Τσίπρας: Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος

Τα ξίφη διασταυρώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί με φόντο τους αγρότες

Τσίπρας: Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος

Αθήνα

Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προτάσσοντας της ομιλίας του στην Βουλή, μια σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό.Έκανε λόγο για σκληρή επίπονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης τόσο στο  εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, «χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας».

Επισημαίνοντας ότι είμαστε σε ένα σημείο όπου χωρίς να διαφαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα έχουμε, ωστόσο, σημαντικές εξελίξεις καθώς για πρώτη φορά ανταλλάχτηκαν χάρτες αν και οι διαφορές παραμένουν, για πρώτη φορά στην ατζέντα τέθηκαν τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας και αυτό είναι μεγάλη διπλωματική επιτυχία, ενώ διαδραματίζει ενεργό ρόλο και η ΕΕ και αυτό συνιστά θετική εξέλιξη.

Χωρίς υπεραισιοδοξια, αλλά με σύνεση συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδεοληψίες και φοβικότητα και ελπίζω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.

Προύπόθεση έιναι και η άλλη πλευρά του τραπεζιού, και ιδιαίτερα η Τουρκία να προσέλθει με παρόμοιο πνεύμα, βάζοντας στην άκρη την επιθετική ρητορική και δουλεύοντας σοβαρά και υπεύθυνα.

Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Θα είμαι διαρκώς στην διάθεση των κομμάτων τόσο εγώ όσο και ο ΥΠΕΞ, γιατί είναι αυτονότη η πλήρης, αναλυτική και ειλικρινής ενημέρωση σε όλα τα κόμματα κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Για τους αγρότες

Για την πλειονότητα των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής.

Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Τίπρας και πρόσθεσε: Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικης μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ

Εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες.

Η αύξηση της απασχόλησης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και η ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας, αποτελούν τις τρείς στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Υλοποιείται ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας. Βασικό εργαλείο είναι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 -2020. Μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ» είπε.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στην αξιοποίηση αγροτικών πόρων. Για πρώτη φορά στην ιστορία οι προβλεπόμενες ενισχύσεις καταβλήθηκαν έγκαιρα… Στρατηγική μας επιδίωξη αποτελεί και η επιμονή στην ποιοτική γεωργία με παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.

«Ακούμε πολλές φορές ότι η οικονομία μπήκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν έγινε τυχαία. Δεν έβρεξε ανάπτυξη από τον ουρανό. τα 3,7 δισ που δόθηκαν ζέσταναν την αγορά… Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν καθυστέρησαν αλλά καταβλήθηκαν όλες μέσα στον ίδιο χρόνο. Η επιστροφή του φόρου πετρελαίου παρά την καθυστέρηση θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες συνεχίζεται».

«Το καθεστώς που παραλάβαμε προέβλεπε φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή 13%. Δεν χρειάζεται να σας πως ποιόν ευνοούσε αυτό», ανέφερε σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές. «Δεμσευτήκαμε σε ένα δικαιότερο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες και το κάναμε πράξη».

«Προχωρήσαμε και σε θεσμικές τομές, όπως το εργόσημο, για τους παράνομα διαμένοντες εργάτες γης. Προχωρήσαμε στην έκδοση κάρτας του αγρότη, για χαμηλότοκη χρηματοδότηση αγροτικών εργασιών. Η κυβέρνηση είναι σε έναν διαρκή και ουσιαστικό διάλογο με τους πραγματικούς αγρότες».

Επίθεση κατά της ΝΔ

Επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο, ότι αν δεν σας είχε ρίξει το 2015, γιατί η οργή του λαού σας έριξε, τώρα η χώρα θα κάλπαζε στην ανάπτυξη, είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Το ότι σας στηρίζουν απροκάλυπτα σήμερα τα ίδια συμφέροντα, που σας στήριζαν όταν ήσασταν στην κυβέρνηση για να τους στηρίζετε και εσείς, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε και την νοημοσύνη των πολιτών.

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε σε δήλωση του αρχηγού της ΝΔ προ ολίγων ημερών ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις ως κυβέρνηση. «Κύριε Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα! Μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς, σιγά τις μονομερείς αποφάσεις!» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για τη στάση που τήρηση στην εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, τα Χριστούγεννα του 2016.

