«Τρέχουν» για την έκδοση 70.000 κύριων συντάξεων

«Τρέχουν» για την έκδοση 70.000 κύριων συντάξεων

Η αναμονή για τη χορήγηση σύνταξης φθάνει σήμερα ακόμη και τα τρία χρόνια, ενώ η προσωρινή σύνταξη δεν φθάνει για να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες των αγανακτισμένων υποψήφιων συνταξιούχων.

Συνολικά σήμερα σε αναμονή βρίσκονται σχεδόν 139.000 κύριες συντάξεις, 129.000 επικουρικές και 59.000 εφάπαξ, με αναμονή έως τρία χρόνια, αριθμός-ρεκόρ που αποδεικνύει την εικόνα διάλυσης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, σε εγκύκλιό της προς τις οργανικές μονάδες του Υπερταμείου, δίνει οδηγίες για τη λειτουργία των κλιμακίων-ομάδων εργασίας για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει συγκροτηθεί ούτε ένα κλιμάκιο εργασίας με στόχο το επόμενο τρίμηνο να εκδοθούν οι 70.000 αιτήσεις που εκκρεμούν. Παράλληλα δίνονται συνεχώς προσωρινές συντάξεις (το ποσό είναι το 50% της πλήρους σύνταξης) και όχι οριστικές.

Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να συνέταξε ένα σχέδιο δράσης το οποίο προβλέπει σύσταση 100 κλιμακίων με 2.500 υπαλλήλους, οι οποίοι θα λαμβάνουν ως μπόνους 250 ευρώ μηνιαίως (190 καθαρά) για να τρέξουν την έκδοση των συντάξεων, αλλά αυτό δεν περπατάει. Στόχος είναι στις 31/12/2017 οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, που ανέρχονται σήμερα σε 139.000, να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ και οι υπόλοιπες να ανέρχονται σε 70.000 περιπτώσεις. Με απλά λόγια, για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει κάθε μήνα να εκδίδονται 20.000 νέες οριστικές αιτήσεις, κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης στα «ΝΕΑ», το σχέδιο αυτό του υπουργείου είναι ανεφάρμοστο και μοιραία ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων θα επιμηκυνθεί.

Έτσι ανέφικτος εκτιμάται ότι είναι και ο τελικός στόχος να πληρωθούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έως τον Ιούνιο του 2018, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ευρώ από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον ESM.

Είναι χαρακτηριστικό το επίσημο στοιχείο ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Ήλιος», κατά το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2017 πληρώθηκαν συνολικά 68.204 νέες οριστικές συντάξεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον στόχο που το ίδιο το υπουργείο έχει θέσει, για έκδοση περίπου 70.000 κύριων συντάξεων έως το τέλος του έτους.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.