Το βλέμμα στο Eurogroup για το τελικό πράσινο φως στο Μνημόνιο 3

Το βλέμμα στο Eurogroup για το τελικό πράσινο φως στο Μνημόνιο 3

Στην οριστική επισφράγιση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα καλούνται να προχωρήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ που συνεδριάζουν σε λίγη ώρα εκτάκτως στις Βρυξέλλες μετά το «ναι» της Αθήνας κατά τη μαραθώνια, θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής.Ερωτήματα και κριτική εκ μέρους υπουργών για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αναμένει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως δήλωσε προσερχόμενος στις εργασίες του Eurogroup -«δείχνοντας» ότι η συνεδρίαση των Βρυξελλών δεν θα είναι σύντομη, όμως ελπίζει σε θετική έκβαση.

Για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι παραμένει σημαντική πηγή ανησυχίας, ιδίως για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και το ζήτημα θα εξεταστεί τον Οκτώβριο.

Επισήμανε ότι εάν είναι απαραίτητο μπορούν να δοθούν περαιτέρω εγγυήσεις ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ «γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους μας», δήλωσε.

Είχε προηγηθεί νέα δήλωση εκ μέρους του Βερολίνου ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι «καθοριστική, και αυτό δεν έχει αλλάξει», ενώ η επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, είχε υπογραμμίσει νωρίτερα πως η απόφαση για συμμετοχή θα ληφθεί μετά από κινήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Προσερχόμενος στις εργασίες του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε «αισιόδοξος πως θα έχουμε συμφωνία», αν και σημείωσε τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για επιμέρους σημεία, οι οποίες θα εξεταστούν. Τόνισε, ωστόσο, πως εάν δεν υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ, «αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε δάνειο-γέφυρα».

Ανάλογες δηλώσεις ήλθαν και από τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβενίας Πέιτερ Κάζιμιρ, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι «καίριας σημασίας» η συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο ίδιος ανέφερε πως μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους (όχι κούρεμα) μπορεί να έλθουν ως επιβράβευση της συμμόρφωσης της ελληνικής κυβέρνησης προς τις δεσμεύσεις της, και όχι ως προϋπόθεση διάσωσης.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν επισήμανε από πλευράς του προσερχόμενος στις εργασίες του Eurogroup ότι μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους θα συζητηθούν το φθινόπωρο. Ο ίδιος είπε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ακολουθεί «πολύ σημαντική» εργασία από την Ελλάδα και τους θεσμούς, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «έκανε ό,τι της ζήτησε η Ευρώπη».

«Πρέπει να σεβαστούμε το χρονοδιάγραμμά μας. Η αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί το φθινόπωρο» είπε.

Για «αισιόδοξη ατμόσφαιρα» στις Βρυξέλλες έκανε λόγο μέσω tweet ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος συνάντησε αρχικά τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Γερμανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) πριν την έναρξη του Eurogroup.

Θετικό νεύμα και από τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ελλάδα έχει επιτύχει τον τελευταίο μήνα μεγαλύτερη πρόοδο απ’ ότι όλο το προηγούμενο εξάμηνο και είναι αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα εγκριθεί σήμερα.

Θετικό σήμα ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων χαρακτήρισε την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της Κομισιόν την απόφαση της ελληνικής Βουλής, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

«Θεωρούμε ενθαρρυντική την τελεσίδικη ψήφο του ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα το πρωί και έχουμε την πεποίθηση ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι απολύτως εφικτό σήμερα» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Newsroom ΔΟΛ

Leave a Reply

Your email address will not be published.