εναλλακτικό σενάριο ήταν η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ, δηλαδή η εκδοχή Σόιμπλε.

Σημείωσε, ακόμη, ότι κάποιοι στην ευρώπη θα ήταν πολύ χαρούμενοι εάν αυτή η κυβέρνηση αποτελούσε παρένθεση. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι εάν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, δεν θα προχωρήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας πως δεν είναι η δική του επιλογή.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε κατά των διαγραφών και υπέρ του διαλόγου, παρεπέμποντας πάντως στα όργανα του κόμματος.

Τραβάει το σχοινί η Αριστερή Πλατφόρμα

Την ίδια ώρα, η Αριστερή Πλατφόρμα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει -είτε με «όχι», είτε με «παρών», είτε δια της απουσίας- την συμφωνία.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσερχόμενος στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης, ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίζει το τρίτο μνημόνιο και πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Επίσης, απαντώντας εμμέσως στον πρωθυπουργό, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε πως το «μνημόνιο ή καταστροφή» είναι τρομοκρατικό δίλημμα και σημείωσε πως υπάρχουν «προοδευτικές εναλλακτικές», αλλά «χρειάζεται θάρρος να εφαρμοστούν».

Παράλληλα, ο Στάθης Λεουτσάκος, σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, τόνισε ότι δεν πρέπει να περάσει η συμφωνία, αλλά αν περάσει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα βρεθούν σε κοινωνικούς αγώνες για να ανατραπεί. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η νομισματική αυτοτέλεια είναι μονόδρομος».

Υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα τάχθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με ομιλία του χθες το βράδυ, ενώπιον βουλευτών και στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας. Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Απαντώντας στον Π.Λαφαζάνη, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης: «Εναλλακτικό σχέδιο δεν μπορεί να είναι η άτακτη χρεοκοπία, το σχέδιο Σόιμπλε ή το ριφιφί στα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος. Περιμένουμε να μας εξηγήσουν την εναλλακτική».

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προαγγέλλουν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, ξεκαθαρίζουν ακόμη ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να παραδώσουν τις έδρες τους.

Ο παράγοντας «Ζωή Κωνσταντοπούλου»

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει ξεκαθαρίσει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

Στην παρέμβασή της, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, έθεσε θέμα εκβιασμού του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της Βουλής, μέσω και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που επιβλήθηκαν για την ψήφιση της συμφωνίας. Υπογράμμισε πως η Βουλή δεν πρέπει να επιτρέψει και να αποδεχθεί αυτόν τον εκβιασμό, που εξαιτίας του διακυβεύεται η δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου.

Ερωτηθείς για τη στάση της Προέδρου της Βουλής, ο πρωθυπουργός είπε χθες: «Όλοι όσοι έχουμε θεσμική ευθύνη, δεν είμαστε δικτάτορες. Το ίδιο και εγώ και η Πρόεδρος της Βουλής». Επισήμανε ότι ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, σύμφωνα με τη συνείδησή του και τη θεσμική του θέση.

Η.Κ.

Newsroom ΔΟΛ

Leave a Reply

Your email address will not be published.