Εικόνες από την άσκηση Trident Juncture: Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και μια δεκαετία

Εικόνες από την άσκηση Trident Juncture: Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και μια δεκαετία

Τη μεγαλύτερη άσκησή του εδώ και μια δεκαετία, υπό την κωδική ονομασία Trident Juncture 2015– πραγματοποίησε το ΝΑΤΟ, εν μέσω της κρίσης των σχέσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία και της επέμβασης στη Συρία.

Σημειώνεται πως o γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε σχετικά ότι η άσκηση αποδεικνύει πως το ΝΑΤΟ είναι ικανό να υπερασπιστεί κάθε σύμμαχο απέναντι σε κάθε απειλή. Όπως προαναφέρθηκε, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη άσκηση της Συμμαχίας εδώ και μια δεκαετία (από το 2002), και έλαβε κυρίως χώρα στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία (καθώς και τμήματά της σε Καναδά, Νορβηγία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία), με τη συμμετοχή 36.000 στρατιωτικών από πάνω από 30 χώρες, με στόχο να δοκιμαστούν οι επιδόσεις των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη συνεργασία για την αντιμετώπιση σειράς προκλήσεων ασφαλείας.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο Στόλτενμπεργκ έστειλε μήνυμα προς τη ρωσική πλευρά, λέγοντας ότι «ενώ ο στόχος μας είναι η εκπαίδευση και η άσκηση, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, τόσο στις χώρες μας όσο και σε κάθε πιθανό αντίπαλο, ότι το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί αντιπαράθεση, αλλά είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους μας».

Το κύριο εκπαιδευτικό σκέλος της άσκησης, η οποία άρχισε τις 19 Οκτωβρίου και τελείωσε στις 6 Νοεμβρίου, περιελάμβανε πάνω από 230 μονάδες, άνω των 140 αεροσκαφών και περισσότερα από 60 πλοία. Επίσης, συμμετείχαν διάφοροι φορείς και οργανισμοί, όπως η Ε.Ε. και η Αφρικανική Ένωση, καθώς και χώρες που δεν συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ.

HuffPost Greece

Leave a Reply

Your email address will not be published.