Τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία: Έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών

Τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία: Έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών

Εντατικές έρευνες πραγματοποιεί η αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 7, στο κέντρο της Αθήνας τα ξημερώματα.

Μόλις πέντε μέρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιήθηκε η επίθεση σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της πρωτεύουσας. Ακριβώς απέναντι από τη Βουλή και δίπλα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα που κινούνταν στο ρεύμα ανόδου της Βας. Σοφίας, από την Λ. Αμαλείας, περνώντας μπροστά από το κτίριο της γαλλικής πρεσβείας εκσφενδόνισαν τη χειροβομβίδα πάνω στην πόρτα της εισόδου δίπλα στο κουβούκλιο του αστυνομικού φρουρού, ο οποίος καθόταν μέσα με μισάνοιχτη την πόρτα και δεν πρόλαβε να αντιληφθεί το παραμικρό.

Η χειροβομβίδα εξερράγη στην είσοδο, με αποτέλεσμα από τα θραύσματα να τραυματιστεί ελαφρά ο ειδικός φρουρός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Οι δράστες αμέσως μετά την επίθεση τράπηκαν σε φυγή προς το κέντρο της Αθήνας, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή, από το ύψος της οδού Σέκερη στην Βασιλίσσης Σοφίας και από το ύψος της οδού Κανάρη στην Ακαδημίας.

Επιτόπου έσπευσαν και πυροτεχνουργοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών οι οποίοι περισυνέλλεξαν υπολείμματα της χειροβομβίδας-βρέθηκε η περόνη, η κεφαλή και ο μοχλός. Όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για χειροβομβίδα αμυντικού τύπου αρκετά πιο ισχυρή από τις επιθετικού τύπου και από την έκρηξη της δημιουργήθηκε κρατήρας ανάμεσα στην είσοδο του κτιρίου της πρεσβείας και το κουβούκλιο του φρουρού.

Λίγη ώρα αργότερα αστυνομικοί αστυνομικοί της ΔΙΑΣ εντόπισαν στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Θεμιστοκλέους στην περιοχή των Εξαρχείων μια μοτοσικλέτα παρατημένη στη μέση του δρόμου που τους κίνησε υποψίες. Τελικά όπως διαπιστώθηκε έφερε κλεμμένες πινακίδες και ερευνάται αν ήταν των δραστών. Τελικά όπως διαπιστώθηκε η μοτοσικλέτα δεν σχετίζεται με την επίθεση.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που έχει αναλάβει την υπόθεση εξετάζουν το οπτικοασκουστικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς είναι βέβαιο ότι έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των δραστών, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν τυχόν στοιχεία .

Σημειώνεται ότι η γαλλική πρεσβεία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Βουλή σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της πρωτεύουσας και μάλιστα η επίθεση έγινε μόλις 5 ημέρες πριν την άφιξη στην Αθήνα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και ενώ, σύμφωνα με την αστυνομία, η Αθήνα έχει μετατραπεί σε φρούριο με περισσότερους από 3.000 αστυνομικούς να είναι σε επιφυλακή.

Πάντως και μια μέρα πριν την επίσκεψη στην Αθήνα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, το 2014 είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση με στόχο το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται χειροβομβίδα σε τρομοκρατική επίθεση.

Επίθεση με χειροβομβίδα έχει πραγματοποιήσει η Σέχτα Επαναστατών τον Φεβρουάριο του 2009 στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού. Ήταν τότε η πρώτη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης και η χειροβομβίδα δεν είχε σκάσει.

Χειροβομβίδες έχει χρησιμοποιήσει και ο Επαναστατικός Αγώνας και μάλιστα δύο φορές. Η πρώτη το 2007 στην επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Περισσού και η δεύτερη το 2009 στην επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος της Αγίας Παρασκευής.

Πηγή: Μιχάλης Λαγάνης/ http://www.topontiki.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.