Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Με πολιτικό όρκο, όπως άλλωστε και τον Ιανουάριο, ορκίστηκε πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ακριβώς στις 20:00 χθες το βράδυ. Είναι η έβδομη φορά στα… χρόνια του μνημονίου, που ορκίζεται πρωθυπουργός, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των υπηρεσιακών πρωθυπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ορκιστεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη αλλά μέχρι στιγμής παραμένουν ανοιχτά αρκετά μέτωπα. Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο.
tsiprasorkos (2)  Μετά την ορκωμοσία, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και παρέλαβε εκ νέου το χαρτοφυλάκιό του. «Επιστρέφω μετά από λίγες ημέρες, ένα μήνα σχεδόν, στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας την ανάμνηση μιας δύσκολης εποχής πίσω μου, μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και μαχών που δώσαμε σε αυτόν εδώ το χώρο. Έχοντας όμως και την αισιοδοξία και την πίστη πως όταν κάποια στιγμή κι εγώ θα φεύγω από εδώ, οι αναμνήσεις αυτές θα έχουν ξεχαστεί και θα έχουν πάρει τη θέση τους καλύτερες αναμνήσεις πιο δημιουργικές», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραλαμβάνοντας από την Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Πιστεύω ότι ο τόπος μας μπορεί να βγει από αυτή τη δυσκολία που πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτή είναι η δική μας δέσμευση. Να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να μπορέσει να φύγει από αυτή τη μεγάλη δυσκολία ο τόπος και ο λαός και να γίνει ξανά η χώρα μας ισχυρή, ισότιμος εταίρος στην Ε.Ε. και ο λαός μας περήφανος και αξιοπρεπής», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
tsiprasorkos (9)Παραλαμβάνοντας από την κ. Θάνου, ο πρωθυπουργός συνεχάρη την υπηρεσιακή κυβέρνηση γιατί παρά το γεγονός ότι ήταν σύντομη η θητεία της, ήταν ουσιαστική και αποτελεσματική και χειρίστηκε, ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, μια οξυμμένη κατάσταση και στο προσφυγικό ζήτημα και διαχειρίστηκε με άψογο τρόπο και όλα τα τρέχοντα ζητήματα. «Θα ήθελα να σας πω ότι παρά το γεγονός ότι μείνατε για μικρό χρονικό διάστημα, φεύγετε καταγράφοντας μια ιστορική πρωτιά, είσαστε η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός και αυτό είναι ένα μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει και στα αξιώματα της πολιτείας ίση συμμετοχή και των δύο φύλων», ανέφερε.
Ταυτόχρονα συνεχάρη την υπηρεσιακή κυβέρνηση διότι το προσφυγικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της θητείας της, οξύνθηκε και υπήρξε η πρόνοια ώστε να ληφθούν οι ορθότερες δυνατές αποφάσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό. «Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και η Ευρώπη μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν είχε φροντίσει να προστατεύσει τις χώρες υποδοχής από ένα κύμα το οποίο παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, ότι υπάρχει ανάγκη ευθυγράμμισης των χωρών του νότου που βρίσκονται αντιμέτωπες πρώτες με τα μεγάλα κύματα των προσφυγικών ροών με βασικό αίτημα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με βάση την αξία της αλληλεγγύης ένα παγκόσμιο διεθνές ευρωπαϊκό πρόβλημα και να μοιράσει την ευθύνη σε όλα τα κράτη μέλη. «Αν ο καθένας κοιτάει τα του οίκου του και δεν βλέπει ότι όλοι έχουμε κοινό σπίτι και πρέπει να μοιράζουμε την ευθύνη, τότε τα πράγματα θα είναι δυσοίωνα για την Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ανέφερε ωστόσο πως είναι αισιόδοξος ότι αρχίζουν σιγά σίγα όλοι να συνειδητοποιούν ότι τα διακυβεύματα δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά διακυβεύματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό μας, την ανθρώπινη ύπαρξη και τον ουμανισμό που πρέπει να δείχνουμε.
