Τουλάχιστον 20 δισ. ο άμεσος λογαριασμός του Brexit για τη Βρετανία – Στο χαμηλότερο όλων των εποχών η λίρα

Τουλάχιστον 20 δισ. ο άμεσος λογαριασμός του Brexit για τη Βρετανία – Στο χαμηλότερο όλων των εποχών η λίρα

Η Βρετανία μπορεί να αναγκαστεί να πληρώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το λογαριασμό του διαζυγίου που θα ανέλθει στα 20 δισ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις έρευνας των Financial Times που δημοσιεύει ο Independent.

Σύμφωνα με την έρευνα το άμεσο κόστος του Brexit, μπορεί να φθάσει τα 350 εκατ. την εβδομάδα καθώς η χώρα θα αναγκαστεί να αποπληρώσει υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων απλήρωτων χρεών προς την ΕΕ ύψους 241 δισ. ευρώ και 63.8 δισ. υποχρεώσεων σχετικών με τις συντάξεις. Η έρευνα επιχειρεί για πρώτη φορά να προσδιορίσει ένα ρεαλιστικό κόστος της εξόδου από την ΕΕ και προειδοποιεί ότι το κόστος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ο πρώην υπουργός Εμπορίου Λίβινγκστον είπε ότι η διασπορά του κόστους μέσα στο έτος θα αγγίξει τα 350 εκατ. την εβδομάδα, και η αναφορά γίνεται γιατί ένα από τα επιχείρημα της καμπάνιας της εξόδου έλεγε ότι η χώρα θα γλυτώσει 350 εκατ. την εβδομάδα εάν φύγει από την ΕΕ και θα ενισχυθεί με αυτά τα χρήματα το εθνικό σύστημα υγείας. Όμως λίγες ώρες μετά την ψήφο για την έξοδο ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο τότε επικεφαλής του UKIP και ένας από τους βασικούς υπερασπιστές του Brexit είπε ότι αυτός το επιχείρημα ήταν λάθος και δεν έπρεπε να το έχει υποστηρίξει.

Ο καθηγητής του London School of Economics Iain Begg, είπε στον Independent ότι η Βρετανία, μέχρι την οριστική έξοδό της από την ΕΕ, υπολογίζεται για την άνοιξη του 2019, είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρει να μειώσει την οικονομική συνεισφορά της προς την Ένωση κάτι που επίσης είχε υποσχεθεί η καμπάνια υπέρ της εξόδου.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη είναι πιθανό να προκαλέσει νέα αναταραχή στις αγορές καθώς η λίρα την Τετάρτη βυθίστηκε ακόμη περισσότερο και έφθασε στο χαμηλότερο σημείο στη σύγχρονη εποχή και πιο συγκεκριμένα από το 1973 όπου οι ΗΠΑ κατήργησαν τον κανόνα του χρυσού, γράφει ο Independent.

Το κόστος που θα πληρώσει η Βρετανία για την έξοδο θα είναι εφάπαξ, λέει ο οικονομολόγος Thomas Sampson και τονίζει ότι αυτό το κόστος θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος από τον περιορισμό της πρόσβασης της χώρας στις Ευρωπαϊκές αγορές, ειδικά εάν η κυβέρνηση επιλέξει ένα σκληρό διαζύγιο.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.