Βενεζουέλα: Παιδιά πεθαίνουν, τα τρόφιμα λείπουν και ο Μαδούρο βλέπει πραξικόπημα

Καθημερινότητα οι διακοπές ρεύματος, οι λεηλασίες, οι διαδηλώσεις και τα λιντσαρίσματα

Παιδιά χωρίς φάρμακα, καθημερινές λεηλασίες με άνδρες και γυναίκες να κλέβουν από αλεύρι και κοτόπουλα μέχρι και εσώρουχα, διακοπές στην ηλεκτροδότηση, διαδηλώσεις, λιντσαρίσματα: Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα στην Βενεζουέλα. Η βαθιά οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, οδηγεί σε όλο και περισσότερα περιστατικά βίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης αυξάνονται διαρκώς. Μόνο το πρώτο τρίμηνο τους έτους, το Παρατηρητήριο  Κοινωνικής Σύγκρουσης κατέγραψε 107 περιπτώσεις λεηλασίας ή απόπειρας λεηλασίας.

Στο Καράκας πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις, τόσο κατά, όσο και υπέρ της κυβέρνησης. Έχουν αναφερθεί κρούσματα λεηλασίας, ενώ οι διακοπές του ρεύματος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης διογκώνουν τη δυσαρέσκεια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ανοικτές συγκρούσεις στους δρόμους αλλά αυξάνονται οι ανησυχίες για κοινωνική έκρηξη.

riot1

Για τη διατήρηση της τάξης, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο «ποντάρει» στην αστυνομία και στον στρατό. Αν και αντιδημοφιλής – σύμφωνα με το ινστιτούτο Datanalisis επτά στους δέκα πολίτες αποδοκιμάζουν την πολιτική του – ο πρόεδρος της χώρας αντιστέκεται. Η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους του Καράκας έκανε το Λεύκο Οίκο να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στη Βενεζουέλα και να προτρέψει τον πρόεδρο Μαδούρο, ο οποίος έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση. «Έχει έλθει η ώρα οι ηγέτες να ακούσουν τις διαφορετικές φωνές στη Βενεζουέλα και να συνεργαστούν για να βρουν αληθινές λύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. «Εάν δεν ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος αυτό θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας σε μια κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πετρελαιοπαραγωγική χώρα αντιμετωπίζει πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που μοιάζει να βαθαίνει καθημερινά μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές, στα τέλη του 2015.

Η αναμέτρηση ανάμεσα στους «τσαβίστας» (από το όνομα του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες που βρισκόταν στην εξουσία από το 1999 ως το 2013 και ήταν ο μέντορας του προέδρου Μαδούρο) και τους αντιπάλους του κλιμακώθηκε, αφότου η αντιπολίτευση συγκέντρωσε, στα τέλη Μαΐου πάνω από 1,8 εκατομμύρια υπογραφές και κίνησε διαδικασία, προκειμένου να οργανωθεί δημοψήφισμα για την απομάκρυνσή του προέδρου. Η αντιπολίτευση ελπίζει αυτό το δημοψήφισμα να διεξαχθεί μέχρι τα τέλη του 2016 και προειδοποιεί ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε «έκρηξη».

riot2

Καταγγέλλοντας εξωτερικές απειλές, ο πρόεδρος Μαδούρο κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να «τελειώνουν με τις προοδευτικές τάσεις στη Λατινική Αμερική», και διέταξε στρατιωτικά γυμνάσια με «τη συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων και του λαού προκειμένου να υπάρξει «προετοιμασία για οποιοδήποτε σενάριο.

Την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας δηλώνει ότι δεν παραιτείται, οι πολίτες της χώρας βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους την δύσκολη πραγματικότητα: καθημερινές διακοπές ρεύματος, δημόσιες υπηρεσίες εν λειτουργία δύο ημέρες την εβδομάδα, λεηλασίες καταστημάτων, διαδηλώσεις, λιντσαρίσματα: η κατάσταση οδεύει προς το χάος. Το κράτος είναι πιθανόν να περιέλθει σε στάση πληρωμών σε διάστημα μηνών.Ο διάδοχος του Τσάβες χρεώνεται εξολοκλήρου την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του πληθυσμού εξαιτίας της χωλαίνουσας οικονομικής κατάστασης. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Washington Post”, που επικαλείται μέλη των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, είναι πιθανόν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας να ανατραπεί έπειτα από λαϊκή εξέγερση εντός του έτους.

riot3

Για δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας κάνουν λόγο οι New York Times την ώρα που ξένα δίκτυα, όπως το BBC, δίνουν έμφαση στην «απειλή» Μαδούρο για κατάσχεση εργοστασίων. «Ο Μαδούρο απειλεί ευθέως με κατάσχεση εργοστασίων των οποίων η παραγωγή έχει σταματήσει και με φυλάκιση των ιδιοκτητών τους και ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, από την περασμένη Παρασκευή», γράφει το σχετικό άρθρο. Η προειδοποίηση για κατάσχεση εργοστασίων ήρθε μετά την απόφαση της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων και ποτών, της “Polar Group”, να σταματήσει την παραγωγή μπύρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για κακούς χειρισμούς στην εισαγωγή κριθαριού.

Κι ενώ οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες πορείες στο Καράκας, ζητώντας ψηφοφορία που θα τους επιτρέψει να διώξουν τον πρόεδρο Μαδούρο από την εξουσία, ο ίδιος μίλησε για «σχέδιο πραξικοπήματος», δείχνοντας και προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ.

Όπως εκτιμά ο Ντανιέλ Πάρντο, ανταποκριτής του BBC στο Καράκας, η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα πριν από τρία χρόνια πλέον έχει διογκωθεί σε σημείο  που να επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών. Εκτός από τις ατέλειωτες ουρές που σχηματίζουν για την αγορά βασικών αγαθών, οι πολίτες πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν πολύωρες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του νερού σχεδόν καθημερινά. Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που θεωρούνταν μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη κατανάλωση επίσης. Η χώρα επλήγη το 2015 από πληθωρισμό ύψους 180,9%, από τους υψηλότερους στον κόσμο, και την υποχώρηση κατά 5,7% του ΑΕΠ για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αντίστοιχη υποχώρηση του ΑΕΠ και πληθωρισμός 700% προβλέπεται για το 2016.

Σήμερα, το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας θα συνεδριάσει σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την εξουσία της σε θέματα ασφάλειας. Tα πνεύματα αναμένεται να ανάψουν μεταξύ του Προέδρου Μαδούρο και της αντιπολίτευσης, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα “Le Monde”.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.