Το… χουζούρι βλάπτει τον ύπνο!

Το… χουζούρι βλάπτει τον ύπνο!

Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην έχει πει τη φράση «αχ, πέντε λεπτάκια ακόμα», ακούγοντας το ξυπνητήρι του να χτυπά. Ειδικά το χειμώνα, όταν βρισκόμαστε κάτω από το πάπλωμα, αυτά τα «πέντε λεπτάκια ακόμα», το χουζούρι, όπως λέγεται, μοιάζει με… δυναμωτικό, πριν τις απαιτήσεις της ημέρας.

Κι όμως, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το χουζούρι, τα «πέντε λεπτάκια ακόμα», όχι μόνο δεν μας προσφέρουν περισσότερη ξεκούραση και ενέργεια, αλλά προκαλούν προβλήματα συνολικά στον ύπνο μας, ιδίως, δε, όταν ακολουθούμε την τακτική να χτυπάμε το κουμπί της αναβολής (snooze) στο ξυπνητήρι μας, αφού πρώτα το έχουμε ρυθμίσει να χτυπήσει νωρίτερα από την ώρα που πρέπει να σηκωθούμε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια James Gangwisch, ακολουθώντας αυτή την τακτική διαταράσσουμε το συνολικό χρόνο του ύπνου μας, καθώς διακόπτουμε τον 45λεπτο κύκλο του ύπνου, στη διάρκεια του οποίου ξεκουραζόμαστε πραγματικά. Ο καθηγητής σημείωσε ότι σε αυτά τα πέντε-δέκα λεπτά χουζουρέματος δεν καταφέρνουμε να μπούμε σε ολοκληρωμένο κύκλο και αυτό μας κουράζει περισσότερο.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί του ύπνου συμβουλεύουν να ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι μας για την ώρα που πρέπει να σηκωθούμε, να μην αλλάζουμε δραστικά τις ώρες που πέφτουμε στο κρεβάτι και, σε γενικές γραμμές, να αποφεύγουμε να μένουμε στο κρεβάτι περισσότερο απ’ όσο μας χρειάζεται.

Πηγή: http://www.topontiki.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.