Τσίπρας στη ΔΕΘ: Ζητάμε ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε την προσπάθεια

«Ο κ. Μεϊμαράκης καλό είναι να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε το κόμμα του 40 χρόνια. Είναι οξύμωρο να ζητά συνεργασία από κάποιον τον οποίο αποκαλεί ψευταράκο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Δεν ζητάω συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς αλητάκο προς το πρόσωπό μου. Θα έπρεπε όμως να απαντήσει στο αν κοροϊδεύει το λαό όταν λέει ότι θα συνεργαστεί με κάποιον που θεωρεί ψευταράκο» σημείωσε.

«Ζητάμε ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε το έργο της αριστερής κυβέρνησης που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη. Θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία με τις αμαρτίες του παρελθόντος είναι το δίλημμα των εκλογών» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Φέραμε μια συμφωνία διαπραγματευόμενοι σκληρά. Δώσαμε σκληρή μάχη, κερδίσαμε πολλά πρόσθεσε. Εφαρμόσαμε φιλολαϊκά μέτρα σε σύγκρουση με τους δανειστές. Θα δώσουμε τη μάχη για τα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας και να καταφέρουμε τις καλύτερες λύσεις. Πρώτη μάχη το χρέος που δεν είναι βιώσιμο» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Δεν είναι αυτό στις προτεραιότητες της ΝΔ» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Θα δουλέψουμε για να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας και των μνημονίων. Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση. Δρόμος είναι η σκληρή διαπραγμάτευση για όλα τα ανοιχτά θέματα.».

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν το ψευδές αίσθημα ότι δεν υπάρχουν διαφορές ότι όλοι είναι το ίδιο. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές».

«Εξυπηρετώ ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Κάποιοι θα προσπαθήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Ο λαός δεν θα τους κάνει τη χάρη» σημείωσε.

«Είμαι περήφανος που αυτή η κυβέρνηση έσπασε το τρίγωνο της διαπλοκής και έβαλε κανόνες. Το νομοσχέδιο για τις συχνότητες είναι έτοιμο, αλλά δεν ολοκληρώθηκε γιατί η αριστερή κυβέρνηση έπεσε από αριστερούς βουλευτές. H ΝΔ δεν θέλει ν’ αλλάξει τίποτα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Θα συνεχίσει την ασυδοσία. Η κ. Βούλτεψη φανέρωσε τις προθέσεις της ΝΔ να μην αλλάξει τίποτα. Προσδοκά στήριξη από τα ΜΜΕ όμως ο ελληνικός λαός έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που παίζει ο καθένας» πρόσθεσε.

«Δεν ζήτησα ποτέ οικονομική βοήθεια από την Ρωσία. Συνεργασίες ζήτησα», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα της κυβέρνησης στη Μόσχα. «Στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ για να ζητήσω λεφτά, αλλά για την ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων. Και προχωράνε σε καλό δρόμο. Οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν. Οι εμπορικές μας σχέσεις πρέπει να ομαλοποιηθούν. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική». Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πατριωτική δύναμη που διεκδικεί προς όφελος της κοινωνίας».

«Η Ν.Δ. προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι έξι μήνες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αστείο το ποσό των 90 δισ. που λέει ότι κόστισε η διακυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «στο δημοψήφισμα μας έλεγε η Ν.Δ. πείτε «ναι» τη στιγμή που το πρόγραμμα Γιούνκερ προέβλεπε μόνο 5 δισ. ευρώ. Τώρα με τη συμφωνία φέρνουμε 83 δισ. με τα οποία καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και καλύπτουμε τα ομόλογα έως το 2019 με χαμηλότερο τόκο. Αποχρεωνόμαστε ουσιαστικά και διασφαλίζουμε το τραπεζικό σύστημα» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Από την 1η Γενάρη 2016 ισχύει στην Ε.Ε. το bail – in το οποίο εμείς αποφεύγουμε. Είναι αστεία πράγματα ότι κοστίσαμε 90 δισ. στον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η στιγμή να πάρει μία δύσκολη επιλογή, αν θα κάνει συμβιβασμό με εσωκομματικό κόστος έκανε τη δύσκολη επιλογή. Πατριωτική δύναμη που διεκδικεί προς όφελος της κοινωνίας» σημείωσε.

