Τώρα η Αθήνα δέχεται πρόταση Γιούνκερ και συζητά κατάργηση δημοψηφίσματος

Νέα δεδομένα φαίνεται πως προκύπτουν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup με τηλεδιάσκεψη, το βράδυ της Τρίτης.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μέχρι χθες εμφανιζόταν αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να προχωρήσει στην ακύρωσή του είτε να υποδείξει στους πολίτες να ψηφίσουν «ναι», εάν επέλθει συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού.

Μάλιστα, φέρεται να συζητά την τελευταία πρόταση που παρουσίασε τη Δευτέρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα, τότε η απόφαση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Ακολούθως, και μετά την επικύρωση από τα κοινοβούλια, θα ακολουθήσουν οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις και δεύτερη επικύρωση από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Σύμφωνα, δε, με αναφορές, ο πρωθυπουργός της Μάλτας ενημέρωσε το Κοινοβούλιο της χώρας του ότι υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα συζητά την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως υπάρχει η πιθανότητα να μην διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης. «Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε για να επιτευχθεί συμφωνία με συγκεκριμένα κριτήρια» είπε χαρακτηριστικά.

«Εισηγήθηκα στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών» αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο «δεν άρεσε, γιατί οι εταίροι έχουν συνηθίσει στο yes».

Το πρόβλημα, ωστόσο, εξακολουθεί να ακούει στο όνομα… Γερμανία. Σε νέες της δηλώσεις, η καγκελάριος Μέρκελ είπε «όχι» σε τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι η Γερμανία δεν θα εξετάσει το νέο πακέτο που προτείνει η Αθήνα, προτού ο ελληνικός λαός αποφανθεί για τις προτάσεις των Θεσμών.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε πως οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για τη νέα πρόταση που κατατέθηκε, θα ξεκινήσουν μόνο αν ακυρωθεί το δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.

 

newmoney.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.