Τρέχουν για διαβατήρια υπό τον φόβο Grexit

Περίπου δέκα άνθρωποι περίμεναν χθες το μεσημέρι έξω από το Γραφείο Διαβατηρίων στο Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου. Οι περισσότεροι δύσκολα μπορούσαν να κρύψουν την προσπάθειά τους να βρουν ένα ψεύτικο λόγο για να δικαιολογήσουν το αίτημα έκδοσης ή ανανέωσης διαβατηρίου που επρόκειτο να καταθέσουν. Αλλος είπε πως ήθελε να πάει κρουαζιέρα, άλλος πως θα έκανε ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Ενας μόνο, ο 45χρονος δικηγόρος Α. Λ., παραδέχτηκε ευθέως πως φοβάται τις σκηνές ολέθρου που θα ζήσει η χώρα εάν βγει από το ευρώ και πάει στη δραχμή και έτσι προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. Οι υπόλοιποι δεν αποφάσισαν να μιλήσουν.

Η αύξηση των αιτήσεων για διαβατήριο καταγράφεται το τελευταίο δεκαήμερο, όταν η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε το δημοψήφισμα, πυροδοτώντας τα σχόλια Ελλήνων και ξένων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων για το ενδεχόμενο ενός Grexit. Ενδεικτικό είναι ότι χθες η Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. παρέλαβε 1.580 αιτήσεις για έκδοση νέων διαβατηρίων. Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η αύξηση στον αριθμό των αιτημάτων είναι της τάξης άνω του 50%, καθώς ο μέσος όρος υπό κανονικές συνθήκες είναι περί τα 600. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται σε αστυνομικά τμήματα των βορείων και νοτίων προαστίων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στο Ελληνικό και την Κηφισιά η αύξηση αγγίζει το 70%, ενώ χθες έντονο ήταν το φαινόμενο και σε Χαλάνδρι και Μαρούσι. Σημαντική αύξηση -περί το 20%- παρατηρείται και στα αιτήματα που αφορούν παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία ούτως ή άλλως μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό υποχρεωτικά μόνο με διαβατήριο και όχι ταυτότητα. Το γεγονός δε, ότι η σύγκριση των στοιχείων γίνεται σε ετήσια βάση καταρρίπτει το επιχείρημα ότι «παραδοσιακά το καλοκαίρι αυξάνεται λίγο ο αριθμός των αιτήσεων εξαιτίας όσων θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές αλλά και λόγω των Ελλήνων του εξωτερικού που επιστρέφουν στην πατρίδα και επ’ ευκαιρία ανανεώνουν το διαβατήριό τους.

Αλλωστε, τα μάτια των ανθρώπων που περιμένουν έξω από τα Γραφείο Διαβατηρίων φανερώνουν αγωνία, κόπωση λόγω των εξελίξεων. «Δεν ξέρω πού μπορεί να μας βγάλει αυτή η κατάσταση με τη χρεοκοπία» λέει η 70χρονη Μαρία Τ. που συνοδεύει την εγγονή της, η οποία δεν ησυχάζει πάνω στο κάθισμα στο χολ του αστυνομικού τμήματος. Στο Ελληνικό μένει η ίδια, η κόρη της είναι οδοντίατρος και ο γαμπρός της λέκτορας σε ελληνικό πανεπιστήμιο. «Εχουν φοβηθεί, κυρίως για το μέλλον του παιδιού. Ο γαμπρός μου σπούδασε στις ΗΠΑ, του είναι εύκολο να μεταναστεύει. Ετσι, για παν ενδεχόμενο, ήλθα να βγάλω διαβατήριο για την εγγονή μου» λέει στην «Κ» η συνταξιούχος δασκάλα.

Αντίθετα, μάλλον δεν έγινε πιστευτή από την ομήγυρη της… ουράς η 50χρονη κυρία που κάθησε στις καρέκλες έξω από το Γραφείο Διαβατηρίων στο αστυνομικό τμήμα Παγκρατίου – μαζί της τα δύο της παιδιά. «Ποιος έχει σειρά;» ρώτησε με καθωσπρεπισμό, και λίγο αργότερα σε ερώτηση παριστάμενου για τον λόγο της αίτησης διαβατηρίου υποστήριξε ότι θα πήγαινε οικογενειακώς κρουαζιέρα. Με καχυποψία, επίσης, αντιμετωπίστηκε και ο ελεύθερος επαγγελματίας που δήλωσε ότι θέλει διαβατήριο διότι θα ταξιδέψει στη Μόσχα.

«Αντίθετα με την εποχή που ήταν περισσότεροι οι υπάλληλοι του Γραφείου από τους αιτούντες, σήμερα τρέχουμε και δεν φθάνουμε» δήλωσε στην «Κ» αστυνομικός σε τμήμα βορείου προαστίου. Αλλωστε, πηγές της Αστυνομίας δήλωσαν ότι «από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων πήραν τον Ιούνιο μετάθεση 4 άτομα που δεν έχουν αναπληρωθεί, ενώ πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν ξαφνικά και οι περιφερειακές υπηρεσίες που υποδέχονται τα αιτήματα».

Μια κοινωνία υπό παράλυση που στενάζει στις ουρές (σε ATM, σούπερ μάρκετ, διαβατήρια) και θέλει να μεταναστεύσει υπό τον φόβο της καταστροφής. Το αξίζει αυτό η Ελλάδα;

Leave a Reply

Your email address will not be published.