Τουρκία: Συνελήφθησαν 140 στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος

Τουρκία: Συνελήφθησαν 140 στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 118 ανθρώπους κατά τη διάρκεια εφόδων που είχαν ως στόχο στελέχη του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

Τα στελέχη αυτά, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με τους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, περίπου 500 αστυνομικοί με θωρακισμένα οχήματα και ένα ελικόπτερο εξαπέλυσαν επιχείρηση στην πόλη Άδανα της νότιας Τουρκίας και συνέλαβαν 25 αξιωματούχους του HDP.

Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη συνέλαβαν, σε ξεχωριστές επιχειρήσεις, 20 αξιωματούχους του φιλοκουρδικού κόμματος, περιλαμβανομένου του τοπικού επικεφαλής, και πραγματοποίησαν έρευνες σε διάφορες διευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην ίδια πόλη, αναφέρει το Anadolu.

Ανάμεσα στα 17 στελέχη του κόμματος που συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδων στην πρωτεύουσα είναι και ο ανώτερος αξιωματούχος του HDP στην Άγκυρα, μετέδωσε το πρακτορείο και πρόσθεσε ότι 51 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πόλη Μερσίνη της νότιας Τουρκίας και πέντε στην βορειοδυτική επαρχία Μανίσα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, είναι ήδη προφυλακισμένοι αναμένοντας τη δίκη τους κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το PKK και η Άγκυρα κατηγορεί συχνά το κόμμα ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα της ένοπλης οργάνωσης.

Η επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας διεξήχθη έπειτα από τη διπλή βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο έξω από γήπεδο ποδοσφαίρου μια ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στο PKK και αυτοαποκαλείται «Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» κατά την οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι – ανάμεσά τους 30 αστυνομικοί – και τραυματίστηκαν 155.

turk2

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση την Κυριακή και λίγες ώρες αργότερα τουρκικά μαχητικά έπληξαν στόχους του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και κατέστρεψαν ένα αρχηγείο των ενόπλων καθώς και άλλες θέσεις της οργάνωσης, αναφέρει ανακοίνωση του στρατού.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.