Τσίπρας στη WSJ: Το προσφυγικό απειλεί τη συνοχή της ΕΕ

Τσίπρας στη WSJ: Το προσφυγικό απειλεί τη συνοχή της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal (WSJ) κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Ελλάδα να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, τονίζοντας παράλληλα ότι σε διαφορετική περίπτωση διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Γερμανία ως το πιο σημαντικό σύμμαχο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο επισημαίνει ότι το προσφυγικό έχει καταποντίσει τη δημοφιλία της κ. Μέρκελ καθώς αυξάνεται η κριτική για την πολιτική της ανοιχτής αγκάλης που εφαρμόζει προς τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία.

«Η Άνγκελα Μέρκελ πληρώνει το κόστος των γενναίων πολιτικών αποφάσεων που πήρε το περασμένο έτος. Όμως η κ. Μέρκελ πήρε αυτές τις αποφάσεις ως Ευρωπαία ηγέτης, διαφορετικά η Ευρώπη θα ήταν απόλυτα διασπασμένη» είπε ο κ. Τσίπρας.

Η WSJ αναφέρει πως η Ελλάδα βρέθηκε στη πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης καθώς χιλιάδες αιτούντες άσυλο ξεχύθηκαν στο Αιγαίο με προορισμό τις πιο εύπορες ευρωπαϊκές χώρες. Η στρατηγική της ΕΕ για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, η συμφωνία με την Τουρκία για την επιστροφή των νέων αφίξεων καθώς και το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, στα βόρεια, είχε σαν αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση των αφίξεων από χιλιάδες που ήταν αρχικά σε περίπου 100 την ημέρα, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει: Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται παγιδευμένοι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι , ενώ η Ελλάδα έως τώρα καθυστερεί με την διαδικασία της επιστροφής των μεταναστών στην Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές είπε πως μέχρι στιγμής ο ρυθμός των επιστροφών είναι χαμηλότερος από τον ρυθμό των νέων ροών, όμως επεσήμανε, «πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών. Πρέπει να εξετάσουμε ένα προς ένα, ad hoc, κάθε αίτημα ασύλου».

Ακόμη κάλεσε τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να επιταχύνουν τη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα. Επίσης σημείωσε πως τα κράτη δεν πρέπει να υιοθετήσουν ξενοφοβικές και ακραίες ατζέντες παρά την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

«Εάν υπό την πίεση της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού υποχωρήσουμε τότε θα χάσουμε τα πάντα. Αν υιοθετήσεις την ατζέντα τους, στο τέλος της μέρας ο λαός δεν θα σε προτιμήσει. Θα εμπιστευτεί αυτούς, γιατί ο λαός προτιμά εκείνουν που παραμένουν αυθεντικοί»» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτός από το προσφυγικό αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση και στο ζήτημα της μείωσης του χρέους.

Η Αθήνα παλεύει να και διασφαλίσει μια μείωση του χρέους από τους δανειστές της, όμως αυτό είναι ανάθεμα για τη Γερμανία δεδομένου ότι η ηγεσία στο Βερολίνο προετοιμάζεται για εκλογές το επόμενο έτος, αναφέρει η WSJ. «Αυτό δεν είναι δίκαιο, κάθε κράτος μέλος στην ΕΕ κάποια στιγμή περνά από τη διαδικασία των εκλογών. Σέβομαι τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία και με προβληματίζει πολύ η κατάσταση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι μια σοβαρή δικαιολογία» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στο ρόλο του ΔΝΤ. Όπως σημειώνει το ΔΝΤ το οποίο έχει δώσει το «πράσινο φως» για το πρόγραμμα διάσωσης αλλά ακόμη δεν έχει εκταμιεύσει κάποια κεφάλαια γι’ αυτό, λέει πως θέλει ένα συγκροτημένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους πριν ρίξει περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως θα αποφασίσει την ενεργό οικονομική συμμετοχή του όταν οι υπόλοιποι δανειστές αποφασίσουν για τους όρους του προγράμματος που θα αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Έπειτα από επτά χρόνια για πρώτη φορά αυτό το δίλημμα είναι στο τραπέζι» λέει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει πως «το ζήτημα δεν είναι εάν οι “τεμπέληδες Έλληνες” έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους. Το δίλημμα είναι για την Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη εάν θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αποφασίσουν, ή θα έχουν το ΔΝΤ μαζί τους και θα υιοθετήσουν συγκεκριμένα και συγκροτημένα μέτρα ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα συμπλεύσει μαζί τους και τότε θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους πως θα συνεχίσουν με αυτό τον βηματισμό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και τότε τα μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους θα συγκεκριμενοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2016. Η Ελλάδα τότε θα συμπεριληφθεί στο προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

«Η συμμετοχή μας στο QE θα είναι το κλειδί για να προσελκύσουμε επενδυτές. Όλοι ξέρουν ότι ο κίνδυνος του Grexit πέρασε όπως και η κρίση».

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη WSJ είπε πως η απόφαση του να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, πέρσι το καλοκαίρι έπειτα από τις πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις, ήταν ένα πολύ μεγάλη δίλημμα. Ωστόσο πρόσθεσε πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων αποτέλεσε ένα πολύτιμο μάθημα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη διεθνή κοινότητα. «Προσπαθήσαμε να πάρουμε κάτι που ήταν αδύνατο για τους εταίρους μας να μας προσφέρουν. Όχι επειδή τα αιτήματά μας ή τα επιχειρήματά μας δεν ήταν δίκαια, ήταν αρκετά δίκαια, αλλά διότι η ισορροπία δυνάμεων δεν έκλινε προς τα εμάς. Όμως η μάχη ήταν χρήσιμη διότι άλλαξε τον τρόπο που άλλα κράτη έβλεπαν την Ελλάδα». Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας πριν την «μάχη» οι Έλληνες ήταν οι «τεμπέληδες, που έπρεπε να μάθουν πως να ζουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα στάνταρτ. Τώρα η αίσθηση είναι πως ο ελληνικός λαός υπέφερε πολλά και έχουν κάνει ήδη πολλά».

Πηγή: huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.