«Το προσφυγικό ζήτημα σε τεντωμένο σχοινί και η Ευρώπη δεν είχε μεριμνήσει να προστατεύσει τις χώρες πρώτης υποδοχής. Η ευθύνη πρέπει να μοιραστεί σε όλα τα κράτη μέλη. Είμαι αισιόδοξος έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα», είπε ο κ. Τσίπρας.
Η επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι και επιτυχία ολόκληρου του ελληνικού λαού, είπε στον πρωθυπουργό η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου η οποία συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την επανεκλογή του κόμματος του και του ιδίου στη θέση του προέδρου της κυβέρνησης. Ο λαός σάς περιέβαλε και πάλι με την εμπιστοσύνη του και σάς αναθέτει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, μέσα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού καλείστε να αναλάβετε το δύσκολο έργο, δια της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί, να οδηγήσετε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και στην οικονομική ανάπτυξη, είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου.
Η χώρα έχει ανάγκη σταθερότητα, ο λαός έχει ανάγκη από ενότητα και ομοψυχία ώστε όλοι μαζί να πορευτούμε προς ένα καλύτερο μέλλον, είπε η Β. Θάνου η οποία υπογράμμισε επως η θητεία της ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού είναι μια μεγάλη εμπειρία την οποία θα αξιοποιήσει μόλις επανέλθει στη θέση της, ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί στέκονται πάντοτε στο ύψος τους και θα εξακολουθήσουν να συμβάλλουν στην βελτίωση της κατάστασης όπου αυτό απαιτείται προς την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την οικονομική ανάπτυξη.
Η κ. Θάνου είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση παραλαμβάνει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το μεταναστευτικό και προσφυγικό και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της η υπηρεσιακή κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσο με τη βελτίωση των μέτρων που είχαν ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και με τη λήψη έκτακτων μέτρων. Είπε δε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση συνέβαλε ώστε να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και απαιτείται να αντιμετωπιστεί συλλογικά.
Η κ. Θάνου ανέφερε ότι θα παραδώσει στον πρωθυπουργό όλο το υλικό από τα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα αυτό ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και της Συνόδου του ΟΗΕ. Σας συγχαίρω και σας εύχομαι εκ βάθους καρδίας υγεία, δύναμη και επιτυχία στο έργο σας, είπε στον πρωθυπουργό η Β. Θάνου Χριστοφίλου.
Τόσο ο κ. Παυλόπουλος όσο και ο κ. Τσίπρας επισήμαναν το πολιτισμένο πλαίσιο στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον ΠτΔ ότι μετά από τη συμφωνία με τον Πάνο Καμμένο πιστεύει πως υπάρχει η δεδηλωμένη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στον κ. Τσίπρα επισήμανε ανάμεσα στα αλλά, με αφορμή το κλίμα των εκλογών πως «η ποιότητα της Δημοκρατίας μας βελτιώνεται παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση και αυτό είναι παρήγορο».
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ακόμη πως «με βάση τη δύναμη των κομμάτων, όπως μου ανακοινώθηκε, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί διερευνητική εντολή. Σας παρέχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σας προτείνω να γίνει η ορκωμοσία σήμερα το βράδυ στις 20:00 και η ορκωμοσία της κυβέρνησης στο χρόνο που θα προτείνετε».
Ο κ. Τσίπρας, ευχαρίστησε τον κ Παυλόπουλο «γιατί όλο αυτό το διάστημα μαζί με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό είχατε την ευθύνη συντονισμού για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα» και επισήμανε ότι λόγω της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και όπου επίσης προγραμματίζεται να πάρει μέρος, ο ίδιος θα ήθελε να μην καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Ο κύριος Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο.

 

tsiprasorkos (7) tsiprasorkos (6) tsiprasorkos (5) tsiprasorkos (4) tsiprasorkos (3) tsiprasorkos (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.