Τόσκας: Δεν ανοίγει ο φράχτης του Έβρου

Τόσκας: Δεν ανοίγει ο φράχτης του Έβρου

Την ανάγκη να προηγηθεί συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες, στην προκειμένη περίπτωση με τη Βουλγαρία, την Τουρκία αλλά και με τις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη συνέχεια, σε περίπτωση που εμείς προχωρήσουμε σε κάποια ανοίγματα στον φράκτη του Έβρου, επισημαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή για τα εγκαίνια των γραφείων της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» ο κ. Τόσκας διεμήνυσε ότι «δεν μπορεί εμείς να ανοίγουμε τα πάντα και να υπάρχει κίνδυνος στην Ευρώπη να κλείσουν τα πάντα. Ο Έβρος δεν χαρακτηρίζεται από τον φράχτη των 12 χιλιομέτρων που βρίσκεται στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Το ίδιο το ποτάμι είναι των 140 χιλιομέτρων».
«Δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα αποσπασματικά. Πρέπει να τα δούμε μέσα σ’ ένα γενικότερο σύνολο και προβλημάτων αλλά και λύσεων» πρόσθεσε.
Σημείωσε δε πως «δεν μπορεί υποκριτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να νίπτει τας χείρας της ή να κλείνει τα μάτια μπροστά σε όλο αυτό το τεράστιο πρόβλημα και ούτε μπορεί η χώρα μας να γίνει αποθήκη ψυχών. Είναι καλοί οι συμβολισμοί αλλά είναι καλή και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων και της χώρας και της Ευρώπης και του Πολιτισμού».
Ο κ. Τόσκας απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής. «Το θέμα αυτό έχει κλείσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν κοινές περιπολίες. Μπορεί να υπάρξουν ό,τι συντονισμοί χρειάζονται στα θαλάσσια ή σε οποιαδήποτε σύνορα, αλλά ο καθένας στο δικό του έδαφος, στα δικά του χωρικά ύδατα θα κάνει τους ελέγχους γιατί είμαστε κυρίαρχο κράτος και δεν θα προσπαθήσουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα και ν’ ανοίξουμε ένα μεγαλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφορικά με την αναγκαιότητα ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου.
Εξήγησε πως «τόσα χρόνια η τάση που υπήρχε ήταν να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί ο κύριος στόχος ήταν η καταστολή. Τώρα υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τις μεταναστευτικές ροές και επομένως θα πρέπει να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις εκεί που υπάρχουν οι μεταναστευτικές ροές, για λόγους καταγραφής, ταυτοποίησης αυτών των ανθρώπων αλλά και ελέγχων και στα νησιά αλλά και στον Έβρο. Πιστεύω πως θα πρέπει να ενισχυθούν και αυτή την προσπάθεια θα κάνουμε, μέσα από ένα περίπλοκο σύστημα μεταθέσεων που έχει καθιερωθεί τόσα χρόνια, όπου είναι ο αστυνομικός απ’ τη Σάμο, τη Μυτιλήνη, τον Έβρο και δεν μπορεί να πάει στον τόπο του».

Leave a Reply

Your email address will not be published.