Τσίπρας: Σταματήσαμε την ασφυξία στο χώρο της υγείας

Τσίπρας: Σταματήσαμε την ασφυξία στο χώρο της υγείας

«Τα κονδύλια για τη δημόσια υγεία αυξήθηκαν για πρώτη φορά επί ημερών της κυβέρνησής, μετά από μια τρομακτική επίθεση που υπέστη τα χρόνια της κρίσης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ασφυκτικό πλαίσιο στην Υγεία μεταξύ 2010-2014 με δαπάνη στο 4,7% του ΑΕΠ, χαμηλότερη και από τη μνημονιακή πρόβλεψη που ήταν στο 6%. Όπως είπε πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η αύξηση της κρατικής χρηματοδότηση στο 5,1% του ΑΕΠ.

«Παραλάβαμε χρεωκοπημένα νοσοκομεία και καταφέραμε, χωρίς νέες περικοπές, να τα φέρουμε σε επίπεδο βιωσιμότητας. Σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη, τα παλιά αποπληρώνονται κανονικά και το 2016 είχαν πλεόνασμα 36 εκ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη 2,5 ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, με το 1/3 εξ αυτών να πληρώνει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. «Πλέον δεν υπάρχει πολίτης που να στερείται των υπηρεσιών υγείας, ούτε φεύγει με μπουγιουρντί, όπως συνέβαινε πριν», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «για πέντε ολόκληρα χρόνια στον χώρο της δημόσιας Υγείας δεν έγινε καμία πρόσληψη, μονάχα απολύσεις. Για κάποιους είναι πολύ εύκολο να «βαφτίζουν» τις περικοπές «μεταρρυθμίσεις»».

Παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια Υγεία, ανέφερε τους στόχους για μία μονάδα ανά 10.000 κατοίκους, που θα οργανώνει τη θεραπεία και την πρόληψη και θα αποσυμφορήσει τα μεγάλα νοσοκομεία. «Ως τον Ιούνιο θα έχουμε ανοίξει 50 τέτοιες μονάδες και ως το τέλος του έτους άλλες 239. Τρία εκατομμύρια πολίτες θα είναι καλυμμένοι από τέτοιες μονάδες ως το τέλος του 2017. Είναι μια μεγάλη τομή» τόνισε επ’ αυτού, ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό, όμως, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου ότι οι δομές αυτές θα ξηλωθούν. «Μείναμε άφωνοι. Δεν ξέρω αν είναι από το σύνδρομο στέρησης της εξουσίας, αν είναι άσχετος ή αν είναι από εμπάθεια, που είναι και το χειρότερο» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, για να υποστηρίξει ότι η τοποθέτηση αυτή, του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αποκάλυψε το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι το σύστημα επί των ημέρων όμως έχει γίνει παράδεισος, έχει γίνει όμως ηθικοποίηση του συστήματος βασική προϋπόθεση για να σταθεροποιηθεί. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Αισθάνομαι υπερήφανος για όσα προσφέραμε σε αυτές τις σκληρές δημοσιονομικές συνθήκες και είμαι αισιόδοξος ότι το έργο που θα παραδώσουμε μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια θα είναι ασύγκριτο σε σχέση με την κατεδάφιση που υπέστη την περίοδο της πενταετίας μέχρι το 2014», υπογράμμισε.

Πηγή: ert.gr, ΑΜΠΕ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.