Τσίπρας: Αύξηση κατώτατου μισθού, 500.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώσεις φόρων και επενδύσεις

Τσίπρας: Αύξηση κατώτατου μισθού, 500.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώσεις φόρων και επενδύσεις

«Προσκλητήριο αλλαγής» απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία, από το Μέγαρο Μουσικής.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δίνει το «πράσινο φως».

«Η Ελλάδα δεν είναι πια η χρεοκοπημένη χώρα που παραλάβαμε το 2015», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.

«Είμαστε σήμερα εδώ ενώπιων σας στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου έχοντας τη πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την ερχόμενη τετραετία», είπε ο πρωθυπουργός.

«Για το πρόγραμμα που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός και όχι για ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να εγκρίνει η Τρόικα, κάτι που πριν από λίγους μήνες δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί», συνέχισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε 500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία, μέσα σε ένα πλαίσιο όπου «δεν θα υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία».

«Γι’ αυτό και προχωράμε μέσα στην επόμενη διετία στην περεταίρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021», είπε, ενώ ανακοίνωσε 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία και ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Επίσης δεσμεύθηκε για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς όλων των παιδιών, ενώ αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη, ανακοίνωσε:

  • Αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030
  • Διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ

Για την φορολογία ανακοίνωσε:

  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%
  • Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ

«Έχουμε πια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα όχι μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες».

Ανέφερε ότι στη δύσκολη διαδρομή, «πικράναμε κάποιους, πολλούς δυσαρεστήσαμε» και ότι είχε την ευθύνη να «βγούμε όλοι μαζί στο ξέφωτο» και κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο να μη μείνει κανείς πίσω, να μην έχουμε απώλειες.

Τόνισε ότι καταλαβαίνει, την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους και κάλεσε να αναλογιστούν όλοι αν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια, «να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να θυμηθούν πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα, όπου «η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της».

«Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής», υπογράμμισε.

«Παραλάβαμε την Ελλάδα που δεν έβγαζε το μήνα – Σήμερα έχει 34 δισ. ευρώ απόθεμα»

«Παραλάβαμε την Ελλάδα που δεν έβγαζε το μήνα, την Ελλάδα που μπορούσε να την εκβιάσει όποιος τη δάνειζε όσο – όσο», σημείωσε, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα».

«Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα, με υγιή δημοσιονομικά και ρυθμισμένο το χρέος της, με 34 δισ. ευρώ απόθεμα στα δημόσια ταμεία. Κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα, κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις θυσίες του ελληνικού λαού», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία προς τα εμπρός ή αν θα ξαναγυρίσει πίσω στα δύσκολα και δραματικά χρόνια.

Απάντηση, όπως επισήμανε, που θα δοθεί από τον ελληνικό λαό, που είναι ο μόνος «που μπορεί να κλείσει οριστικά πίσω τη καταπακτή πίσω μας, αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα το φεγγίτη για ένα πιο φωτεινό μέλλον».

«Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές», αυτοί, πρόσθεσε, «που έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος, που μας χρεοκόπησαν, που θέλουν να επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν».

«Όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης κι αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν. Αυτή είναι απόφαση για τη ζωή μας», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολιτικούς του αντιπάλους, η προεκλογική αντιπαράθεση να γίνει στη βάση επιχειρημάτων και όχι συνθημάτων.

Πηγή: CNN Greece

Leave a Reply

Your email address will not be published.