Ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους

Ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους

 

Με 181 ψήφους, ο Νίκος Βούτσης αναδείχθηκε στο αξίωμα του Πρόεδρου της Βουλής.Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Βούτση -σε σύνολο 297 ψηφισάντων βουλευτών- ψήφισαν 181 βουλευτές, ενώ καταμετρήθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και στην κάλπη βρέθηκαν τρία άκυρα ψηφοδέλτια.
Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος.
Ο κ. Καμμένος, πάντως, απέστειλε επιστολή στο προεδρείο -την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης- σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία “λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων” και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση.
Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου, δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως “επιστολική ψήφος”, δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.
“Η Δημοκρατία δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει τις δυσμενείς συγκυρίες ούτε να άρει τις αντιφάσεις της πραγματικότητας. Μπορεί όμως να εγγυηθεί ότι όλες οι υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις θα εξακολουθούν να λαμβάνονται στο αυστηρό πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων με μόνο κριτήριο το γενικό συμφέρον και με δημόσιο έλεγχο πάνω στις διαφαινόμενες συνέπειες. Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή, αξία γι αυτό αξίζει να αντιστεκόμαστε κατεξοχήν σε τέτοιες περιόδους που οι κίνδυνοι για την χώρα πολλαπλασιάζονται” τόνισε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την ομιλία του από την έδρα.
Ο κ. Βούτσης, απευθύνθηκε στο Σώμα, ιδιαίτερα συγκινημένος και αφού ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή και ευθύνη και ανέγνωσε τις προγραμματικές του δηλώσεις, αναφέρθηκε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. “Γίνεται συχνά λόγος για πλημμελή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος” είπε, προσθέτοντας πως “το γεγονός ότι η συγκυρία κατέστησε αναγκαία την αποδοχή μιας σειράς εξωγενών δεσμεύσεων έγινε αφορμή για να υψωθούν από ορισμένες πλευρές οι τόνοι για κατάλυση της Δημοκρατίας”.
“Οι εκδοχές αυτές δεν είναι μόνο πολιτικά προβληματικές είναι και ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες. Από τη μία μεριά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα προσβάλλεται βάναυσα η ιστορική μας μνήμη. Δεν μετασχηματίζεται μόνο η πρόσληψη του παρελθόντος από τη στιγμή που μπορεί να ταυτίζεται ή έστω να ταυτίζεται κατ’ υπόνοια η Δημοκρατία μας με τις πραξικοπηματικές εκτροπές που γνωρίσαμε ως χώρα τόσο το παρών όσο και το μέλλον διαθλώνται μέσα από παραμορφωτικούς καθρέπτες” είπε χαρακτηριστικά ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.
Από την άλλη πλευρά – όπως τόνισε ο κ. Βούτσης – είναι σαφές ότι η εμμονή στην ορθή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση της πολιτειακής μας τάξης. “Η Δημοκρατία δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει τις δυσμενείς συγκυρίες ούτε να άρει τις αντιφάσεις της πραγματικότητας. Μπορεί όμως να εγγυηθεί ότι όλες οι υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις θα εξακολουθούν να λαμβάνονται στο αυστηρό πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων με μόνο κριτήριο το γενικό συμφέρον και με δημόσιο έλεγχο πάνω στις διαφαινόμενες συνέπειες. Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή, αξία γι αυτό αξίζει να αντιστεκόμαστε κατεξοχήν σε τέτοιες περιόδους που οι κίνδυνοι για την χώρα πολλαπλασιάζονται”, τόνισε κατά το καταληκτικό μέρος της ομιλίας του.
Ακόμη ο κ. Βούτσης – ενόψει της ψηφοφορίας της Βουλής για την εκλογή των μελών του προεδρείου – απευθύνθηκε στο Σώμα, και ειδικώς στην πλειοψηφία, καλώντας να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο άτυπος κανόνας της δημοκρατικής αλληλεγγύης για την ψήφιση των μελών του προεδρείου ώστε να είναι πάνω από 151 οι ψήφοι για όλους τους αντιπρόεδρους.

Σε ψυχρό κλίμα η τελετή παράδοσης-παραλαβής
Κατά την τελετή παραλαβής παράδοσης καθηκόντων του Προέδρου της Βουλής η απερχόμενη Πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: “Σας παραδίδω την προεδρεία της Βουλής έχοντας την τιμή να χω προσπαθήσει να υλοποιήσω όλα εκείνα στα οποία αναφέρθηκα στην εναρκτήρια ομιλία μου στις 6 Φεβρουάριου. Είναι τιμή επίσης η ολοκλήρωση μίας θητείας σε μία βουλή που θεωρήθηκε εμπόδιο ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων. Αποτελεί προσωπική επιπροσθέτως τιμή πως δεν παρέδωσα τα κλειδιά της ελληνικής βουλής στους δανειστές. Σας παραδίδω επίσης το έργο επιτροπών και ομάδων οι οποίες προσπάθησαν πολύ τους τελευταίους επτά μήνες για το καλό και το δίκαιο του ελληνικού λαού”.
Στη συνέχεια η κυρία Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε “Θα με βρείτε αρωγό σας, στην προσπάθεια για ολοκλήρωση και την ενίσχυση των παραπάνω διαδικασιών δεν θα είμαι όμως αρωγός σε διαδικασίες κατάλυσης της δημοκρατίας. Καλή επιτυχία, όλους θα μας κρίνει η ιστορία” κατέληξε η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής.
Από την πλευρά του ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δήλωσε: ” είναι σαφές πως η νέα Βουλή θα αποφασίσει για τη συνέχιση θεμάτων κρίσιμων που αφορούν τη χώρα. Ειδικά το ζήτημα των επανορθώσεων και των αποζημιώσεων στα οποία αναφερθήκατε θα συνεχίσουν να αποτελούν βάση και οι ομάδες εργασίας και οι επιτροπές είναι ξεκάθαρο πως θα συνεχίσουν το έργο τους. Δεν θα ήθελα ειδικά με τη σημερινή συγκυρία να μιλήσουμε πολιτικά καθώς το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν πολλά. Όλοι μας κρινόμαστε άλλωστε καθημερινά από το λαό και κάποια στιγμή και από την ίδια την ιστορία”.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής
O νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.
Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.
Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).
Ο Νίκος Βούτσης, εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαϊου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.
Υπήρξε Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη “Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο” την περίοδο 2010-2012.
Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.
Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).
Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.