Ερωτηθείς για την χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι πλεονέκτημα, η συσπείρωση ανεβαίνει φτάνοντας στις εκλογές, ενώ όσον αφορά στον πρόεδρο της ΝΔ σημείωσε ότι «δεν ξέρω αν ο άνθρωπος θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Βρέθηκε ως υπηρεσιακός αρχηγός, καταλαβαίνει τα όριά του. Δεν λέει η ΝΔ.ελάτε να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας αλλά τι υποσχέθηκε και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «πιστέψαμε ότι η δύναμη το δίκαιου θα έφερνε ένα ντόμινο αλλαγών στην Ευρώπη, σε αυτό διαψευσθήκαμε. Υλοποιήσαμε πολλά από αυτά που είχαμε δεσμευθεί όχι όλα, σε αυτό το επτάμηνο. Ο λαός μπορεί να κρίνει τι καταφέραμε, πόσο ματώσαμε αυτούς τους έξι μήνες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για τους 151 βουλευτές» σημείωσε ερωτηθείς για τα περί συνεργασίας με Πασοκ και Ποτάμι. «Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας διεκδικούμε απόλυτη πλειοψηφία. Αν δεν την έχουμε η χώρα θα διακυβερνηθεί γιατί δεν γίνεται να μην διακυβερνηθεί. Κανείς δεν δίνει μάχη για να βγει πρώτος, είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος. Η μάχη που κάνουν όλοι είναι να μας αναγκάσουν να είμαστε όμηροι των παλαιών κομμάτων. Το παλιό δεν θα βάλει όρους και προϋποθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με το υποθετικό σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει δεύτερος, σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε όσα υπερασπιζόμασταν μέχρι σήμερα».

«Εμείς τη φέραμε τη συμφωνία, εμείς. Θα έφερνε ο Σαμαράς, ο Μεϊμαράκης, ο Θεοδωράκης καλύτερη συμφωνία;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας ενώ επεσήμανε ότι «η γρήγορη τήρησή της είναι ο δρόμος για έξοδο από την κρίση».

Ηταν πιο ευνοϊκές οι συμφωνίες που έφεραν σε συνθήκες πιο ευνοϊκές το 2010 ο Γ. Παπανδρέου ή αυτή του Σαμαρά;, αναρωτήθηκε. «Αυτό που φέραμε είναι χειρότερο από την προσδοκία μας» παραδέχτηκε ο Αλ. Τσίπρας, ωστόσο πρόσθεσε ότι «αν συγκριθούν με το τι οι εταίροι είχαν προδιαγράψει να φέρουν με Σαμαρά – Βενιζέλο, είναι σίγουρα καλύτερα.

«Οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος επισπεύσαν  τις εκλογές γιατί ήταν πεπεισμένοι για την αριστερή παρένθεση. ΝΔ και Πασοκ σχεδίασαν την αριστερή παρένθεση… Το mail Χαρδούβελη ήταν μία πρόταση. Με επικοινωνιακά κόλπα δεν πρόκειται να κάνουμε δουλειά», πρόσθεσε.

«Παρά τις δυσκολίες της συμφωνίας για πρώτη φορά ανοίγεται προοπτική διεξόδου. Έχουμε ανοιχτές μάχες, αλλά τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης αποτελεί από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας. Μέσα από παρεμβάσεις πρέπει να μειωθεί δραστικά ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης. Θέλει δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις. Θα δούμε άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα απ’ όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «O λαός γνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά ζητάει δικαιοσύνη. Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, χωρίς πιέσεις έχοντας εμπιστοσύνη».

Σχετικά με τις τράπεζες ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνησή του έσωσε τις τράπεζες, δεν τις έχασε. «Βρέθηκαν μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση και στην 17ωρη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε στο τραπέζι εμπεριείχε την κατάρρευση ενός μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος… Εχουμε κάνει πολλή αυτοκριτική. Ειμαστε περήφανοι για τις επιλογές και τα λάθη μας. Πλέον είμαστε σοφότεροι και πιο έμπειροι…»

Σε ερώτηση σχετικά με την στάση των ΑΝΕΛ με αφορμή το τηλεοπτικό σποτ τους ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το βρήκε συμπαθητικό, όπως και το προηγούμενο. «Συνεργαστήκαμε με εντιμότητα με τον Πάνο Καμμένο… Στάθηκε σε δύσκολες στιγμές πιο έντιμα από ό,τι άλλοι συνεργάτες μου που είχαμε την ιδεολογική αφετηρία».

«Ξεμπερδεύουμε με το παλιό; Θα δοθεί η δυνατότητα στην Αριστερά να κριθεί μέσα στο πλαίσιο ενός χρόνου που θα μπορεί να παράξει έργο;» είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να τεθεί στους αναποφάσιστους σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Ποιος θέλετε να σας κυβερνήσει; Σε αυτό θα απαντήσει ο λαός».

Οι αριστεροί ψηφοφόροι δεν θα αφήσουν την πρώτη Κυβέρνηση της Αριστεράς να γίνει παρένθεση, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ για τους υποψηφίους στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεσμεύονται από τις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα λάβουν χώρα, ότι θα υλοποιήσουν όσα συμφωνήθηκαν με τους εταίρους.« Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αντεπεξέλθει στις δυσκολίες με γνώμονα το συμφέρον των λαϊκών τάξεων».

Leave a Reply

Your email address will not be published.