Τρεις σημαντικές ανακαλύψεις πραγματοποίησαν αστρονόμοι

Τρεις σημαντικές ανακαλύψεις πραγματοποίησαν αστρονόμοι

Το πιο μεγάλο άστρο καφέ νάνο στο γαλαξία μας, τα μεγαλύτερα στο σύμπαν μαγνητικά πεδία, καθώς και μια μαύρη τρύπα που σαν πύραυλος «πετάχθηκε» μακριά από το κέντρο ενός γαλαξία, ανακάλυψαν οι αστρονόμοι.

Ο καφέ νάνος (άστρο) που έχει την μεγαλύτερη μάζα και την πιο «καθαρή» χημική σύσταση από κάθε άλλο άστρο του είδους του, που έχει βρεθεί ως σήμερα, ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον δρα ΖενγκΧούα Τσανγκ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των ισπανικών Καναρίων Νήσων.

Ο συγκεκριμένος καφέ νάνος, γνωστός ως SDSS J01014+1535, βρίσκεται στην άλω του γαλαξία μας, δηλαδή στις εσχατιές του, όπου υπάρχουν τα πιο αρχαία άστρα του. Κινείται σε απόσταση 750 ετών φωτός από τη Γη στην κατεύθυνση του αστερισμού των Ιχθύων και αποτελείται από αρχέγονο αέριο περίπου 250 φορές πιο καθαρό από τον Ήλιο μας (με πάνω από 99,99% υδρογόνο και ήλιο). Έχει ηλικία περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ετών και η μάζα του είναι 90 φορές μεγαλύτερη του Δία.

Οι καφέ νάνοι είναι «αποτυχημένα» άστρα, στα οποία -λόγω μικρού μεγέθους- ποτέ δεν ξεκίνησε η διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης του υδρογόνου σε ήλιο, έτσι ώστε να γίνουν λαμεπροί ήλιοι. Θεωρούνται κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα σε άστρα και μεγάλους πλανήτες.

Σε άλλη περίπτωση, Γερμανοί αστρονόμοι, ανακάλυψαν μαγνητικά πεδία που εκτείνονται σε αποστάσεις πέντε έως έξι εκατομμυρίων ετών φωτός. Για την ανακάλυψη τους χρησιμοποίησαν το 100 μέτρων ραδιοτηλεσκόπιο στο Έφελσμπεργκ.

Οι ερευνητές, υπολόγισαν ότι τα εν λόγω γιγάντια μαγνητικά πεδία έχουν ισχύ παρόμοια με το μαγνητικό πεδίο του γαλαξία μας.

Σε μια τρίτη περίπτωση, αστρονόμοι με επικεφαλής τον Ιταλό Στέφανο Μπιάνκι του Πανεπιστημίου Ρώμη Τρία, εντόπισαν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, με μάζα μεγαλύτερη από ένα δισεκατομμύριο ήλιους, η οποία «σπρώχθηκε» μακριά από το κέντρο του γαλαξία της, πιθανότατα υπό την επίδραση ισχυρών βαρυτικών κυμάτων.

Η τεράστια μαύρη τρύπα (ένας πρώην ενεργός γαλαξιακός πυρήνας, δηλαδή ένα κβάζαρ) έχει πλέον ταξιδέψει 35.000 έτη φωτός μακριά από το γαλαξιακό κέντρο της, κινούμενη με τρομερή ταχύτητα 7,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Με την ίδια ταχύτητα, με την οποία θα μπορούσε να διασχίσει την απόσταση Γης-Σελήνης σε μόλις τρία λεπτά, εκτιμάται ότι θα εγκαταλείψει τελείως το γαλαξία της σε 20 εκατ. χρόνια.

Η μαύρη τρύπα, που μελετήθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ», βρίσκεται στο γαλαξία 3C186, σε μεγάλη απόσταση οκτώ δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.