«Τρέχουν» να περικόψουν δαπάνες 520 εκατ. ευρώ του υπουργείου Άμυνας

«Τρέχουν» να περικόψουν δαπάνες 520 εκατ. ευρώ του υπουργείου Άμυνας

Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η αδυναμία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας να περικόψει κατά 400 εκατ. ευρώ τις δαπάνες του υπουργείου.

Αν και έχουν γίνει ήδη από το 2015 συσκέψεις επί συσκέψεων για το θέμα μεταξύ στρατηγών και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και παρά το γεγονός ότι κάποιες τρύπες έκλεισαν με τη μείωση της συμμετοχής της Ελλάδος σε νατοικά προγράμματα η εξοικονόμηση για την οποία έχει δεσμευθεί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δεν έχει επιτευχθεί.

Να σημειωθεί πως για να καλύψει την τρύπα των 400 εκατ. ευρώ ο υπουργός Άμυνας είχε επιχειρήσει να προχωρήσει σε πώληση παλαιού αμυντικού υλικού και κυρίως πυρομαχικών τα οποία δεν χρησιμοποιούνται.

Κατά τον ίδιο εάν και πολλά εξ αυτών – τα περισσότερα – είναι ληγμένα ωστόσο φτάνουν στο 45% ή 50% της αξίας αποκτήσεώς τους. Μια προσπάθεια που ευοδώθηκε προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η πώληση στα Αραβικά Εμιράτα πυραύλων αεροσκαφών οι οποίοι έληγαν μέσα στο 2015. Αλλά τα ποσά από αυτή την πώληση ήταν ισχνά.

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα. Να τονισθεί πως οι εκπρόσωποι των δανειστών την προηγούμενη εβδομάδα αμφισβήτησαν τη δυνατότητα επίτευξης στον Προϋπολογισμό 2017 του σχετικού ποσού εξοικονομήσεων.

Πάντως εκτός από τα 400 εκατ. ευρώ, ζήτημα υπάρχει και με τα 118 εκατ. ευρώ που αφορούν στα ειδικά μισθολόγια. Η κυβέρνηση έπρεπε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να είχε ψηφίσει ισοδύναμα μέτρα για να μην παγώσουν οι μισθολογικές προαγωγές από την 1η Ιανουαρίου 2017. Αυτά δεν βρέθηκαν και όλα δείχνουν πως για δύο χρόνια τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων θα παγώσουν.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.