1 στα 9 παιδιά παγκοσμίως ζει σε εμπόλεμη ζώνη σύμφωνα με τη UNICEF

Περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή 1 στα 9 παγκοσμίως, ζουν σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις υποστηρίζει με ανακοίνωσή της το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), ζητώντας παράλληλα τη βοήθεια όλων προκειμένου να συγκεντρωθεί  ένα ποσό ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση για τη στήριξη τους.
«Ο αριθμός των παιδιών που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις διεθνώς είναι απίστευτος και πολύ ανησυχητικός», αναφέρει η UNICEF, υπολογίζοντας ότι θα χρειαστεί 2,6 δισεκ. ευρώ μόνο για φέτος προκειμένου να βοηθήσει αυτά τα παιδιά. Διευκρινίζει ότι ο προϋπολογισμός της έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια καθώς οι ένοπλες συρράξεις και οι ακραίες κλιματικές συνθήκες ανάγκασαν ολοένα αυξανόμενο αριθμό παιδιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εξέθεσε εκατομμύρια άλλα σε μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, στη βία, σε ασθένειες, σε καταχρήσεις, σε απειλές για την εκπαίδευσή τους κ.ά.
«Περίπου ένα παιδί στα εννιά στον κόσμο ζει σήμερα σε εμπόλεμες ζώνες», τονίζει η οργάνωση και προσθέτει πως το 2015 τα παιδιά αυτά «κινδύνευαν δύο φορές περισσότερο να πεθάνουν από ασθένειες οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους αντιμετωπίσιμες για τα παιδιά που ζουν στον υπόλοιπο κόσμο».
Ακόμη ενημερώνει ότι το ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί φέτος θα της επιτρέψει να σπεύσει σε βοήθεια συνολικά 76 εκατομμυρίων προσώπων, περιλαμβανομένων 43 εκατομμυρίων παιδιών, σε 63 χώρες.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βοήθειας — σχεδόν 1,2 δισεκ. δολάρια — αφορά τη Συρία, η οποία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί 5 χρόνια, με 4 εκατομμύρια Σύρους να είναι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες εξηγεί η UNICEF.   Το ένα τέταρτο της βοήθειας που θέλει να διανείμει αφορά την εκπαίδευση των παιδιών που βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με τον στόχο ο αριθμός τους να αυξηθεί από τα 4,9 εκατομμύρια το 2015 σε 8,2 εκατομμύρια φέτος.   Είναι αποδεδειγμένο ότι «εάν ένα παιδί δεν πάει σχολείο για 5 χρόνια, μια γενιά χάνεται», δήλωσε ο Σικάντερ Χαν, ένας από τους διευθυντές της UNICEF.

Leave a Reply

Your email address will not be published.