Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο

Συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής, το νέο υπουργικό συμβούλιο. Κατά την συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει τους στόχους της κυβέρνησης που ανέδειξαν οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και να δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος ο Αλέξης Τσίπρα αναμένεται να επαναλάβει ότι απαιτείται ο όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός των υπουργών και των ανθρώπων που συμμετέχουν με συγκεκριμένη ευθύνη στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων πολιτικών.

Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να υπάρχει κατά τακτά χρονικά διαστήματα απολογισμός πεπραγμένων, ενώ θα ξεκαθαρίσει πως -δεδομένης της κατάστασης της χώρας- δεν επιτρέπεται να διαπιστωθεί χρονοτριβή με πρόσχημα τη γραφειοκρατική πρακτική του Δημοσίου.

«Πυξίδα» για τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί – ο στόχος που έχει θέσει ο Αλ.Τσίπρας: η κυβέρνησή, την ώρα που θα δίνει τη μάχη της εφαρμογής του Μνημονίου, να μη χάσει το νήμα της απευθείας επικοινωνίας με τους πολίτες και της κατανόησης των προβλημάτων που υφίστανται στη σκληρή καθημερινότητά τους.

Ορκίστηκαν την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο με μισή ώρα καθυστέρηση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής ΠολιτικήςΓιάννη Μουζάλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο νέος υφυπουργός Υποδομών, Παναγιώτη Σγουρίδη.

Ο κ. Μουζάλας ορκίστηκε με πολιτικό όρκο ενώ οι κκ Μάρδας και Σγουρίδης με θρησκευτικό όρκο.

Ο κ. Μουζάλας συνοδευόταν από την σύζυγό του και τα δύο του παιδιά, ενώ ο κ. Σγουρίδης συνοδευόταν από τον Τέρενς Κουίκ.

«Η οικονομική πολιτική της χώρας έχει να αντιμετωπίσει τρεις προκλήσεις» δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Δημήτρης Μάρδας. «Η μία αφορά την εφαρμοργή της συμφωνίας, η δεύτερη στην ευρεση ισοδύναμων ώστε να απαλύνουμε τα όποια δύσκολα σημεία της συμφωνίας και η τρίτη είναι το λεγόμενο αναπτυξιακό σοκ» όπως το χαρακτήρισε.

«Στο πλαίσιο της τρίτης αυτής πρόκλησης η πολιτική εξωστρέφεια της χώρας που συνδέεται με την προσέλκυση επενδύσεων και τη δυναμική των εξαγωγών αποτελεί την αιχμή του δόρατος όλου αυτού του συστήματος».

Οι κκ Τσίπρας και Παυλόπουλος είχαν μια συνάντηση. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και για το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Τον ενημέρωσε επίσης και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαρακ Ομπάμα.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πια το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ως ευρωπαϊκό και ανέφερε ότι οι χώρες που προβάλλουν ενστάσεις για την υλοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής είναι μειονότητα.

Παράλληλα σημείωσε ότι τους πρόσφυγες «οφείλεις να τους υποδέχεσαι και όχι να τους απωθείς» ενώ υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα εισέρχονται κατά 80% πρόσφυγες και το πρόβλημα είναι κυρίως προσφυγικό σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου το πρόβλημα είναι μεταναστευτικό.

Η ορκωμοσία θα γίνει ενώπιον του Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου.

Μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Skai Ιtalia, από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ο κόσμος στην Ελλάδα κατανοεί ότι έπρεπε να δοθεί μια δύσκολη μάχη για να αλλάξουν η συμφωνία και ο δρόμος της λιτότητας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός κατανοεί ότι η απόφαση να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη είναι η σωστή και ότι έπρεπε να δοθεί μάχη να αλλάξει η Ευρώπη, αλλά παράλληλα η Ελλάδα να παραμείνει σε αυτήν. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο μέλλον» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας όμως ότι πρέπει να παλέψουμε μαζί με άλλους λαούς της Ευρώπης να «αλλάξουμε το κοινό μας σπίτι».

Leave a Reply

Your email address will not be published.