«Τύμπανα πολέμου» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

«Τύμπανα πολέμου» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Εντείνεται το «πολεμικό» κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη, στις οποίες κάλεσε όσους «στηρίζουν, αλλά δεν ψηφίζουν» να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής.

Σε κείμενο το οποίο δημοσιεύθηκε στο iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του κόμματος, αναφέρεται ότι «εγείρεται ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι στις 12 Ιουλίου, ύστερα από πεντέμιση μήνες διαπραγμάτευσης, δεν είχε το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην απόλυτη άρνηση των δανειστών. Ακόμη κι αν δεχόμασταν ότι δεν του προσέφερε τέτοιο σχέδιο η Αριστερή Πλατφόρμα- πράγμα που δεν ισχύει- σε τι θα ελάφρυνε κάτι τέτοιο τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της διαπραγματευτικής ομάδας που ο ίδιος σχημάτισε; Γιατί δεν προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε εθνικοποίηση των τραπεζών, αναστολή πληρωμώνενόψει της διαπραγμάτευσης, αλλά επέμενε να πληρώνει κανονικά τους δανειστές, αφαιμάζοντας τα δημόσια ταμεία, χωρίς να παίρνει ούτε ένα ευρώ δανειακής βοήθειας- γεγονότα που μας οδήγησαν σε δεινότατη θέση στις 12 Ιουλίου;»

«Πότε ανακάλυψε αλήθεια ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση; Αν το ήξερε από την αρχή, γιατί δεν υπέγραφε μια πολύ ελαφρότερη συμφωνία το Φλεβάρη; Για ποιο λόγο μιλούσε μέχρι χθες για ακύρωση των Μνημονίων; Γιατί πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα;» συνεχίζει το κείμενο.

«Κι αν διακηρύσσει τώρα σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει καμία εναλλακτική λύση, τί σόι διαπραγμάτευση εννοεί να κάνει με την τρόικα για το τρίτο Μνημόνιο; Δεν καταλαβαίνει ότι αφοπλίζεται μόνος του, κι ότι μένει παντελώς ακάλυπτος στον οποιονδήποτε εκβιασμό; Εκτός κι αν δεν χρειάζεται καν να εκβιαστεί, πλέον, για να υπογράψει αυτά που θα του ζητηθούν».

Καταλήγοντας, στο κείμενο αναφέρεται ότι «μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ατόφια τις απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του κόμματός του από την πλευρά των πιο επιθετικών, συστημικών μίντια. Εκείνων, δηλαδή, που μέχρι χθες “σταύρωναν” τον Αλέξη Τσίπρα και την παράταξή μας, ενώ σήμερα βρίσκονται ξαφνικά να του χτυπούν φιλικά την πλάτη».

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε την Τρίτη ο Ρούντι Ρινάλντι, αναφέροντας ότι, μεταξύ άλλων, ότι «η χώρα μπήκε στην τροχιά της χρεοκοπίας και η κοινωνία θα ζήσει αβάστακτες καταστάσεις με το 3ο Μνημόνιο που πιθανά δεν θα αποτρέψει το Grexit».

Ο κ. Τσίπρας σε σύσκεψη το πρωί της Τρίτης με στενούς του συνεργάτες φάνηκε αποφασισμένος να εφαρμόσει το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εταίρους, καθώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Αναφερόμενος στις διαφοροποιήσεις στελεχών, o πρωθυπουργός, ο οποίος μέχρι πρόσφατα κρατούσε στάση αναμονής, «απασφάλισε» εναντίον των «ανταρτών», εξαπολύοντας σφοδρά «πυρά»: «μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα» τόνισε, προσθέτοντας ότι «ο “κομματικός” ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον “κοινωνικό”».

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον Alpha98,9 άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ρήξης στο εσωτερικό του κόμματος, τονίζοντας ότι αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν δύο απόψεις που συγκρούονται σε κυβερνητικό επίπεδο «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» και εκτίμησε πως ενδεχομένως να έχουμε σύντομα εκλογές. Το να ακούγονται φωνές με προχειρότητα χωρίς υλοποιήσιμη αντιπρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, πρόσθεσε.

Σε παρεμφερές πλαίσιο κινήθηκε και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος δήλωσε ότι η διαδικαστα των διερευνητικών εντολών αποτελεί μονόδρομο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νέες διαρροές στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα. «Αν συνεχιστεί αυτή η δουλειά, αν έχουμε κάτω από 120 βουλευτές, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από διερευνητικές. Είναι ακατανόητο να λέμε ‘στηρίζω την κυβέρνηση αλλά καταψηφίζω τα νομοσχέδια’. Έχει μετατραπεί αυτή η κυβέρνηση σε κυβέρνηση μειοψηφίας. Αντιλαμβάνονται οι σύντροφοι τι έχει συμβεί; Είτε υπηρετούμε την πλειοψηφική άποψη είτε όχι . Δεν θα μιλήσω για αποστασίες αλλά να αντιληφθούν ότι καταβαραθρώνει την κυβέρνηση» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι προοιωνίζονται πολιτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Aπό πλευράς του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος αναφέρθηκε ξανά στην ανάγκη συγκρότησης ενός νέου κυβερνητικού σχήματος ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής βάσης λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό.

Σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το δεύτερο πακέτο μέτρων, τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να εφαρμόσει μόνη της μιας τέτοιας σκληρότητας δέσμη μέτρων, δεν μπορεί να κατεδαφίσει μόνη της το κοινωνικό κράτος όπως ζητούν οι δανειστές, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνη της την τρίτη συμφωνία ακόμα και μετά από εκλογές».

Σε αυτές της συνθήκες, είπε ο κ. Μητρόπουλος, «απαιτείται άμεσα σχέδιο εθνικής επανεκκίνησης και επανακατάκτησης της κυριαρχίας μας. Απαιτείται εθνικό σχέδιο διαρκούς διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και νέα διαπραγματευτική ομάδα με αξιοπιστία και κύρος» και πρόσθεσε: «Απαιτείται κυβερνητικό σχήμα ευρύτατης κοινωνικής και πολιτικής βάσης, απαιτούνται στελέχη αξιόπιστα και καταξιωμένα και απαιτείται άμεση και δημοκρατική διαχείριση του ρήγματος μέσα στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα».

 

www.huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.