Παράλληλα τον κάλεσε να αποκαλύψει από ποιες δαπάνες θα κάνει περικοπή και από ποια κονδύλια θα καλύψει τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει.

«Στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις και σε πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Τέλος, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο αν «θα είναι και για δεύτερη φορά αντίθετος στο να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προχωρήσει η αδειοδότηση», σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ, λέει ότι ο νόμος ισχύει.

«Η πραγματική αντιπαράθεση δεν είναι αυτή. Είναι η αντιπαράθεση μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και του συστήματος μιας αλαζονικής ελιτ που εσείς εκπροσωπείτε. Ακούστε μια και καλή. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί πάντα να διασφαλίσει τους πιο αδύναμους».

«2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν την δυνατότητα περιθαλψης. Ανοίξαμε στα χρόνια της κρίσης τα σχολεία μας κανονικά με βιβλία. Προσπατεύουμε την πρώτη κατοικία των φτωχών. Φεραμε ένα νομο για τα ΜΜΕ που λοιδορήσατε. Δυστυχώς για εσάς και παρά την απόφαση του ΣτΕ, η απόφαση του ΣτΕ μας δικαιώνει.

«….Διαμορφώνεται κλίμα ανάκαμψης και εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. Αντιμετωπίσαμε την φοροδιαφυγή, καταπολεμήσαμε την διαφθορά και αυτός είναι ο δρόμος που θα μας επιτρέψει την δυνατότητα μιας μεγαλύτερης φορολογικης ελάφρυνσης στους πιο αδύναμους. Πετύχαμε ρεκόρ στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Ολοκληρώνουμε τα μεγάλα έργα…» τόνισε ο Πρωθυπουργός.


Γεννηματά: Ετοιμάζεστε για νέα συνθηκολόγηση στην αξιολόγηση

Δριμύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση για το αγροτικό.

«Ξεκινήσατε την ομιλία σαν να είστε στην Αντιπολίτευση, συνεχίσατε σαν να εφαρμόζετε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και καταλήξατε σε μια ακόμα κοκορομαχία με τον κ. Μητσοτάκη» είπε.

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συνθηκολογήσει για να κλείσει η αξιολόγηση, αποδεχόμενη τον κόφτη, την κατάργηση του αφορολόγητου, την αποδοχή των ομαδικών απολύσεων, ενδεχομένως και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

«Απόγνωση και αδιέξοδα στον πρωτογενή τομέα έχουν ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» είπε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αναφερόμενη στο κλίμα που έχει εισπράξει από την περιοδεία της σε όλη τη χώρα.

Σχετικά με την κρίση στον Τύπο και στον ΔΟΛ η κ. Γεννηματά σημείωσε: «Δεν καταφέρατε να κάνετε το ΣΥΡΙΖΑ channel και κάνετε το ΣΥΡΙΖΑ news. Ενα χρεοκοπημένο μέσο προσπαθείτε να το κάνετε υποχείριό σας. Η ελευθερία του Τύπου πάει περίπατο. Ο πρωθυπουργός που ήθελε να πατάξει την διαπλοκή και την διαφθορά τώρα γινεται γάτα Ιμαλαϊων».

Επίθεση Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση με αφορμή το μιντιακό τοπίο

  Τα  προβλήματα των αγροτών, οι οποίοι ξεκινούν κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, θα τεθούν επί τάπητος στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή -σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών- μετά από πρωτοβουλία της Φ.Γεννηματά.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγροτικός κόσμος ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις με μπλόκα στους δρόμους από τις 23 Ιανουαρίου.

Η συζήτηση που διεξάγεται αναμένεται να επεκταθεί και στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ιδίως στο θέμα της αξιολόγησης.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αναμένεται να ασκήσουν δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις επαφές με τους θεσμούς, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επαναφέρει το αίτημα για πολιτική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του αναμένεται να εστιάσει στο ζήτημα των επαφών με τους δανειστές, περιγράφοντας τον «Οδικό Χάρτη» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το 2017 και κλείνοντας τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

Πηγή: tovima.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.