Νταβούτογλου: Χριστιανικό φρούριο η Ευρώπη!

 

Επίθεση κατά της Ευρώπης εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτηρίζοντας “γελοία μικρό” το μερίδιο προσφύγων που δέχεται η Ε.Ε. και χαρακτήρισε την ήπειρό μας “Χριστιανικό φρούριο”.

Ο Νταβούτογλου σε άρθρο του στη Frankfurter Allgemeine αναφέρει πως η χώρα του έχει δεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ έχοντας δημιουργήσει έτσι μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ “του χάους και της Ευρώπης”.

“Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ένα ‘βολικό αντανακλαστικό’ να φορτώνεις το πρόβλημα των προσφύγων στην πλάτη της Τουρκίας και να χτίζεις μία Ευρώπη χριστιανικό φρούριο”, αναφέρει ο Νταβούτογλου και πρόσθεσε:

“Αυτή η προσέγγιση αντίκειται στις ευρωπαϊκές αξίες και η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ε.Ε., δεν θα μπορούσε να φαντασθεί ότι αυτή η προσέγγιση έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων”.

 

Υπό κράτηση Ολλανδή δημοσιογράφος

FrederikeGeerdin

Την ίδια στιγμή, μία Ολλανδή δημοσιογράφος, η οποία τον Ιανουάριο απαλλάχθηκε από τουρκικό δικαστήριο από την κατηγορία ότι προπαγάνδιζε υπέρ των ένοπλων Κούρδων, τέθηκε και πάλι υπό κράτηση στη νοτιοανατολική Τουρκία “για την δική της ασφάλεια” λόγω των εχθροπραξιών στην περιοχή, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος.

“Βρίσκομαι υπό κράτηση στην Γιουκσέκοβα”, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Φρεντερίκε Γκέερντινκ. Η δημοσιογράφος ταξίδευε μαζί με Κούρδους ακτιβιστές, όλοι εκ των οποίων συνελήφθησαν, όπως είπε η ίδια.

Το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP μετέδωσε ότι η Γκέερντινκ συνελήφθη ως ύποπτη ότι “ταξίδευε σε απαγορευμένη περιοχή”.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η γυναίκα τέθηκε υπό κράτηση για την δική της ασφάλεια.

“Η Φρεντερίκε δεν συνελήφθη για δημοσιογραφικούς λόγους. Βρισκόταν σε ζώνη ασφαλείας όπου μαίνονταν συγκρούσεις εξαιτίας των οποίων δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά της κι έτσι τέθηκε υπό κράτηση και μία έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη”, είπε ο ίδιος.

Η Γκέερντινγκ είναι freelance δημοσιογράφος κι εργάζεται κυρίως στην κουρδική νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ. Τον Ιανουάριο είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για ανάρτηση μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Τη σύλληψή της είχαν καταδικάσει οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου. Τον Απρίλιο απαλλάχτηκε από την κατηγορία ότι προπαγάνδιζε υπέρ των Κούρδων.

Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου στην ολλανδική γλώσσα με θέμα τους Κούρδους της Τουρκίας και διαθέτει μπλογκ στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο “Κουρδικά Θέματα”.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ολλανδική πρεσβεία στην Άγκυρα “παρακολουθεί την κατάσταση”.

Την περασμένη εβδομάδα τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους δύο δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Vice News, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με τρομοκρατική οργάνωση. Το δικαστήριο απελευθέρωσε τους δύο Βρετανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι σήμερα επέστρεψαν στη χώρα τους, αλλά αποφάσισε υπέρ της συνέχισης της κράτησης του Ιρακινού μεσάζοντά τους (fixer) για όσο διαρκεί η έρευνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.