Τουρκία: Λάθος η αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας

Τουρκία: Λάθος η αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους πολιτοφύλακες  της Συρίας

Τα σχόλια του αντιπροέδρου  Τσανικλί αποτελούν την πρώτη επίσημη αντίδραση, ήπιων τόνων,  μετά την δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων την Τρίτη ότι ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ ενέκρινε τον εξοπλισμό της YPG για την στήριξη του αγώνα των Κούρδων πολιτοφυλάκων κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και για την επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα από τους τζιχαντιστές.

Η Άγκυρα ελπίζει η Ουάσινγκτον να σταματήσει να στηρίζει την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG, λέει ο αντιπρόεδρος  Νουρεντίν Τσανικλί και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να δεχτεί την αμερικανική υποστήριξη προς την οργάνωση.

Η Άγκυρα θεωρεί την YPG συριακή προέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ευρώπη.

«Ελπίζουμε η αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το λάθος. Μια τέτοια πολιτική δεν θα είναι ευεργετική, δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο ίδιο τσουβάλι με τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Τσανικλί σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο A Haber.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως επικρίνει την Ουάσινγκτον για την στήριξη που παρέχει στην YPG, λέγοντας ότι ο σύμμαχός του στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρίσκεται απόλυτα στο πλευρό της Άγκυρας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published.