Καστοριά: Αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας σε γυναίκες

Σταδιακή αύξηση των περιστατικών  που δέχεται το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Καστοριάς παρατηρείται στα περίπου δυο χρόνια λειτουργίας του. Μέχρι και σήμερα, ξεπερνούν τις  80 οι γυναίκες θύματα κακοποίησης που έχουν δεχτεί και δέχονται αυτή την στιγμή τις υπηρεσίες του Κέντρου. Τα στοιχεία αυτά έδωσε   στην ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ, ο ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Καστοριάς Βασίλης Κιοσσές.
Για την αύξηση των περιστατικών  ο κ Κιοσσές σημειώνει μεταξύ άλλων «Όσο περισσότερο μας γνωρίζει ο κόσμος, τόσα περισσότερα περιστατικά καταφθάνουν να αναζητήσουν πληροφορίες». Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξε μια ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά από τον Σεπτέμβριο το κέντρο δέχεται  και πάλι περισσότερα περιστατικά. Πρόκειται για περιστατικά κάθε μορφής βίας.
Στο Κέντρο απευθύνθηκαν γυναίκες ηλικίας από 18 χρόνων και πάνω, ενώ η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα που ζήτησε τη βοήθεια του  ήταν άνω των 70 ετών. Οι γυναίκες που φθάνουν εκεί προέρχονται από όλα τα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, επιβεβαιώνοντας  αυτό που λέγεται ότι η βία δεν κάνει διακρίσεις. Κατά κύριο λόγο υφίστανται τη βία από σύντροφο, «οι περισσότερες περιπτώσεις είναι από σύντροφο ή σύζυγο. Δεχόμαστε όμως και  περιστατικά που υπάρχουν γυναίκες που εκτός από τον σύντροφο ή τον σύζυγο, δέχονται βία και από τα πεθερικά  τους ή από τα αδέρφια των συντρόφων» σημειώνει ο ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Καστοριάς που  συμπληρώνει τον Νοέμβριο   δυο χρόνια λειτουργίας, απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιοδήποτε είδος κακοποίησης (όπως σωματική, συναισθηματική, οικονομική, πνευματική, κοινωνική).
Στις δράσεις του κέντρου περιλαμβάνονται η ψυχοκοινωνική στήριξη,  η νομική συμβουλευτική και η  δικτύωση με άλλους φορείς, με οργανισμούς, υπηρεσίες και συλλόγους, καθώς και η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με διάφορα προγράμματα δράσεων. Το Κέντρο αποτελεί μέρος του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και το έργο γίνεται με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΡΤ, Θεοδότα Τσιόπρα

ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.