Σε τροχιά αποκατάστασης το Κουρσούμ Τζαμί

Σε τροχιά αποκατάστασης το Κουρσούμ Τζαμί

Στην πόλη μας βρέθηκαν την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου ο αρχιτέκτονας και καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας αρχιτεκτονικής και αποκατάστασης μνημείων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Τάντσης με ομάδα φοιτητών,  με στόχο να εκπονήσουν μια μελέτη αποκατάστασης του Κουρσούμ τζαμί.

Την ομάδα του καθηγητή συνόδευσε στο τζαμί ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Λεωνίδας Παπαδημητρίου, ο οποίος βρίσκεται σε επαφές ήδη από το καλοκαίρι με τον κ. Τάντση, με στόχο την ανάδειξη των μνημείων της Καστοριάς. Κατά την επίσκεψη στο μνημείο ο καθηγητής διαπίστωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης του μνημείου, ενώ από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι το κτίσμα θα αποκατασταθεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς και όχι θρησκευτικούς σκοπούς.

Να σημειώσουμε πως το Κουρσούμ τζαμί, όπως αναφέρει στο βιβλίο του «η Καστοριά και τα μνημεία της» ο Παντελής Τσαμίσης, είναι έργο του αρχιτέκτονα Σινάν ο οποίος άκμασε τον 16ο αιώνα. Αποτελούσε κατά την εποχή της τουρκοκρατίας  το καθεδρικό τέμενος των μουσουλμάνων της Καστοριάς. Την ονομασία του την οφείλει  στο παχύς στρώμα μολύβδου με το οποίο ήταν καλυμμένος ο θόλος του. Τον μόλυβδο τον αφαίρεσαν και τον πούλησαν οι Τούρκοι το  1923.

DSC_0246 DSC_0268 DSC_0255 DSC_0247 DSC_0252 DSC_0248

Leave a Reply

Your email address will not be published.